Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita suncokreta
  • 20.06.2020. 18:00

Faza butonizacije je vreme zaštite suncokreta od bolesti

Na suncokretu se javlja veliki broj gljivičnih oboljenja, a najčešće su: bela trulež, siva plesan kao i siva, crna i koncentrična pegavost. Kada je suncokret u fazi butonizacije tada je vreme za prvu primenu fungicida.

Foto: Depositphotos/BondIva
  • 1.967
  • 28
  • 0

Suncokret je jedna od najvažnijih uljarica na našem području, a kao i ostale ratarske kulture i njega treba zaštititi od raznih gljivičnih bolesti koje se javljaju u polju. Najvažnije bolesti na ovoj biljci su: bela trulež, siva pegavost stabljike, crna pegavost suncokreta, koncentrična pegavost i siva plesan.

Kako piše diplomirani inženjer agronomije Ana-Marija Čajkulić, ranije zasejani suncokret je u fazi butonizacije, odnosno u fazi oblikovanja cvetnog pupoljka, a kasnije zasejan će biti u navedenoj fazi kroz nekoliko dana. To je ujedno i prva zaštita fungicidima u usevu ove uljarice. Dok se druga zaštita obavlja u vremenu početka cvetanja, ako je moguće ući mehanizacijom u usev.

Bela trulež ima četiri tipa bolesti

Bela trulež (Sclerotinia sclerotiourum) može da zarazi  sve delove biljaka pa se u razvoju bolesti razlikuju četiri tipa bolesti. Prvo može da se javi truljenje semena, a usled toga seme ne klija ili klica nekrotizira i istrune u zemljištu. Uvenuće može da se javi i na tek izniklim biljkama, ali ovaj tip se najčešće ni ne primeti, jer one tada brzo propadnu.

Šta treba da znate o uspešnom uzgoju suncokreta?

Korenski tip bolesti praćen uvenućem se uočava neposredno pred cvetanje. Na stabljici iznad zemljišta uočavaju se sivkaste ili zeleno smeđe pege koje je prstenasto obuhvate, nekada i do visine od 50 cm. Iznad zaraženog tkiva listovi venu, suše se, ali ne otpadaju već vise na biljkama do kraja vegetacije. Kod prohladnih i vlažnih uslova na zaraženom delu se razvije i bela prevlaka.

Truljenje srednjeg dela javlja se od cvetanja do zrenja, a bolesno tkivo je izbeljeno i napuklo. Zaražene glave mogu da se uoče u polju i to sa veće udaljenosti, one su izbeljene, a na donjoj strani su sivo zelene pege koji se javljaju nakon cvetanja.

Siva pegavost stabljike se javlja u junu

Siva pegavost stabljike (Diaporthe helianthi) može se videti na listu, stabljici i semenu. Kako pišu profesor dr Draženka Jurković i saradnici u stručnoj literaturi, prve promene se jave na donjem lišću pre ili za vreme cvetanja i to najčešće u junu.

Na krajnem delu lista se vide nekroze u obliku slova "V" i šire se uz lisne žile. Listovi se suše i vise na stabljikama. Na njima se simptomi javljaju na mestu spajanja sa peteljkom. U početku su te pege bledo smeđe, a kasnije potamne i povećavaju se. Najčešće su locirane na donjim delovima, a u povoljnim uslovima one se spajaju i dovode do prevremenog sušenja i loma. Zaražene biljke imaju manje glave bez semena ili je ono lošeg kvaliteta.

Koncentrična pegavost se prvo uočava u cvetanju

Simptomi smeđe crne koncentrične pegavosti (Alternaria helianthi) prvo se uočavaju u vreme cvetanja i postaju izraženiji pred kraj vegetacije. U početku se na listu javljaju manje okruglaste ili poligonalne pege, smeđe boje i rasute bez reda. One se kasnije povećavaju, spajaju i pokrivaju sve veću površinu lista.

