Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Analiza zemljišta
  • 01.09.2018. 10:30

Kako pravilno uzeti uzorak zemljišta za agrohemijsku analizu?

Da bi rezultati analize zemljišta bili što tačniji i precizniji, potrebno je obezbediti reprezentativan uzorak. Evo šta kažu stručnjaci, od čega se on sastoji i kako ga pravilno uzeti na terenu.

Foto: Pixabay / Jing
  • 2.384
  • 159
  • 0

Da bi rezultat analize zemljišta bio što precizniji i tačniji, uzorak mora da bude reprezentativan. Da bi bio što tačniji, mora da ga sakupi kompetentna (stručna) osoba. Kako objašnjava diplomirani inženjer poljoprivrede Suzana Nešković prosečan uzorak se formira od više pojedinačnih uzoraka, uzetih na terenu. Ona napominje da je broj pojedinačnih uzoraka je različit i zavisi od homogenosti terena, to jest zemljišta. U proseku, uzorak predstavlja površinu od oko 2 hektara.

Dva rasporeda uzimanja pojedinačnih uzoraka

Neškovićeva naglašava da što je veći broj pojedinačnih uzoraka utoliko je i bolji kvalitet odnosno reprezentativnost uzorka. Mesta sa kojih se uzimaju pojedinačni uzorci treba da budu ravnomerno raspoređena po čitavoj parceli. Obično se koriste dva rasporeda mesta na parceli za uzimanje pojedinačnih uzoraka:

  1. šahovski (bolji - mesta su ravnomernije raspoređena)
  2. dijagonalni

Dubina uzimanja uzorka zavisi od kulture koja se gaji

Kada je reč o dubini uzimanja uzoraka ona se razlikuje u zavisnosti od gajenih kuktura, a ona iznosi:

  • za oranice (ratarske i povrtarske kulture): 0-30 centimetara
  • za livade i pašnjake: 0-10 centimetara
  • za voćnjake i vinograde: 0-30cm i 30-60cm

Postupak uzimanja uzorka za analizu zemljišta

Kad smo rupu iskopali ašovom, onda se vertikalno odvaja deo zemlje debljine oko tri centimetra, izvadimo ašov sa zemljom, položimo ga na zemlju, a potom nožem odvajamo levu i desnu stranu uzorka. Ostavljamo središnji kaiš širine oko pet centimetara. Taj deo predstavlja jedan pojedinačni uzorak. Više prosečnih uzoraka se stavlja u posudu, meša se i od celokupne količine odvaja se od 0,5 do jednog kilograma zemljišta koje čini prosečan uzorak.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Zemljište Analiza Uzorkovanje Postupak Dubina Suzana Nešković


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.