Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lucerka
  • 19.11.2022. 16:30
  • Južnobanatski okrug, Vojvodina, Padina, Pančevo

Kvalitet lucerke bolji i više otkosa nego prošle godine?

Ova godina beleži tri do četiri otkosa lucerke. Kako su proizvođači zadovoljni kvalitetom i količiniom roda? Kakva su iskustva stočara i ratara Tomislava Papugu iz Padine kod Pančeva?

Foto: Tomislav Papuga
  • 326
  • 56
  • 0

Lucerku kao kulturu u Padini kod Pančeva najčešće seju gazdinstva koja se bave stočarstvom ali ima i onih koji je gaje zarad prodaje, uglavnom na kućnom pragu. Što se tiče ove godine, svih naši sagovornici se slažu da je suša značajno smanjila rod i od svih otkosa koje su imali, pretposlednji im je bio najslabijeg prinosa krajem leta.

Cena bale - 300 dinara

Martin Kotvaš iz Padine koji seje ovu kulturu na nešto više od jednog hektara površine kaže da je ove godine imao tri otkosa. Prvo košenje mu je donelo oko 210 bala, dok je drugo, kako sam domaćin kaže - "propalo". Treće su spasile septembarske kiše i tu je uspeo da izvuče oko 140 bala po hektaru. Kao gazdinstvo koriste kockaste bale težine od 12 do 15 kg. Lucerku koriste za svoje potrebe pošto imaju nešto stoke, a gaje i nekoliko bikova.

Drugo košenje je propalo

Mladi padinski ratar, Vladimir Bačur se takođe bavi gajenjem lucerke ne samo za svoje potrebe već to radi i uslužno za nekoliko gazdinstava u Padini. Ove godine je sejao detelinu na tri hektara i imao četiri otkosa. Prvo košenje je dalo najbolje rezultate i donelo mu oko 250 kockastih bala po hektaru iste težine kao i kod prethodnog sagovornika. Bale prodaje na kućnom pragu po ceni od 300 din.

Semenska proizvodnja lucerke

Iako lucerku seje prevashodno za sopstvene potrebe, Tomislav Papuga iz Padine se bavi proizvodnjom semenske varijante ove kulture i proizvodnjom sena. Detelinu seje na nekih osam do 10ha, i manje - više, površine pod ovom kulturom niti povećava, niti smanjuje. Pored luceke, bavi se proizvodnjom pšenice, kukuruza, suncokreta i raži, a ove godine je prvi put okušao svoje znanje i sreću sa setvom uljane repice. Ima registrovano poljoprvredno gazdinstvo o kojem vodi računa uz pomoć sopstvene mehanizacije. Naravno, korisnik je i subvencija za poljoprivednike.

"Lucerku sejem već dugi niz godina, uglavnom za svoje potrebe jer zajedno sa bratom Pavelom radimo na odgoju oko četrdesetak bikova različite starosti - od teladi do odraslih grla", kaže Papuga otkivajući da seno koje proizvede ne prodaje na veliko. Naravno, manje količine od nekoliko bala prodaje po pomenutoj ceni na kućnom pragu ukoliko je nekome od lokalnih domaćina to potrebno.

Bale su od 12 do 15 kilograma težine

"Što se tiče broja otkosa i samog kvaliteta roda ove godine godine, moram da napomenem da se bavim isključivo semenskom proizvodnjom lucerke i proizvodnjom kockastih bala koje teže od nekih 12 do 15 kg po komadu", objašnjava naš sagovornik dodajući da iako ima mašinu takozvanu "balerinu" koja mu u mnogome olakšava posao, da bi voleo da dogodine pređe na velike rolobale jer je jednostavnije i proces baliranja je automatizovan.

"Ove godine sam četiri puta kosio i moram da priznam, da nije pala kiša na kraju leta, tog poslednjeg otkosa ne bi ni bilo i u značajnoj meri bi se smanjio kvalitet roda. Prvi je bio jako dobar pošto sam dobio nekih 200 bala po hektaru."

Papuga je ovom godinom zadovoljan prinosom i kvalitetom sena (foto: L. Pribelja)

Kiša krajem leta je dosta uticala na to lucerka lepo poraste, a kako je temperatura bila povoljna u to doba godine. Papuga je sav otkos skladištio na porodičnom imanju. Ove godine ovu kulturu sejao je na tri hektara.

"Generalno gledano, kada sve sabere i oduzme, ovom godinom sam po pitanju prinosa i kvaliteta zadovoljan", zaključuje padinski stočar dodajući da je u odnosu na prethodnu godinu, sada prošao za nijansu bolje.


Povezana biljna vrsta

Lucerka

Lucerka

Sinonim: - | Engleski naziv: Lucerne | Latinski naziv: Medicago sativa L.

Lucerka se gaji na svim kontinentima, a od evropskih zemalja najveći je proizođač Francuska. Za ishranu domaćih životinja može se koristiti u zelenom stanju ispašom i košenjem,... Više [+]

Foto prilog


Tagovi

Lucerka Bale sena Skladištenje sena Suša Vremenski uslovi


Autorka

Lidija Pribelja

Više [+]

Diplomirani biolog na Prirodno-matematičkom fakultetu, trenutno na master studijama botanike. Zaljubljenik u prirodu i uvek u potrazi za praktičnim i korisnim znanjima. Dopisnica iz Padine koja donosi nove i zanimljive priče iz južnog Banata.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.