Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berač kukuruza
  • 02.09.2019. 18:00

Kako pravilno podesiti dvoredni berač kukuruza

Podešavanje dvorednog berača kukuruza sastoji se od nekoliko postupaka. Prvo se podese berački valjci, potom otkidači, čistači, a na kraju i valjci komušača.

Foto: sip.sl
  • 1.706
  • 37
  • 0

Podešavanje dvorednog berača kukuruza sastoji se od nekoliko postupaka. Prvo se podese berački valjci, tzv. uvlakači. Otvaranjem poklopca proverava se čistoća lančanika ili klizača, koji moraju biti potpuno čisti, a lanci umereno zategnuti. Ugib na sredini lanca trebalo bi da bude od 25 do 30 milimetara. Potrebno je okrenuti čitav krug do ploča pa ukoliko ne klizi glatko, neophodno je poravnavanje brusilicom.

Naredna faza je podešavanje otkidača, gde je ulaz za dva do četiri milimetra uži na otkidačkim pločama u odnosu na izlazni deo, zbog lakšeg uvlačenja ostatka biljke kroz valjke. Razmak na donjem delu letvi otkidačkih ploča, a što je mesto uvlačenja biljke u heder, mora da bude 30 - 35 mm, u zavisnosti od debljine stabljike biljke. Kardan na mestu ulaza i izlaza dovoljno je samo očistiti, a nikako podmazati. Kada je reč o podešavanju čistača, na donjoj strani pored valjaka, nameštene su letve kojima se proverava izoštrenost. Kod podešavanja valjaka komušača, za kvalitetno komušanje klipova valjci moraju da budu stisnuti po čitavoj dužini.

Čišćenjem smanjuje se trošenje valjaka

Ako između valjaka nastane razmak, na primer kod istrošenih gumiranih, potrebno je odvrnuti vijke sa obe strane, potom ih stisnuti, ne pomerajući pogonski valjak, pri tom paziti da nema razmaka između dva para koji se okreću jedan prema drugome. Razmak na neaktivnom delu između dva para valjaka takođe može da se podešava. Kada se dobro približe, vijci se snažno pričvrste.

Čišćenjem komušača posle svakog radnog dana, smanjiće se trošenje valjaka. Ako su gumirani valjci već istrošeni, umeću se trgači, takozvane žabice, koji se postavljaju po redu - od ulaza u komušač do izlaza iz komušača. Veći broj žabica od potrebnog, može da ošteti zrno.

Oprez u radu s beračima za kukuruz!

Stavljanjem traktora u neutralni radni položaj, takozvani ler, dovodi se berač u radni položaj pri čemu se okviri beračkog mehanizma pomeraju od mesta prema transportnom lancu. Zbog čestog broja nesrećnih slučajeva na beraču, radi sigurnosti rukovaoca, upozorava se da se aktivnosti na beraču rade samo za vreme mirovanja radne mašine i traktora.

Najčešći tipovi berača kod nas

Prema broju tehnoloških operacija berači mogu biti:

  • berači, oni vrše samo berbu;
  • berači - komušači, oni vrše berbu i komušanje klipova istovremeno;
  • berači krunjači, oni vrše tri operacije: berbu, komušanje i krunjenje.

Prema načinu prikopčavanja na traktor, berači mogu da budu:

  • nošeni;
  • vučeni;
  • adaptirani kombajni.

Prema broju redova, berači se dele na jednoredne i višeredne.

Dodaci služe da bolje usmere biljku

Delovi za privođenje imaju zadatak da usmere stabljike kukuruza u osu reda za otkidanje klipa. Ove delove predstavljaju razdeljivači i uvlačeći lanci (prstenasti lanci). Razdeljivači se sastoje od omotača koji su čvrsto vezani za mašinu i pokrivaju pokretne delove berača radi zaštite i sprečavanja zagušivanja. Sa prednje strane zglobno vezane za omotač, nalaze se sakupljački šiljci. Visina šiljaka može da se podešava, a služe da podižu i usmeravaju biljke koje ne stoje u osi reda ili su polegle popreko na osu reda, objašnjava savetodavac Željko Lazić iz PSSS Mladenovac.

Krunjenje kukuruza na njivi efikasno, ali skupo

Kombajn za berbu kukuruza sastoji se od sledećih delova:

  • ram, točkovi, poteznica;
  • uređaj za otkidanje klipova;
  • uređaj za komušanje klipa - komušaljka.

Uređaj za otkidanje klipova dizajniran je kao redni, od jedan do četiri reda i sastoji se od delova za:

  • privođenje stabljike;
  •  otkidanje klipa;
  • transport otkinutog klipa

U Srbiji je tek 1961. godine počela proizvodnja jednorednog berača u fabrici Zmaj i to je bio berač bez komušanja dok se za komušanje koristila stacionarana komušaljka.

Tokom 1962. godine, kod nas je napravljen dvoredni berač, a tek 1965. godine dvoredni berač - komušač vučenog tipa koji je imao i dodatnu opremu, odnosno, krunjač. Od 1972 godine, počela je serijska proizvodnja nošenog jednorednog berača - komušac, u navedenoj fabrici.


Tagovi

Berač kukuruza Samohodni berač Dvoredni berač Kombajn Berba kukurura Željko Lazić


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)