Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cena pšenice
  • 31.07.2016. 12:30

Cena pšenice - elementarna nepogoda

Sremci kažu, prinos pšenice nikada bolji, a da li će doneti i zaradu veliko je pitanje.

  • 972
  • 113
  • 0

Sremci su i ove godine postigli izuzetne prinose hlebnog žita. Kažu, prinos nikada bolji, a da li će doneti i zaradu veliko je pitanje.

Za sremce, otkupna cena je najveća elementarna nepogoda koja je mogla da ih zadesi. Kažu, lakše bi podneli oluju i grad, nego ovakvu situaciju sa otkupnom cenom.

Prinos nikada bolji

Žetva je dobro prošla, rod je odličan. "Na sreću, mimoišle su nas elementarne nepogode, i što je ove godine veoma važno, u našem ataru nije bilo grada. Međutim cena pšenice je gora od bilo kakvog grada, jer se ponavlja situacija da ne znamo koja cena pčenice će biti. U vreme žetve skidaš rod, a pojma nemaš po kojoj ceni ćeš ga prodati i da li ćeš imati bilo kakvu zaradu. Tek mesec dana nakon predaje pšenice može da se nasluti kolika će cena biti, ali ona nikad nije dobra za ratara", kaže Aleksandar Milošević i dodaje: "sadašnja cena, nešto niža od 15 dinara za kilogram nikako nam ne odgovara, barem da je 19-20 dinara, pa da budemo koliko-toliko zadovoljni. Nekada je poljoprivrednik sa prinosom od 22 metra po jutru bio na nuli, a sada treba 40 da bi se isplatili osnovni troškovi proizvodnje."

Petar Igrić iz Velikih Radinaca pšenicu je sejao na 25 jutara i ostvario je prinos od 5 tona po jutru, što je za njega izvanredno. I on se žali na nisku otkupnu cenu, te će čekati bolja vremena, a za to vreme ovogodišnji rod je stavio u silos, kako radinački, tako i šuljamski. "Za minimalne troškove proizvodnje sa najjeftinijom hemijom i obradom potreban je prinos od 5 tona. Što je niža cena otkupa, nas minimalna proizvodnja više košta i potreban je veći prinos. Sa cenom manjom od 15 dinara, nama je potreban prinos od 5,2 tone po jutru da bi pokrili troškove", kaže Igrić.

Cena ispod 20 dinara - gubitak u proizvodnji

Sava Alargić je imao prinos iznad očekivanja, čak 47,5 metara po jutru. To je kaže bolje nego prošle godine, ali cena je veliki znak pitanja. Prema njegovom mišljenju, sve ispod 20 dinara po kilogramu je neisplativo. "Veliki su troškovi proizvodnje i mislim da je došlo vreme da otkupna cena prati proizvodnju pšenice. Svake godine veći deo nosimo na silos i čekamo bolju cenu. Ovogodišnji rod ću morati prodati kada dođe vreme za nova ulaganja tokom jesenje setve. Za utehu je to što su nam skladištari rekli da neće naplaćivati ležarinu, ali i to ćemo da vidimo, sve se razlikuje od sela do sela i od skladištara do skladištara",kaže Alargić.

Ovo nije prva godina u kojoj je cena nepoznanica. Poljoprivrednici su navikli na ovakvo ponašanje države prema njihovom radu, ali se nadaju da će uskoro biti poznata i ta konačna cena. Trenutna, od 14, 9 dinara je nedovoljna da pokrije troškove i obezbedi bilo kakvu zaradu. Od cene će verovatno zavisiti i površine za predstojeću jesenju setvu, jer kako sada stvari stoje mnogi će površine pod hlebnim žitom smanjiti.

Foto:bigstockphotos.com;budabar


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Tagovi

Otkupna cena Elementarna nepogoda Pšenica Silosi Skladištenje Poljoprivrednici Gubitak Ležarina


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.