Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cena đubriva
  • 30.03.2023. 09:00

Koja je cena mineralnih đubriva i da li se potražnja smanjila?

Ratar iz Svrljiga kaže da su ove godine đubriva jeftinija za nekih dvadesetak procenata, međutim ovoga puta neće praviti zalihe, kao nekad, s obzirom da je situacija u Srbiji i dalje nestabilna po pitanju poljoprivredne proizvodnje.

Foto: Jovana Cvetković
  • 495
  • 109
  • 1

S obzirom da je prethodne godine zabeležen nagli porast cena mineralnih đubriva, mnogi poljoprivrednici su čak i pored nešto niže cene ove godine odlučili da ipak smanje ili potpuno izostave unos hraniva. Iako đubrenje predstavlja jednu od najvažnijih agrotehničkih mera za postizanje visokih i stabilnih prinosa svih gajenih kultura, neki proizvođači su neodlučni po pitanju redovnog unosa mineralnih hraniva.

Ratar iz sela Lalinac pored Svrljiga Slađan Mihajlović godinama gaji pšenicu i kukuruz na oko 15 hektara. Kako ističe, uvek je redovno obavljao đubrenje, čak i onda kada je cena pojedinih mineralnih hraniva bila do dva puta skuplja.

Urea opet dostupna svima: Cene prihrane u padu?

"Đubrenje je izuzetno važna agrotehnička mera, a najbolje rezultate daje kada se obavlja blagovremeno i onda kada je to biljkama potrebno. Što se tiče pšenice, na jesen obično ide trojno NPK đubrivo formulacije 16:16:16, dok se tokom februara unosi određena količina azotnog, u mom slučaju urea, a nakom mesec dana kalijum-amonijum nitrat (KAN), amonijum-nitrat (AN) ili stabilizovani amonijum-nitrat (SAN). Takođe, istakao bih i primenu folijarnih hraniva tokom vegetacije i to dva puta", kaže Mihajlović koji za ovu primenu preko lista obično koristi NPK formulacije 20:20:20.

Kaže još da je za visok prinos kukuruza neophodno đubrenje prilikom setve i u toku vegetacije ističući da prvo koristi trojno NPK đubrivo grčke proizvodnje, a kasnije folijarno koje takođe sadrži tri najvažnija elementa za rast i razvoj biljaka, azot, fosfor i kalijum u formulaciji 20:20:20.

Nestabilna situacija

Prema Mihajlovićevim rečima, ove godine su đubriva jeftinija za nekih dvadesetak procenata, međutim ovoga puta neće praviti zalihe, kao nekad, s obzirom da je situacija u Srbji i dalje nestabilna po pitanju poljoprivredne proizvodnje.

"Ne zna se šta će biti sutra. Cene u prehrambenoj industriji takođe rastu", ističe na kraju razgovora naš sagovornik.

Hraniva jeftinija? (foto: Depositphotos/singkham)

Prema podacima koja je Produktne berza u Novom Sadu, cena ruske urea je u padu, dok je Republički zavod za statistiku objavio da su mineralna đubriva u 2022. godini poskupela za čak 126 posto.

Što se tiče maloprodajnih cena, u poljoprivrednim apotekama u Knjaževcu, najpopularnije trojno đubrivo NPK 16:16:16 se može naći za oko 2,450 dinara u vreći od 25 kilograma. Isto toliko koštaju i KAN, ali i urea.

Ipak se kupuje

Trgovac u maloprodaji Darko Radovanović godinama prodaje hraniva proizvođačima i ističe da kod ratara nije smanjena potražnja za istim.

"Uprkos ne tako sjajnoj protekloj godini, poljoprivredni proizvođači ipak kupuju đubriva po sada već sniženim cenama. U poljoprivrednim apotekama trgovina Gora u istočnoj Srbiji, mogu se naći kako naša, tako i hraniva inostrane proizvodnje sa različitim formulacijama hranljivih elemenata. Činjenica je da je rat između Ukrajine i Rusije loše uticao na cene mnogih poljoprivrednih proizvoda i sredstava, ali je svakako pad cena s početka ove godine značajan za proizvođače", ističe Radovanović.

Poslednji put kada je došlo do trgovine đubrivima na Produktnoj berzi u Novom Sadu, ruska urea 25/1 prometovana je po 61,18 din/kg bez PDV-a (520,00 eur/t), dok je ista prilovana u pakovanju 500/1 prometovana po 57,42 din/kg bez PDV-a (488,00 eur/t).


Tagovi

Mineralna đubriva Slađan Mihajlović NPK Cena Ruska urea Đubrenje useva Darko Radovanović


Autorka

Jovana Cvetković

Više [+]

Master diplomirani inženjer poljoprivrede i master student fitomedicine. Večno zaljubljena u prirodu, biljnu proizvodnju i fotografiju. Uporna, ambiciozna i velika sanjalica.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D