Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prolećna setva
  • 26.02.2016. 18:00

Kakvi su planovi za prolećnu setvu?

Uprkos nestabilnim prošlogodišnjim cenama ratarskih useva, neće biti promena u strukturi prolećne setve. Jedan od razloga je poštovanje plodoreda.

  • 1.927
  • 350
  • 0

Cena suncokreta u prošloj godini na početku otkupa iznosila je 42 din/kg, da bi nešto kasnije opala na 36 din/kg. Proizvođači koji su među prvima prodali suncokret, ostvarili su višu cenu.

Pad cene uticao je na nezadovoljstvo velikog broja poljoprivrednika. Trenutno, cena kukuruza stagnira. Kako su cene žitarica uticale na strukturu prolećne setve?

Neće biti promene zbog poštovanja plodoreda

Marko Žarkov iz sela Idvor na po 10ha gaji pšenicu, kukuruz i suncokret. "Prinosom suncokreta sam zadovoljan, koji je bio oko 3,3 t/ha, ali cenom nisam. Ostvarili smo cenu od 38 din/kg, a najniža bi trebalo da bude 50 din/kg. Ali ako se osvrnem na 2014. godinu, kada je cena bila 25-26 din/kg, dobro smo i prošli", pojašnjava Marko i dodaje da promena u strukturi prolećne setve neće biti iz razloga što je ovo područje izuzetno pogodno za navedene kulture, kao i iz razloga što se poštuje plodored.

Umanjen rod suncokreta

S obzirom da spada u poljoprivredne proizvođače koji su suncokret prodali po po višoj ceni, naš sagovornik iz Pančeva, poljoprivredni proizvođač Nikola Radanov, kaže da je ova kultura donela zadovoljavajuću zaradu. "Sa suncokretom nisam loše prošao. Kod mene je rod bio umanjen za 20-30%, kod nekih je, kako sam čuo i 50%. Ali je zato cena bila dobra i to 40 din/kg. Kod suncokreta se dobre i lošije godine, po nekom pravilu, smenjuju. Cena kukuruza stagnira i kreće se između 15,7-16 din/kg bez PDV, dok se cena pšenice kreće od 17,5 do 18,5 din/kg bez PDV", objašnjava Radanov.

Cena kukuruza stagnira

Radanov kaže da neće biti većih promena u prolećnoj setvi. "Kukuruz planiram da zasejem na površini od oko 120 do 130 ha, pšenicu i suncokret na po 90-100 ha. Površine pod kulturama će uglavnom biti identične u odnosu na prethodnu godinu". Nikola ističe da u prošloj godini nije bio zadovoljan baš svim kulturama, ali da se rodne i nerodne godine smenjuju, pa se prema tome i cene formiraju.

Foto:Bigstockphotos.com;stockr


Povezana biljna vrsta

Suncokret

Suncokret

Sinonim: - | Engleski naziv: Sunflower | Latinski naziv: Helianthus annuus L.

Suncokret potiče iz Amerike (Meksiko, Peru). Najpre je uzgajan kao ukrasna biljka, seme je korišteno za ishranu ptica, a ljudi su jeli jezgro iz semena. 1840. godine je prvi put... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Tagovi

Usevi Suncokret Kukuruz Pšenica Cene Prolećna setva Struktura setve Poštoavnje plodoreda


Autorka

Julijana Radenković

Više [+]

Julijana je master diplomirani agroekonomista. Autor nekoliko naučnih radova. Moto: "Ko hoće nešto da učini, nađe način, a ko ne želi, nađe izgovor".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer