Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • DEKALB Srbija
  • 09.09.2016. 13:30

DEKALB hibridi - veći prinos uz manje troškove

"DEKALB Inovativni centar" održan je od 6. do 8. septembra, na imanju preduzeća "Almex" u Temerinu, u organizaciji kompanija Monsanto Serbia, Almex, BASF i Timac Agro Balkans. Za tri dana trajanja, događaj je posetilo 1.500 farmera.

  • 1.971
  • 339
  • 0

"DEKALB Inovativni centar" održan je od 6. do 8. septembra, na imanju preduzeća "Almex" u Temerinu, u organizaciji kompanija Monsanto Serbia, Almex, BASF i Timac Agro Balkans. Za tri dana trajanja, događaj je posetilo 1.500 farmera. Ovo je bila prilika da porazgovaramo sa dr Zoranom Petrovićem direktorom Monsanta Srbija.

Inovativni centar DEKALB hibrida sada prerasta u lepu tradiciju. Odakle su sve posetioci došli?
U utorak smo imali posetioce iz Banata. Sreda je bila dan za goste iz Srema, Centralne Srbije, Hrvatske, Bosne, Albanije, Kosova, Slovačke i Slovenije, a četvrtak je bio rezervisan za goste iz Bačke.

Odlična godina i prinosi za proizvođače kukuruza


Prošle godine smo posetili Inovativni centar u Ečki. Ove godine smo u Temerinu. Koje su to inovacije i šta se promenilo u odnosu na lane?
U odnosu na prošlu godinu, neki novi hibridi pokazuju svoje lice. Ova godina je definitivno bila naklonjena proizvođačima kukuruza, po vremenskim uslovima, ali i po tome što napokon primećujemo i blagi pomak u rastu cene. Informacije koje smo ovih dana dobili od poljoprivrednih proizvođača iz Banata su fenomenalne. Kukuruz se kombajnira, a najniža vlaga u skinutim DEKALB hibridima već je na nivou 16 i 17%, što je jako dobro. Neki prinosi, koje su nam proizvođači ovih dana najavili, kreću se negde oko 13-14 t/ha, svedeno na JUS, a poljoprivredni proizvođači su u bruto dohotku na nivou oko 2.000 evra po hektaru. Ovo su sve fenomenalne vesti kada je reč o proizvodnji kukuruza i performansama DEKALB-ovih hibrida. Imam dugo iskustvo sa DKC hibridima i nakon ovakve godine i ovakvog meseca avgusta očekivao sam izuzetno visoke prinose, a to nam upravo prve vesti sa terena i potvrđuju.

dr Zoran Petrović

Koji su novi hibridi u odnosu na prošlu godinu u portfoliju vaše kompanije?
Imamo novine u FAO grupi 300, to je hibrid DKC4717, koji ove godine pokazuje svoje lice, naročito što u ovom periodu godine imate hibride koji imaju nisku vlagu. Trenutne rezerve kukuruza su u nekom vakuumu i poljoprivredni proizvođači imaju šansu da to iskoriste i po visokim cenama prodaju ovogodišnjii rod. Novina je i hibrid DKC5031. On je novina u FAO grupi 400 i odlična performansa u ovoj sezoni. Pored njega imamo dva hibrida u FAO grupi 500 DKC5632 i DKC5830, koji su dobili sve pohvale od proizvođača.

Statistika kaže da opadaju zasejane površine pod kukuruzom?


Šta se promenilo u odnosu na učešće na tržištu kada se osvrnemo na prošlu godinu?
U poslednjih nekoliko godina, jednostavno rečeno, ukupna proizvodna površina pod kukuruzom lagano opada. To u poslednje 2-3 godine iznosi gotovo 7-10% godišnje. Takvu situaciju smo imali i ove godine. Zvanična statistika govori da su se zasejane površine pod kukuruzom sa 1.200.000 hektara, ove godine spustile na oko 1.000.000 hektara. A negde se govori i oko 800.000 hektara. U ovakvom ciklusu smanjenja zasejanih površina teško je napredovati i prodati više, ali DEKALB je kompanija koja je, što zbog performansi hibrida, što zbog profita koji pruža proizvođačima, napravila pomak u prodaji za 20-25% više u odnosu na prethodnu godinu.

