Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolesti pšenice
  • 15.05.2023. 10:30
  • Zaječarski okrug, Podvis, Knjaževac

Lisna rđa pšenice ponovo u Srbiji - više se ne može primeniti fungicid?

U Timočkoj krajini, tačnije u selima u okolini Knjaževca ustanovljeno je prisustvo žute lisne rđe koja se u našoj zemlji nije javljala od 2014. godine.

Foto: Jovana Cvetković
  • 7.829
  • 509
  • 2

Prilikom odabira sorti pšenice važno je poznavati njene karakteristike, a naročito osetljivost prema bolestima od kojih je trenutno u Srbiji najzastupljenija lisna rđa čiji je prouzrokovač Puccinia striiformis f.sp tritici. Kod onih sorti koje su osetljive sa zaštitom se mora početi ranije, a tokom vegetacije u zavisnosti od uslova godine treba odraditi veći broj tretmana.

Obilazak useva i utvrđivanje prisustva patogena

Usevi pšenice se, u zavisnosti od lokaliteta i rokova setve, nalaze u fenofazama od vlatanja do početka cvetanja. Savetodavac u poljoprivrednoj stručnoj službi u Valjevu Milena Dražić ističe da je na pregledanim parcelama pšenice i ječma utvrđeno prisustvo vaši (Aphididae) u većoj brojnosti, ali i pojedinih bolesti.

Vaši na vlatu pšenice (foto: M. Dražić)

"Pored prisustva vaši, u Kolubarskom okrugu prilikom pregleda žita utvrđeno je i prisustvo sive pegavosti lista pšenice čiji je prouzrokovač Septoria tritici i žuto-mrke pegavosti čiji je prouzrokovač Pyrenophora tritici-repentis", ističe Dražićeva i dodaje da nema simptoma žute lisne rđe na pregledanim parcelama.

Prema rečima naše sagovornice u fazi cvetanja pšenice i u uslovima visoke vlažnosti vazduha veoma je bitna zaštita klasa od patogena prouzrokovača fuzarioze klasa (Fusarium graminearum).

"Štete od ovog patogena ogledaju se u smanjenju prinosa i u sposobnosti patogena da na inficiranim zrnima sintetiše mikotoksine. Iz tog razloga se proizvođačima preporučuje obilazak useva, utvrđivanje fenofaze i simptoma prisustva patogena kao i tretman odgovarajućim fungicidima. Preporučeni tretman će biti značajan za zaštitu klasa kao i za dalju zaštitu lisne mase od bolesti."

Lisna rđa otporna na fungicide?

Sa druge strane, u Timočkoj krajini, tačnije u selima u okolini Knjaževca ustanovljeno je prisustvo žute lisne rđe koja se u našoj zemlji nije javljala od 2014. godine. Sticajem okolnosti, pojava čestih kiša i temperaturna oscilacija dovele su do toga da patogen vrlo lako ostvari zarazu u pšenici i ječmu

Slavica Ivanović u selu Podvis nadomak Knjaževca ima dve parcele sa pšenicom koje se nalaze jedna preko puta druge. Na jednoj je prisutan manji broj korova ali i i početni stadijum lisne rđe, dok su na drugoj korovi prerasli posejan usev.

Vremenski uslovi pogodovali razvoju bolesti (foto: J. Cvetković)

"Prilikom obilaska parcela primetila sam da se lisna rđa proširila čak i na one njive koje su redovno tretirane fungicidima. Nažalost, vremenske neprilike su uticale na to da traktor ne može ući u njivu u trenutku kada je neophodno primeniti fungicid. Iz tog razloga je došlo do masovne pojave ove bolesti", kaže Ivanovićeva. 

Zaštita i izbor otpornih sorti

Kako dalje napominje do sada nikada nije imala problema ni sa bolestima, ali ni sa zakorovljenošću. Svake godine se u pšenici javlja lepljiva broćika (Galium aparine), međutim sada je zakorovljenost i sa drugim korovskim vrstama velika.

"Bojim se da je kasno za primenu herbicida, ali pokušaću svakako. Česte temperaturne oscilacije i padavine loše utiču na sve useve, pa se zbog toga javljaju i bolesti i nepoželjne biljne vrste. Videćemo kakva će situacija biti kada ovi kišni dani zamene sunčani, jer tada dolazi do manifestovanja simptoma na usevima", ističe naša sagovornica.

Velika zakorovljenost u usevima pšenice

Činjenica je da je zbog klimatskih promena došlo do pojave mnogih patogena koji dugo nisu bili zastupljeni kod nas. Redovnom i blagovremenom primenom fungicida, kao i izborom otpornih sorti možemo umanjiti mogućnost patogenu da ostvari zarazu. 


Tagovi

Lisna rđa Milena Dražić Vaši na pšenici Slavica Ivanović Zakorovljenost useva Vremenski uslovi Patogeni


Autorka

Jovana Cvetković

Više [+]

Master diplomirani inženjer poljoprivrede i master student fitomedicine. Večno zaljubljena u prirodu, biljnu proizvodnju i fotografiju. Uporna, ambiciozna i velika sanjalica.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta