Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cena uljane repice
  • 17.08.2021. 18:00

I dalje raste cena uljane repice na globalnom tržištu: Trend bi mogao da se nastavi?

Ovakva bi situacija mogla da podstakne evropske poljoprivrednike da povećaju površine pod tom ratarskom kulturom i to na nivo koji se ne pamti.

Foto: Depositphotos/masterwilu
  • 234
  • 121
  • 0

S iznosom od 574 evra za tonu, cena uljane repice gotovo je dosegla rekord od kraja aprila, piše Agrarheute gde procenjuju kako su cenovne vrednosti ove uljarice generalno porasle poslednjih pet dana za 35 evra, a taj bi se trend mogao i nastaviti. Na kanadskoj berzi ona je dosegla 591 €/t i to nakon korekcije prognoze žetve, a koja je povezana sa velikim vrućinama i sušom. 

Pretpostavlja se i da će evropske cene slediti ovaj smer, kao i one za soju. Smatra se kako one dosežu ove vrednosti zbog naglog rasta onih za palmino ulje u Maleziji.

U kancelariji za agroekonomska istraživanja i analize "Strategy Grains" smatraju kako će ovakva situacija verovatno podstaknuti evropske poljoprivrednike da povećaju površine pod tom ratarskom kulturom i to na nivo koji se ne pamti. 

Ograničeno snabdevanje? 

U ovoj kompaniji prognoziraju da će proizvodnja uljane repice u Evropskoj uniji da dosegne 17,03 miliona tona što je nešto više od prošlogodišnjih 16,61 mil. t, ali i da će ukupno snabdevanje biti ograničeno. Pored toga, raste zabirnutost zbog oštećenja useva usled vremenskih nepogoda zbog čega će padati i zaliha te uljarice sa već niskog nivoa koji je dosegnut u sezoni 2020/2021. 

Uljana repica na globalnom tržištu postiže rekordne cene

Uzrok ovome je slabiji uvoz u EU zbog vrlo visokih cena kanadskih i australijskih zaliha, ali istovremeno i povećan izvoz. 

Prema izveštaju Evropske komisije, do 8. avgusta u EU je uvezeno 414.000 tona, a izvezeno 95.000 t. Najviše uvezene repice, 140.000 t, otišlo je u Nemačku, a glavni dobavljači bili su Australija i Ukrajina. 

Najveći proizvođač ove uljarice, prema globalnoj internet platformi za trgovinu Tridge, je Kanada, sa 18,6 miliona tona u 2020. godini. Ta je zemlja ujedno i najveći izvoznik. Prošle godine zabeležila je pad proizvodnje od 8,33 odsto u odnosu na prethodnu, 2019. Drugi najveći proizvođač je Kina sa 13,5 miliona tona, a sledi je Indija sa devet. 

Bliže se rokovi setve

Setva uljane repice ratare očekuje u narednim danima. Upitno je kako će ona uopšte moći da se obavi s obzirom na ekstremne vrućine i nedostatak vlage. 

Prema ranijim savetima, optimalno vreme za njenu setvu je od 25. avgusta do 5. septembra, ali moguće je da će biti i prolongirana, o čemu će na Agroklubu uskoro biti više reči. 


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobijanja ulja. U semenu uljane repice ima oko 40 %  ulja i oko 20 % belančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvetljenje i mazivo, a... Više [+]

Tagovi

Uljana repica Cena Rast Trend Tržište Zalihe Uvoz Izvoz Setva


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.