Koje karakteristike prepoznaju poljoprivrednici u DEKALB hibridima, kada se odlučuju za njih?
Reč je definitivno o prinosu, koji je neuporedivo viši u odnosu na druge semenske kuće. Potom tu je brzo otpuštanje vlage i zdravo zrno. To su biljke koje ne poležu, a jedna od osnovnih osobina koju kombajneri vole i cene, jeste ta da se kukuruz lako kombajnira, što stvara značajne uštede goriva.

Pojedini proizvođači semena su ovog proleća za nijansu spustili cene, da li je DEKALB bio jedan od njih?
Mi smo, na početku sezone, uskladili cenu semena sa cenom merkantile, tako da nismo imali takozvano "obaranje" cena i situaciju da spuštamo cene na kraju sezone. A sve to zahvaljujući našoj dobroj cenovnoj politici.

Ispod teksta pogledajte galeriju sa Inovativnog centra u Temerinu i deo atmosfere

Uprkos uspešnoj godini, prisutne su greške u proizvodnji kukuruza


Da li ima nešto čime niste zadovoljni u ovoj proizvodnoj godini?
Ima, ova godina je, kao što sam napomenuo, naklonjena proizvodnji kukuruza. Međutim, moram da kažem da je bilo dosta grešaka u proizvodnji. Greške su se uglavnom događale zbog hladnog i vlažnog proleća, te kasne primene hemijskih preparata prilikom suzbijanja korova. Neadekvatno, neprimereno, pa čak i zakonom zabranjeno hemijsko tretiranje semena određenim insekticidima, pred setvu, vrlo brzo je pokazalo negativne stvari u parceli, u vidu neravnomernog nicanja i deformisanja biljaka nakon nicanja.

Možete li nam pojasniti odnos na relaciji Monsanto i DEKALB?
Monsanto je kompanija koja je vlasnik nekoliko semenskih kuća, između ostalog najstarija kompanija koja se bavi selekcijom kukuruza je DEKALB, koju je Monsanto kupio '90-ih godina i od tada se pod vlasništvom Monsanta prodaju hibridi brenda DEKALB.

Reč proizvođača DKC hibrida

Imali smo priliku da razgovaramo sa proizvođačima koji koriste DKC hibride. Dragan Milosavljević, iz Lučice, okolina Požarevca, izneo nam je svoje mišljenje: "Obrađujem 40 ha svoje zemlje, uslužno radim oko 150 ha, zastupljene su tri kulture: pšenica, suncokret i kukuruz. Od svih kultura najviše je zastupljen kukuruz. Pet godina sejem DEKALB hibride. Poslednjih godina sam sejao DKC5222, DKC5007, a ovu sezonu sam otvorio novim HD hibridima. Prinosi su stabilni. To su hibridi koji u sušnim godinama daju 6-7 t/ha, dok u kišnim godinama iznesu i do 11 t/ha. Prezadovoljan sam hibridima. Zahvaljujući redovnoj agrotehnici, zadovoljan sam i sa finansijske tačke gledišta."

Za više informacija o DKC hibridima kukuruza, obratite se DEKALB agronomima: Kristina Stečešin (severna Bačka i severni Banat 065 8711066), Marija Polić (srednji i severni Banat 065 8711 065), Dejan Nedeljković (južni Banat i Braničevo 065 8711 069), Branimir Živković (Srem i Mačva 065 8711 074), Milan Trandafilović (zapadna Bačka 065 8711 086), Sonja Škuranj (južna Bačka 065 8711 085).


Foto prilog


Tagovi

DEKALB Hibridi kukuruza Dr Zoran Petrović Inovativni centar BASF Almex Timac Agro Balkans Prinosi DKC5031 DKC5632 DKC5830 Seme DKC5222 DKC5007 HD hibridi


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."


Partner

DEKALB Srbija

Bulevar Vojvode Stepe 84, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 21 66 100 68, e-mail: info.rs@monsanto.com web: http://www.dekalb.co.rs/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poljoprivrednici u Vojvodini ostali su bez subvencija za gorivo za prolećnu setvu zbog nemarnog i nestručnog upravljanja u informacionom sistemu Ministarstva poljoprivrede e-agrar, saopštila je politička organizaacija Akcija progresivne Voj... Više [+]