Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredna efikasnost
  • 19.09.2019. 08:00

Ljudski rad sveden na minimum, na 12 hiljada hektara - osam radnika?

Slika porodičnih gazdinstava se menja. Konkurencija unutar sektora poljoprivrede je sve veća. Kako naši poljoprivrednici mogu konkurisati neprestanom razvoju porodičnih gazdinstava u bogatim zemljama?

Foto: V. Miloš/Beefwood/Taco Agro
  • 523
  • 53
  • 0

Uspon velikih farmi u vlasništvu porodičnih firmi u poslednjih desetak godina u stalnom je porastu. Razumevanjem izazova na globalnom tržištu, kao i tendencija stanovništva prema lagodnom životu, akumuliraju se zahtevi u poslovanju poljoprivrednika. Proizvedena hrana prema zahtevima potrošača treba biti ujednačenog ukusa, mirisa, boje, oblika, a u isto vreme dostupna cenovno. Uglavnom, potrošači biraju jeftiniju hranu i samim tim određuju sudbinu primarnih proizvođača.

Porodična gazdinstva

Najčešće se javljaju tri razloga za efikasnost porodičnih poljoprivrednih gazdinstava. Pre svega, porodica zajedno oseća veću vrednost i napornije radi od bilo kojih radnika (koji ne dele viziju) za platu. Drugo, fleksibilnost u radu koju porodica može da ponudi, teško je organizovati sa ljudima izvan gazdinstva. Kako je obim rada u poljoprivredi promenljiv tokom godine, porodični radnici lakše se prilagođavaju sezonskim zahtevima.

Kada je smanjena potreba rada na gazdisntvu, članovi porodice fokusiraju se na nešto drugo (učenje, rad za nekog drugog i sl.). Treći razlog je poznavanje lokalnih faktora uspešne proizvodnje. Informacije generišući godinama unutar porodice daju višestruke prednosti u upravljanju poslovanja ali i u prilagođavanju sezonskim i lokalnim uslovima.

Gazdinstvo porodice Kurstjen

Registrovano porodično gazdisntvo pod imenom Beefwood, poseduje 12 hiljada hektara obradivih površina u jugoistočnoj Australiji. Porodica se bavila poljoprivrednom proizvodnjom i pružanjem usluga u poljoprivredi u Holandiji poslednjih 15 godina. U svojoj 55. godini života vlasnik imanja Kurstjen, zajedno sa porodicom odlučio je da proda imanje u Holandiji i u isto vreme da otkupi nekoliko imanja u Australiji. Porodica je već prvih godina gazdovanja uvela mnogo brojne inovacije na svom novom gazdinstvu. Evropska znanja primenjena na velikim površinama bila su ključna za pozicioniranje porodice Kurstjen u sam vrh po efikasnosti poslovanja u poljoprivredi. U operacijama koriste evropske modele traktora i kombajna, posebno prilagođene lokalnim uslovima u Australiji. Na gazdinsvtu se mogu naći autonomni traktori koji su navođeni pomoću veštačke inteligencije i GPS sistema.

Moderna tehnologija omogućava izvršenje svih aktivnosti u odgovarajućim rokovima sa samo osam ljudi, uključujući pet porodičnih članova. Kada ima manje posla, na imanju se radi na osmišljavanju inovacija koje će im dalje pomoći u organizovanju poslovanja. Porodica se specijalizovala za uzgoj i skladištenje ratarskih useva poput pšenice, ječma, siraka i soje. Svi usevi uzgajaju se po principu redukovane obrade.

Tako Agro: Na pet hiljada hektara povrća, potrebno nam je samo 25 ljudi

Porodično gazdinstvo Tako Agro osnovano je u kasnim sedamdesetim godinama. Prepoznavanjem potreba tržišta početkom devedesetih godina na gazdinstvu su zasejani prvi hektari pod graškom i pasuljom. Ugovaranjem uzgoja ostalog povrća sa tadašnjom poljoprivrednom zadrugom, današnjim Korosom (Coorosom), započeo je nezaustavljiv rast ove porodične firme. Trenutno, Tako Agro obezbeđuje jednu trećinu potreba domaćeg tržišta za svežim graškom, svežim pasuljom i boranijom. Osim navedenog povrća, na gazdinstvu se uzgaja šargarepa, krompir, praziluk, šećerna repa i žitarice (radi plodoreda). Osim primarnog uzgoja povrtarskih useva, porodica pruža usluge savetovanja proizvodnje, kao i usluge od setve do žetve modernom mehanizacijom.

Danas, poseduju odnosno iznajmljuju poljoprivredne površine na području Holandije, Belgije, Francuske i Nemačke. Zahvaljujući predanim radu i dugogodišnjim iskustvu, gazdinstvo je u mogućnosti da prati poslednje trendove u uzgoju povrća. Sve agrotehničke operacije koje obavljaju su u potpunosti mehanizovane. Već danas, ljudski rad je sveden na minimum. U zimskim mesecima na gazdinstvu rade dva brata i bratić, a po potrebi pomažu roditelji odnosno deca. U trenutku najvećeg obima posla zapošljavaju do 20 kvalifikovanih sezonskih radnika za rad sa modernim mašinama. Tada se neprestano radi u polju, 24 sata. Zanimljivo je što čitavo vreme kroz godinu omogućavaju studentima/učenicima poljoprivrede, IT-a ili mašinstva, obavljanje plaćene prakse odnosno treninga na gazdisntvu.

Slika porodičnih gazdinstava se menja. Konkurencija unutar sektora poljoprivrede je sve veća. Kako naši poljoprivrednici mogu konkurisati neprestanom razvoju porodičnih imanja u bogatim zemljama?


Foto prilog


Tagovi

Porodica Poljoprivreda Efikasnost Organizacija Tehnologija Znanje Studenti Mehanizacija


Autor

Vladimir Miloš

Više [+]

Vladimir Miloš je magistar ekonomije sa specijalizacijom u poljoprivredi. Studirao i radio u Kraljevini Holandiji, radio na mnogim međunarodnim projektima, dobitnik dve dekanske nagrade, svojevremeno urednik studentskog časopisa "Plug". Poruka: Rizikuj! - Ako pobediš bićeš srećan, a ako ne pobediš bićeš mudriji.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u