Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Srem
  • 25.10.2022. 10:00

Kako obaviti zaštitu uljane repice s obzirom na teške uslove setve?

Zbog nepovoljnih vremenskih uslova i otežane pripreme zemljišta, usev uljane repice je u različitim fazama razvoja, a ima parcela gde usev tek niče. Ovakvo stanje useva je idealno za pojavu lisnih vaši i drugih štetnih insekata.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 85
  • 25
  • 0

Uljana repica je biljna vrsta koja iz godine u godinu zauzima sve značajnije površine u našoj zemlji. Ove godine, zbog vremsnkih uslova setva je kasnila tako da se usev nalazi u različitim fazama razvoja. Poljoprivredni stručnjaci kažu da treba obilaziti usev i utvrditi da li ima napada lisnih vaši ili nekih drugih štetnih insekata i ako je potrebno, odmah treba obaviti i zaštitu odgovarajućim insekticidima.

Uljane repice na našim njivama je sve više. Ovogodišnja setva obavljana je u teškim uslovima tako da su rokovi setve bili različiti, a samim tim i usev je u različitim fazama razvoja.

"Od velike je važnosti da zemljište bude što ravnije čime se obezbeđuju dobri uslovi za izvođenje ostalih operacija, a to se posebno odnosi na žetvu. Seme uljane repice je sitno, prečnika je oko dva milimetra, pa zbog toga posteljica za seme mora biti mrvičaste strukture, a setva semena uljane repice vrši se na dubini od dva do tri centimetra", kaže stručni saradnik za zaštitu bilja u Poljoprivrednoj stručnoj službi u Rumi Gorica Kozobarić.

Ovogodišnja setva obavljana je u teškim uslovima

"Od velike važnosti za ravnomerno nicanje useva je da dubina setve bude što ujednačenija. Prilikom setve neophodno je obezbediti gustinu setve, a količina semena kod setve hibrida se može smanjiti za 15 do 20 odsto", kaže Kozobarićeva i dodaje da se setva vrši sa međurednim rastojanjem od 25 centimetara, dok je optimalan rok setve kraj osmog i početak devetog meseca, što ove godine i nije bilo moguće u potpunosti ispoštovati.   

Usev u različitim fazama razvoja

Upravo zbog nepovoljnih vremenskih uslova i otežane pripreme zemljišta, usev uljane repice je u različitim fazama razvoja, a ima parcela gde usev tek niče. Ovakvo stanje useva je idealno za pojavu lisnih vaši i drugih štetnih insekata, pa poljoprivrednici treba da što pre obiđu svoje parcele, da bi, ukoliko je to potrebno na vreme intervenisali odgovarajućim insekticidom.

"Ovogodišnju setvu uljane repice pratili su problemi koji su imali veze sa vremenskim uslovima. Kiše i sušni period usporili su pripremu zemljišta za ovu biljnu vrstu, tako da je usev sada u različitim fazama razvoja. Posebnu pažnju treba obratiti na precele gde je usev u fazama nicanja ili trećeg do četvrtog lista gde mogu da se pojave štetni insekti. Pregledom parcela treba utvrditi da li su u usevu nastanjene lisne vaši, da li ima buvača ili lisnih osa, a moguća je i pojava gusenica", kaže ovaj savetodavac i dodaje da svi ovi insekti mogu da nanesu veliku štetu uljanoj repici, pa poljoprivrednici ukoliko utvrde da ima njihove pojave moraju pravovremeno intervenisati nekim od insekticida za tu namenu.

Osetljiva na širokolisne korove

Uljana repica je osetljiva i na konkurenciju, pre svega dominatnih širokolisnih korova kao što su palamida, tatula i drugi, stoga je od velike važnosti i izvršiti njihovo pravilno i pravovremeno suzbijanje. Na biljkama uljane repice može doći do pojave bolesti kao što su plamenjača, mrka pegavost lišća, siva i bela trulež, pa je i ovde važna pravovremena zaštita.

Osetljiva je na konkurenciju

Ovome dodajmo i podatak da je vrlo važno da biljka uljane repice uđe pripremljena u zimsku fazu što znači da ne bude ni previše razvijena, niti slabo razvijena jer je onda senzitivnija na niske temperature, a ta osobina, otpornost na niske temperature, je od ogromnog značaja za uspešno prezimljavanje i zadržavanje optimalne gustine useva.


Tagovi

Setva uljane repice Gorica Kozobarić Lisne vaši Širokolisni korovi Zaštita uljane repice


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poljoprivrednici u Vojvodini ostali su bez subvencija za gorivo za prolećnu setvu zbog nemarnog i nestručnog upravljanja u informacionom sistemu Ministarstva poljoprivrede e-agrar, saopštila je politička organizaacija Akcija progresivne Voj... Više [+]