• Dr Agro
  • 09.01.2019. 12:15

Lefebvre: Pokrovni usevi su kao korov, ali koji birate i kontrolišete

"Za nas je pokrovni usev kao korov, koji možemo da kontrolišemo, jer ne želimo da zemlja bude 'gola'. Ako vi ne zaseje nešto, priroda hoće. Ovako sami birate", kaže poljoprivrednik iz Rumunije, Nikolas Lefebvre.

Foto: Pixabay / Couleur
  • 100
  • 11
  • 0

Nikolas (Nicolas) Lefebvre je poljoprivrednik iz Rumunije, koji se bavi organskom proizvodnjom i pokrovnim usevima. Njegov posed udaljen je 35 kilometara od Vršca, između nađeg grada i Temišvara.  No till koncept počeo je da primenjuje pre osam godina. Obrađuje 1.600 hektara. Prvih pet godina bavili su se konvencionalnom poljoprivredom, ali koristeći strip till tehniku, manje pesticida, manje inputa, uz kombinovanje sa pokrovnim usevima. Tokom 2015. i 2016. godine preusmerili su se potpuno na organsku proizvodnju.

"Mi smo jedno od najvećih gazdinstava u Rumuniji. Ono je kompaktno, oivičeno ogradama. To je praktično zaštićeno, privatno vlasništvo, kojim upravljamo, vodeći računa o celom predelu", kaže Lefebvre za DrAgro vlog.

Kako kontroliše pH vrednost?

Zemljište je niske pH vrednosti, sa malo fosfora, a kada je reč o klimatskim uslovima, ističu se topla, vetrovita leta. Pomenuti pH kontoliše se tako što se koristi kalcijum-karbonat, na osnovu analize zemljišta. Cilj je da se dostigne nivo od 6.8 pH. "Na svake četiri tone kalcijum karbonata, pH raste za 0.5 za godinu dana. Potrebno je malo vremena", dodaje Nikolas.

Ako vi ne zaseje nešto, priroda hoće

Da bi očistio zemljište, u organskoj proizvodnji koristi klasično oranje. Ipak, zalaže se za no till i pokrovne useve, gde je to moguće, a napominje da se u Rumuniji za ovaj koncept dobijaju državne subvencije. Ipak, navodi da postoje pravila, koja nisu u skladu sa agronomijom i ne omogućavaju nikakav efekat na zemljište. "Nama je cilj da dobijemo korist od pokrovnih useva, a ne samo novac", ističe ovaj poljoprivrednik.

Dodaje da je teško posejati pokrovne usvee nakon žetve, do 20. avgusta: "Svake godine je zemlja veoma suva, a temperature visoke. Ukoliko bude kiše, možemo da postignemo dobru biomasu do zime, ali ako ne bude, redukuje se potencijal ovih useva. Zato nam je ideja da sejemo detelinu, dok ne zasejemo žitarice u aprilu i maju. Tako obezbeđujemo dovoljno vlage i povoljnu temperaturu. Za nas je pokrovni usev kao korov, koji možemo da kontrolišemo, jer ne želimo da zemlja bude 'gola'. Ako vi ne zaseje nešto, priroda hoće. Ovako sami birate", zaključuje Lefebvr.

Ceo intervju pogledajte ovde:


Tagovi

Pokrovni usevi No till Organska poljoprivreda Rumunija Nicolas Lefebvre


Partner

Dr Agro

Sterijina 117, 26300 Vršac, Srbija
tel: 0658889906, e-mail: emaildragro@gmail.com web: http://www.dragro.org/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#mojepovrce #mojabasta Na koju stranu pre ići, brati malinu za kolače ili paradajz i krastavac za sa... Pročitaj celu belešku »