• Žitarice i uljarice
  • 08.08.2019. 08:00

Faze razvoja žita počele su ranije u Ukrajini, proizvodnja bi mogla dostići novi rekord

Žetva ranih prolećnih žitarica u Ukrajini bliži se kraju. Ovogodišnja proizvodnja žita mogla bi dostići novi rekord. Procenjen je i izvozni potencijal zemlje na rekordno visokom nivou.

Foto: Depositphoto/jorgefranco
  • 153
  • 22
  • 0

Prema poslednjim informacijama od 5. avgusta tempo žetve u Ukrajini usporen je u odnosu na 01. avgust 2019. godine, iako je još uvek ispred prošlogodišnjeg nivoa. Konkretno, žetva pšenice je za 7% bolja, ječma za 18%, raži 5%, zobi za rekordnih 63%, a ozime uljane repice za 29%, izveštava UkrAgroConsult.

Žetva graška zaostaje za 29 odsto u odnosu na žetvu iz prethodne godine. Preostalo je još četiri hiljade hektara za žetvu, sa ukupnom površinom pod ovim usevom za 16 odsto nižom nego prošle godine. Sledeće žitarice imaju veće prinose od prošlogodišnjih: pšenica za 11,5%, ječam 17,0%, raž 1,6%, zob 16% i grašak za 27,2%. Prinos ozime uljane repice smanjen je za 5,8 odsto u odnosu na godinu dana ranije, preostalo je još 20 hiljada hektara, sa ukupnom površinom pod usevom za 21,4% većom u odnosu na prošlu godinu.

Izvozni potencijal Ukrajine rekordno visok

Žetva ranih prolećnih žitarica u Ukrajini bliži se kraju. S obzirom na prijavljene vrednosti prinosa tokom žetve, zajedno sa ažuriranjima Ministarstva poljoprivrede o zasejanim površinama za ovu godinu, Black Sea Grain revidirala je ukrajinski bilans žita. Povećane su prognoze za pšenicu iz 2019. godine, na štetu većih zasada ozime pšenice, više nego što je očekivano (za 3,5% više u odnosu na 2018. godinu). Prognozira se i veći izvoz pšenice iz Ukrajine.

Prema Ministarstvu poljoprivrede, površina kukuruza u 2019. godini dostigla je najviši nivo od 4,97 miliona hektara, što je 8 odsto više u odnosu na 2018. godinu. Ovogodišnja proizvodnja žita u Ukrajini mogla bi dostići novi rekord. Procenjeno je i da je izvozni potencijal zemlje na rekordno visokom nivou.

Razvoj žitarica u Ukrajini započeo nešto ranije 

Što se tiče vremenskih uslova u Ukrajini, krajem jula i početkom avgusta bilo je umereno toplo vreme sa lokalnom kišom i grmljavinom. Merenja su pokazala da je prosečna dnevna temperatura vazduha u većini regiona bila u rasponu od 0,7 do 6,8 °C iznad normalne, na 18 - 24 °C. Najviša temperatura vazduha registrovana je oko 28 - 36 ° C, a najniža oko 10 - 24 °C.

Kada je reč o obezbeđenosti zemljišta vlagom, padavine su bile raspoređene veoma neravnomerno. U većem delu zemlje preovladavala je kiša sa grmljavinom. Ove padavine nisu uticale na sadržaj vlage u zemljištu niti na stanje kasnih useva jer su bile u obliku jakih pljuskova. Stanje useva uglavnom je dobro. Takve vremenske prilike nisu bile dovoljno odgovarajuće za dalji razvoj kasnih toploljubivih useva, poput nekih vrsta povrća ili useva dinje. Vreme je uticalo i na kasne žitarice i industrijsko bilje, čije su redovne faze rasta započele ranije nego inače, izveštava UkrAgroConsult.

Proizvodnja uljane repice u Bugarskoj opada 

Konačni izveštaj bugarskog Ministarstva poljoprivrede o usevu uljane repice za 2018. godinu ne sadrži izmene u odnosu na izveštaj iz juna. Glavna činjenica je da se ukupan prinos uljane repice ustalio na 471.000 tona. Ovo predstavlja pad od 1,7 odsto u odnosu na 2017. godinu. Takođe, zasađena površina je na nivou četvorogodišnjeg proseka od 185.000 hektara, a što je 12% više nego u 2017.

Skoro celokupan izvoz bugarske uljane repice otišao je u zemlje EU, kako prenosi UkrAgroConsult. U sezoni 2019/20., proizvodnja ove uljarice opašće zbog smanjenja površina i pada prinosa, koji je ispod petogodišnjeg proseka. Pad proizvodnje biće delimično nadoknađen uvozom uljane repice. Prema procenama stručnjaka, trend iz prethodne dve godine nastaviće se i u vegetacionoj 2019/20. godini.

U Rusiji žetva soje u krasnodarskoj regiji počela ranije nego obično

Poljoprivrednici u Krasnodaru započeli su sa žetvom soje dve ili tri nedelje ranije nego inače. Prvi tovari robe već su spremni za transport. Ovogodišnja površina pod sojom u krasnodarskom regionu premašuje 210.000 hektara. Predviđa se da će do 2024. godine povećati proizvodnju uljarica u ovom regionu za 1,8 puta.

Turska pojačala uvoz suncokreta

Turska je uvezla 804.000 tona suncokreta u periodu od januara do juna. Prošle godine, ova količina iznosila je 278.000 tona kako izveštava UkrAgroConsult a na osnovu procena koje je dao Oil World (agencija za nezavisnu analizu globalnog tržišta). Glavni uvoznici su Moldavija, sa 286.000 tona, Rumunija, sa količinom od 168.000 tona i Rusija, u vrednosti od 135.000 tona.

Uvoz iz Rusije višestruko se povećao u odnosu na prošlu godinu, kada su kupljene tri hiljade tona. Uvoz iz Argentine porastao je na 31.000 tona. Turska je takođe prvi put kupila 16.000 tona suncokretovog semena od Mađarske. Očekuje se da će uvoz robe u periodu od jula do decembra biti manji zbog domaće proizvodnje i povećanja uvozne tarife, sa 59 USD/t na 90 USD/t.


Izvori

Black Sea Grain


Tagovi

Žetva žitarica Izvozni potencijal Proizvodnja žita Proizvodnja uljarica Izvoz pšenice Tempo žetve


Autorka

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.