Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proteinski usevi
  • 20.10.2023. 15:00

Konoplju će priznati kao održivu proteinsku kulturu?

Samo 29 odsto visokoproteinskih sirovina potrebnih za uravnoteženu stočnu hranu proizvodi se u državama članicama EU, a ostatak dolazi iz trećih zemalja.

Foto: Depositphotos/Matic.Sandra
  • 160
  • 72
  • 0

Evropski parlament usvojio je izveštaj o Evropskoj strategiji za promovisanje proteinskih useva u kojem se između ostalog poziva da konoplja bude priznata kao održiva proteinska kultura. 

Semenke konoplje u ljudskoj ishrani

Izveštaj takođe naglašava potrebu za usklađivanjem regulative na nivou EU kako bi se olakšao njen uzgoj i prerada u hranu i stočnu hranu, ističe Evropsko udruženje industrijske konoplje (EIHA). 

EIHA je predložila Parlamentu predlog za priznavanje konoplje kao proteinske kulture ukazujući na vrednost semenki konoplje u ljudskoj ishrani.

Smanjiti zavisnost od uvoza

Cilj strategije za povećanje proizvodnje biljnih proteina u EU je smanjenje zavisnosti od uvoza. Dakle, samo 29 odsto visokoproteinskih sirovina potrebnih za uravnoteženu stočnu hranu proizvodi se u državama članicama EU, a ostatak dolazi iz trećih zemalja. 

Zastupnici u Evropskom parlamentu naglasili su da održiva proizvodnja biljnih proteina jača cirkularnu ekonomiju i prehrambene lance te može imati koristi za klimu. Pozvali su države članice da razmotre uvođenje ekoprograma za mahunarke i travnjake te da osiguraju namenske fondove za proteinske biljke. 

Industrijska konoplja: Srpska regulativa u suprotnosti sa svetskom?

Poručili su i da bi Komisija trebalo da dopusti uzgoj useva bogatih belančevinama za ljudsku ishranu na zemlji koja je na ugaru, stoji u usvojenom tekstu, a koji u celosti možete pročitati ovde.

Prema zakonima u Srbiji, proizvodi od industrijske konoplje zabranjeni su za ljudsku ishranu, dok su dozvoljeni u životinjskoj, pre svega u ishrani kućnih ljubimaca i egzotičnih vrsta ptica, prihrane za ribe i drugo.


Tagovi

Konoplja Biljni proteini Strategija Uvoz Evropski parlament Proteinski usevi


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.