Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Snabdevanje proteinima
  • 19.04.2018. 20:15

Kina i Brazil ugrožavaju evropsku snabdevenost proteinima?

Kina je poslednjih godina postala najveći svetski uvoznik soje, te je uspostavila sopstvenu i netransparentnu strategiju za sigurnost snabdevanjana na temelju ugovora o proizvodnji sa najvećim svetskim proizvođačem soje, Brazilom, što bi moglo da ugrozi snabdevanje tržišta sojom i uljaricama u EU.

Foto: Bigstockphoto/budabar
  • 233
  • 22
  • 0

Na Plenarnoj sednici Evropskog parlamenta održanoj ove nedelje u Stazburu, zastupnici su velikom većinom glasova podržali rezoluciju o Izveštaju o evropskoj strategiji za promovisanje proteinskih useva - podsticanje proizvodnje proteinskih kultura i mahunarki u evropskom poljoprivrednom sektoru. 

EU deficitarna u proizvodnji proteina za prehranu životinja

Činjenica da je EU deficitarna u proizvodnji proteina za prehranu životinja, poznata je već niz godina. Tu zavisnost najbolje pokazuju podaci koji govore da je od 1994. do 2014. ukupna evropska proizvodnja sirovina bogatih belančevinama porasla sa 24,2 na 36,3 miliona tona (+50%), a da je istovremeno potrošnja porasla sa 39,7 na 57,1 miliona tona (+44%). Ukupni deficit belančevina u EU-u je nažalost u porastu (20,8 tona 2014).

Kina je poslednjih godina postala najveći svetski uvoznik soje, te je uspostavila sosptvenu i netransparentnu strategiju za sigurnost snabdevanja na temelju ugovora o proizvodnji sa najvećim svetskim proizvođačem soje, Brazilom, što bi moglo da ugorzi snabdevanje tržišta sojom i uljaricama u EU-u, koji je takođe važan kupac proizvoda iz Brazila, te da ugrozi stabilnost tržišta Unije. Poslanici kažu da EU mora da se okrene sosptvenoj proizvodnji proteinskih useva, tim više što je većina soje uvezene u Evropsku uniju, posebno iz Severne i Južne Amerike, dobijena iz genetski modifikovanih useva i da evropski potrošači ne žele GMO soju na svom tržištu.

Zastupnici smatraju da je došlo vreme za sprovođenje sveobuhvatnog evropskog strateškog plana proizvodnje i snabdevanja belančevinama biljnog porekla, koji se temelji na održivom razvoju svih useva, koji su prisutni u Uniji, i da ta promena znači bitnu izmenu naših proizvodnih sistema u skladu sa zahtevima sredstava potrebnih za život poljoprivrednika i zahtevima kružne ekonomije  i održive poljoprivredne proizvodnje, utemeljene na načelima poput agroekologije i drugim praksama koje su u skladu sa životnom sredinom, uključujući strategije niskih ulaganja za hranjenje preživara, koje se temelje na trajnim pašnjacima i privremenim travnjacima na obradivom zemljištu.

Diversifikacija useva nužno potrebna

Rečeno je i da se diversifikaciju useva na poljoprivrednim površinama smatra nužnom, pozdravljena je i preporuku da se u sisteme ratarskih kultura i krmnog bilja ponovno uvedu belančevine biljnog porekla poput soje, boba, grašaka i usevi poput deteline i mnogih drugih mahunarki. Dodaje se da je razvoj regionalnih lanaca proizvodnje i prerade belančevina udruživanjem poljoprivrednika i boljom saradnjom između proizvođača ratarskih kultura i uzgajivača potrebno podržati u okviru ZPP-a (Zajedničke poljoprivredne politike), kao što je važno i uvesti subvencije za proteinske useve.


Povezana biljna vrsta

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potiče iz Azije i vodeća je uljna i belančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i belančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i za... Više [+]

Tagovi

Proteini Soja Kina Prehrana životinja Proteinski usevi GMO Brazil Belančevine


Autorka

Karolina Rastija

Više [+]

Karolina je magistrirala agroekonomiju, sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savete deli sa čitaocima Agrokluba!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Još osam mladih porodica dobilo je bespovratna sredstva za kupovinu kuće sa okućnicom u selima opštine Bačka Palanka. Kuće koje su obezbeđene na konkursu Ministarstva za brigu o selu nalaze se u Pivnicama, Novoj Gajdobri, Tovariševu i Parag... Više [+]