Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stanje useva
  • 29.06.2021. 07:30

Ekstremne vrućine krajem juna smanjuju dobre izglede za prinos žitarica?

Procene prinosa ozimih useva u Evropskoj uniji revidirane su na bolje. Ali, ekstremne vrućine krajem juna stvaraju neizvesnosti, ističu u junskom izdanju JRC Mars Biltena.

Foto: Depositphotos/simply
  • 201
  • 337
  • 0

Više temperature i odgovarajuće snabdevanje vlagom dovele su do ubrzanog rasta ozimih i jarih žitarica. Prema junskom izdanju JRC Mars Biltena, procene prinosa ozimih useva u Evropskoj uniji revidirane su na bolje.

Prema njima, izgledi za meku pšenicu, ječam, raž i uljanu repicu sada su iznad petogodišnjeg proseka. Očekivanja od jarih useva su različita i neizvesnija jer je rano za predviđanja.

U velikim delovima Evrope, niže prolećne temperature od uobičajenih imale su uticaje na useve, ali, sve toplije vreme u kombinaciji sa padavinama ubrzale su fenološki razvoj ozimih i jarih kultura, čime su poboljšani izgledi za prinos. Međutim, ekstremne vrućine krajem juna ipak bi mogle da utiču na njegovo smanjenje, ali više informacija o tome će biti dostupno u idućem izdanju ovog izveštaja.

U baltičkoj regiji više bolesti i štetočina

Natprosečno niske temperature krajem petog i početkom šestog meseca, u srednjoj Evropi produžile su kašnjenje rasta ozimih useva, ali i pomogle da se izbegne stres biljaka tokom suše. Deficiti kiše u središnjoj Italiji i Portugalu imali su ograničene negativne uticaje na ozime useve u odmakloj fazi razvoja, dok su viškovi padavina u jugozapadnoj Španiji i južnoj crnomorskoj regiji imali pretežno blagotvorne efekte.

Prevlažni uslovi u baltičkoj regiji doveli su do povećanog pritiska od štetočina i bolesti, ali i otežali terenske aktivnosti. Dalje, u severnoj Nemačkoj i južnoj Danskoj manjak sunčevih zraka u vreme cvetanja ozimina smanjilo je potencijal prinosa.

U JRC Mars Biltenu ističu da su žitnu kampanju u severnoj Africi obeležili kišni deficiti često popraćeni natprosečnim temperaturama u Alžiru, središnjem Tunisu i zapadnoj Libiji. Kao posledica toga, izgledi za prinos ovih ratarskih kultura su iznad petogodišnjeg proseka u Tunisu i Maroku, ispod ovog proseka su u Alžiru, dok su oni za Libiju i Egipat u skladu sa njim.

Visoke temperature mogu uticati na smanjenje prinosa žitarica - koliko?

U Ukrajini su do kraja maja bili povoljni uslovi, što je dovelo do dobrog napretka bilja i obećavajućih prinosa. Ali, očekuje se da će olujno vreme koje je naknadno zabeleženo na jugu i istoku te zemlje imati negativan uticaj na kvalitet i količinu pšenice, povećavajući neizvesnost oko očekivanog roda.

Svetska proizvodnja: 2.301 milijarde tona

Međunarodno veće za žitarice (IGC) predviđa da će se ukupna svetska proizvodnja u ovoj sezoni povećati za 85 miliona tona, do novog rekorda od 2.301 milijarde tona žitarica. Rezultat je to rasta prinosa pšenice, kukuruza, ovsa, prosa i tritikala.

Ipak, s obzirom na rekordne prognoze potrošnje za hranu, stočnu hranu i industrijske svrhe, predviđa se samo blagi porast zaliha. S nešto većom ukupnom mesečnom potrošnjom i smanjenim početnim zalihama, njihov prenos na kraju sezone 2020/2021 smanjen je za pet miliona tona.

Očekuje se da će svetska trgovina žitom tokom juna i jula biti najviša u istoriji. Zbog većeg uvoza kukuruza, ječma i sirka u Kinu, prognoza za svetsku trgovinu na kraju sezone povećana je za pet miliona tona, na 425 miliona tona.


Tagovi

Prognoza useva JRC MARS Bilten IGC Stanje useva Prinosi


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u