Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ToTy 2022
  • 05.09.2021. 12:00

Claas Arion 470 Stage V: Više "mišića" za veću produktivnost

Zbog njegove svestranosti, finalista ovogodišnjeg takmičenja za titulu traktora godine, upoređuju sa švajcarskim džepnim nožićem.  

Foto: Claas
  • 246
  • 25
  • 0

Prošle godine su predstavili svoj najveći traktor i njegov mozak, a ove godine žele najmanji i njegove mišiće, rekli su duhovito Alister Lamb, direktor prodaje i marketinga Claas-a i Gijom Čarls, marketing menadžer fabrike, članovima TotY žirija najavljujući tako pohod na još jednu titulu Traktora godine.

U prošlom krugu izbora "Tractor of the Year" Claas Axion 960 Stage V zahvaljujući svom Cemos sistemu za optimizaciju procesa sa samoučenjem pobedio je u kategoriji 'Sustainable TotY 2021'. Ovogodišnji finalista je najjači model iz najprodavanije Claas serije traktora koji od ovog proleća izlaze na tržište sa Stage V motorom (DOC/SCR/DPF).

Tipičan višenamenski traktor

Reč je zapravo o potpuno novom modelu u ažuriranoj seriji 400, Arionu 470 kojim "pucaju" na titulu najboljeg višenamenskog traktora "Best Utility 2022".

Vide ga kao vodeći traktor za manje farme, ali isto tako ključnog igrača u floti velikih. Simbolizuje sve promene u evoluciji ove serije do sada - više konjskih snaga, više kapaciteta i više mišića, što na kraju za njihove vlasnike znači više produktivnosti, a manje troškova, kažu Lamb i Čarls.

Pogodan za praktično sve poslove na farmi 

Pogodan za praktično sve poslove na poljoprivrednom gazdinstvu, od obrade zemljišta, uključujući i oranje, preko setve, košenja, zaštite bilja, do manipulacije materijalima i transport, tipičan je višenamenski traktor. Zapravo, prednji utovarivač je DNK Ariona 470, ističu Claas-ovci dodajući ovom spisku idealnih osobina snažnu hidrauliku, sve funkcije pod rukom na patentiranom džojstiku, kompaktne dimenzije i panoramski prozor na krovu kabine.

Dodatna snaga u bustu

Ali, tu je i dodatnih 10 konjskih snaga u bustu sa Claas Power Managment funkcijom, pa Arion 470 daje 155 KS i vrlo povoljan odnos snage i težine od samo 34 KS/kg.

Ove mišiće bilduje 4-cilindarski FPT motor zapremine 4.485 cm3, s maksimalnih 2200 obr/min. Najveći obrtni moment od 631 postiže već na 1.500 obr/min. Potrošnja goriva je 199 gr/kW/h, a servisni interval 600 sati.

Dodajmo tome GIMA GBA25eco prenos, potpuno robotizovani 4 odnosno 6-powershift prenos (na izbor prema potrebama kupca) i potpunu suspenziju dobićemo udobnu glatku transportnu vožnju.

Hidraulika za sve potrebe

Promena smera vožnje je naravno hidraulička, a raspon od minimalnih 1,75 do maksimalnih 40 km/h u 16x16 odnosno 24x24 stepena. Kao opcija dostupna je i pužna brzina od 0,13 km/h, kao i ekobrzina od 40 km/h pri 1.800 obr/min.

“Hidraulika je krucijalna tačka ovog traktora. Najbolja u klasi”, tvrdi Gijom Čarls navodeći kao najveći između nekoliko varijanti na izbor protok LS pumpe od 150 litara u minuti. Zadnji podizni kapacitet je standardnih 5,7 odnosno na izbor 6,25 tona, a prednji 4,3 tone. Opremljen je sa 2/3 mehanička ili 2/4 elektronički upravljana zadnja, kao i dva prednja spoljna ventila.

Priključno vratilo se aktivira elektro-hidraulički. Zadnje ima 540 i 1.000 uz opciju 540 eco obr/min, a prednje vratilo 1.000.

Uz ojačano telo, veću dozvoljenu radnu težinu i veći zadnji kapacitet, bez problema može vući veće priključne uređaje sa još više efikasnosti, naglašava Čarls.

Claas-ov "džepni nožić"

Kad smo već kod radne težine koja je sada devet tona, možemo dodati da je ukupna težina traktora bez opterećenja 5,3 tone. Dugačak je 4,46 m, širok 2,50, visok od 2,57 do 2,75 (zavisno od kabine i guma), a klirens mu je 0,48 m. Šasija je dužine 2,52 m, ugao zaokretanja prednjih točkova 55o, a radijus obrtanja 4,45 m.

Kao opcija dostupna je i pužna brzina od 0,13 km/h, kao i ekobrzina od 40 km/h 

Obratili su pažnju i na detalje koje su zahtevali kupci, kao što su LED rasveta za danonoćni rad, integrisane kamere, podesiv odaziv hidraulike, i napredna povezanost Claas telematike kao i pametne funkcije automatskog uključivanja AUTO PTO i AUTO 4WD i detekcija prednjeg utovarivača.

Sve u svemu, ne čudi što ga zbog njegove svestranosti upoređuju sa švajcarskim džepnim nožićem.  


Foto prilog


Tagovi

Claas Arion 470 Stage V Traktor godine Finalista


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner