Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Priprema za žetvu
  • 11.06.2016. 08:00

Kako pripremiti kombajn za žetvu?

Uspešnost proizvodnje žitarica u velikoj meri zavisi i od završne faze tehnološkog procesa - žetve.

Foto: Taina Sohlman/bigstockphoto.com
  • 4.160
  • 652
  • 0

Bez direktnog uticaja na visinu prinosa, pravovremena i dobro urađena priprema kombajna za žetvu važna je kada je reč o kvalitetu zrna, smanjenju gubitaka i pravovremenosti obavljanja žetve (eksploatacioni potencijal kombajna za žetvu strnih žitarica je 12-15 dana godišnje).

Dobrom pripremom kombajna i njegovim podešavanjem, gubici zrna mogu da budu svedeni na prihvatljivi minimum. Preduslovi uredne žetve su ravna njiva, stojeći usev bez korova. Tehnička ispravnost kombajna, pre početka rada, kao i podešenost za određenu kulturu/sortu, odnosno vlažnost zrna, za svaku parcelu mora biti besprekorna. Prilikom žetve u oklasku ne sme da ostane ni jedno neovršeno zrno. To se postiže i dobrim težinskim odnosom slame i zrna koji bi približno trebao da bude izjednačen: 1:1.

Žetvu treba obaviti u tehnološki najpogodnije vreme, u zavisnosti od stanja useva!

Od celog spektra poljoprivredne mehanizacije, kombajn je najprilagodljiviji na promenljive uslove rada. Stoga bi bilo poželjno za svaku parcelu napraviti dodatno prilagođavanje. Naravno, najvažniju ulogu u tome igraju znanje i veštine kombajnera koji mora da zna sve o održavanju i podešavanju kombajna tokom rada, u zavisnosti od promenljivih uslova rada. Radni učinak kombajna je veoma važan. On u velikom procentu određuje trajanje žetve, uz ostale karakteristike a to su: manevarska sposobnost mašine, ergonomija, mogućnost prebacivanja s parcele na parcelu, veličina rezervoara i brzina njegovog pražnjenja.

Najveći gubici najčešće na hederu

Žetvu treba obaviti u tehnološki najpogodnijem momentu, koji zavisi od stanja useva. Najveći gubici u radu kombajna najčešće se događaju na hederu (kosa, motovilo i asimetrična pužnica). Motovilo je u direktnoj zavisnosti od brzine vožnje i stalno ga treba podešavati tako da pridržava usev prilikom košenja (neposredno ispod klasova) i prenese ga na hederski sto do asimetrične pužnice.

Visinu reza treba dobro podesiti na određenu visinu, što zavisi od stanja useva. Ako je usev polegao motovilo treba pomeriti unapred, a prste usmeriti prema kosi i spustiti ga niže. Nasuprot tome - u nižem i retkom usevu motovilo treba pomaći unazad (bliže hederu). Asimetrična pužnica trebala bi takođe da bude podešena tako da razmak pužnice i korita bude jednak i prema specifikaciji za određeni tip/marku kombajna. Prenosom mase do grla kombajna letvasti transporter prenosi pokošeni usev do bubnja vršilice.

Podešavanje vršilice

Vršenje mora obezbediti to da se ovrši i šturo zrno iz klasa. Ovo se postiže podešavanjem broja obrtaja bubnja (850-1200 o/min; brzina obrtanja 35 m/s) i smanjenjem zazora između bubnja i pod-bubnja. Takođe, važno je naglasiti da razmak između bubnja i pod-bubnja mora biti jednak po uzdužnoj osi. Osim sorte na vršenje utiču i stanje useva, zakorovljenosti i vlaga. Tokom dana potrebno je stalno podešavati razmak i brzinu bubnja (u jutarnjim i večernjim časovima treba da bude veći broj obrtaja i veći razmak).

Uređaj za čišćenje

Zahtevi: mali gubici, visoka čistoća i mali povrat mase. Čisto zrno u bunkeru direktno zavisi od pravilnog podešavanja uređaja za čišćenje u stalno promenljivim uslovima rada (podešavanje otvora na sitima). Vazdušna struja odvaja lakše delove (plevu), i reguliše se čestim otvaranjem ili zatvaranjem deflektora.

Uređaj za transport mora obezbediti što manje oštećenje zrna, kao i brzo i potpuno pražnjenje bunkera (1-2 min).

Kako smanjiti gubitke pri žetvi?

  • određivanje optimalne brzine kombajna u zavisnosti od uslova rada
  • pravilna podešavanja (motovilo, kosa, bubanj, sabirna ravan, strujanje vazduha)
  • pravilno podešavanje visine reza (zavisno od uslova)
  • uskladiti brzinu kretanja s brzinom okretanja motovila
  • smanjiti lom zrna (smanjenje gubitaka - poboljšanje kvaliteta)

Propusna moć kombajna predstavlja ukupnu količinu ovršene žitne mase (zrno, slama) koja prođe kroz kombajn u jedinici vremena (kg/s), uz uslov da ukupni gubici zrna ne prelaze dozvoljenu granicu, a zavise od veličine reznog uređaja, snage motora, stanja useva (vlažnost, zakorovljenost), ispravnosti i podešenosti kombajna i na kraju, ne manje važno, obučenog i veštog rukovaoca mašinom.

Redovno održavanje motora!

Motor je jedan od najvažnijih delova na kombajnu, pa zato zaslužuje i redovno održavanje (zamene ulja, filtera). Naročitu pažnju treba posvetiti i hladnjaku motora koji treba redovno čistiti i to vazdušnim kompresorom ako je moguće, a ako ni to nije dovoljno, onda i vodom, pri čemu treba paziti da se ne oštete ćelije hladnjaka (nikako se ne preporučuje korišćenje uređaja za pranje pod visokim pritiskom, tzv. miniwash-a).

Eksploatacioni koeficijent kombajna je relativno mali (oko 50%). To znači da se kombajni ne mogu racionalno iskoristiti u većini slučajeva. Radi smanjenja troškova i bolje organizacije posla na malim gazdinstvima, preporučljivo je udruživanje (mašinski prstenovi) ili uslužno korišćenje kombajna.

Upozorenje!

Svake godine za vreme žetve nekolicina poljoprivrednika gubi prste, ruke, noge i živote. Gotovo sve te nesreće mogle bi biti sprečene kada bi svi učesnici žetve bili upoznati s opasnostima koje predstavljaju ove poljoprivredne mašine, odnosno kada bi preduzeli mere neophodne za njihovo izbegavanje. Posebnu pažnju treba obratiti na bezbednost tih mašina u saobraćaju, po ulicama i putevima pri smanjenoj vidljivosti i slaboj preglednosti.

Foto: Taina Sohlman/bigstockphoto.com


Tagovi

Kombajn Žetva Kvaliteta zrna pšenice Gubici Smanjenje troškova


Autor

Ivica Prpić

Više [+]

Stručni savetnik za poljoprivrednu mehanizaciju.