Suncokret je ukras svake bašte i lako ga je uzgajati

Kod jakih zaraza dolazi i do njihovog sušenja. Kada se list okrene prema svetlu na njemu se uočavaju koncentrični prstenovi. Uzdužne nekrotične pege mogu da se uoče i na peteljkama, a mogu da se spoje i dovedu do uvenuća lista. Na stabljikama su one eliptične, tamnosmeđe ili crne, veličine do čak deset centimetara. Kod jakih zaraza pege se spajaju i dovode do lomova stabljike, a pred kraj vegetacije simptomi su vidljivi i na glavama. Na naličju glave nastaju udubljene tamne pege koje se kasnije povećavaju, a treba napomenuti da ova bolest može da zarazi i seme.

Siva plesan može uzrokovati raspadanje glava

Siva plesan (Botrytis cinerea) javlja se tokom celog razvoja suncokreta. Truljenje semena se kod nas retko javlja, a ako se i javi ostane nezapaženo. Ako gljiva zarazi koren i prizemni deo, biljke venu i suše se. Sa korena i prizemnog dela se prenosi na listove, peteljke, stabljike i glave.

Simptomi su tamne, vodenaste pege koje nakon pet dana u uslovima povišene vlage prekrije gusta siva prevlaka. Napadnuta tkiva su razmekšana usled čega listovi i peteljke venu, a stabljike mogu da se polome. Glave su inficirane sa donje strane i to na ivicama. Kod toplog i vlažnog vremena one se raspadaju, a većina semenki je inficirana.

Crna pegavost je najuočljivija na stabljici

Crna pegavost stabljike (Phoma macdonaldii) dovodi do zaraze svih delova ove uljarice. Zaraza prvo nastaje na donjim listovima i stabljici odmah iznad nivoa zemlje i to najčešće na mestima između peteljke i stabljike jer se tamo zadržava voda. Na listovima se javljaju pege, ono se suši i visi na stabljici. Na starijim listovima i kasnije u vegetaciji, uz krupnije žile na peteljci mogu da se uoče crne nekrotične površine što se može zameniti i s Alternariom.

Osnovne smernice kod žetve suncokreta

Pege se mogu spajati i uzrokovati opadanje lišća. Sredinom leta zaražene mogu biti i glave ali se to retko javlja. Najuočljiviji znakovi bolesti su na stabljici i to crne, ovalne ali nepravilne velike pege koje se prvo razvijaju na osnovi, a kasnije po celoj površini. Veličine su od šest do osam centimetara pa čak i više, a razvijaju se u vreme cvetanja.

Mere zaštite

Osetljivost hibrida suncokreta, često gajenje na istoj površini i slabija vitalnost biljaka usled suše i pojačanog đubrenja azotom u odnosu na fosfor i kalijum, doprinose jačoj pojavi bolesti. Najefikasnija mera zaštite je uzgoj tolerantnih genotipova. Važno je koristiti zdravo i fungicidima zaštićeno seme i sprovoditi sve agrotehničke mere koje doprinose očuvanju opšte vitalnosti useva. Treba se pridržavati plodoreda od pet godina i suzbijati korove koji mogu biti izvori zaraze.

Što se tiče hemijske zaštite, moguća sredstva su: Folicur ew 250, Mystic ec, Neoram wg, Pictor, Retengo, Michrothiol special disperss i Amistar gold. Treba ih primenjivati na propisan način i skladno uputstvima proizvođača.


Tagovi

Zaštita suncokreta Bolesti suncokreta Crna pegavost Siva plesan Koncentrična pegavost Siva pegavost Bela trulež Faza butonizacije Pupoljak


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ove godine očekuje se da se veliki broj poljoprivrednika opredeli za soju. Stručnjak sa NS Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Vuk Đorđević ističe da je bio najtopliji februar od kako se vrše merenja, što je značajan faktor za sva predviđa... Više [+]