• ADAMA

Najviši prinos uljane repice bez pritiska korova?

Kada pričamo o prinosima uljane repice oni su se kretali u rasponu od tri do 4,5 tone po hektaru ove proizvodne sezone.

Foto: ADAMA Srb
  • 296
  • 407
  • 0

Dobri prinosi uljane repice ove proizvodne sezone će sigurno zaintrigirati poljoprivrednike širom Srbije da ponovo razmisle o proizvodnji ove biljne kulture i ubace je u svoj plodored.

Kada pričamo o prinosima uljane repice oni su se kretali u rasponu od tri do 4,5 tone po hektaru ove proizvodne sezone. Njeni benefiti u plodoredu su izuzetno veliki: 

  • donosi prvi novac poljoprivrednim proizvodjačima u sezoni;
  • odličan je predusev kukuruzu koji je najzastupljeniji usev na našim parcelama;
  • zemljište posle uljane repice ostaje bogato azotom;
  • može se gajiti na svim tipovima zemljišta od ritova do peskovitih.

"Ako govorimo o tehnologiji proizvodnje uljane repice izbor preduseva može imati veliki uticaj na kasniji prinos, pa stoga kao idealan predusev nameću se strna žita", poručuju iz kompanije ADAMA i dodaju:

"Setva ove biljne kulture može se obaviti mašinama za direktnu setvu bez prethodne obrade zemljišta, ali nekako se kroz prinos pokazalo da na našim terenima ukoliko vremenske prilike dozvole bolje je odraditi neki od vidova predsetvene obrade, kao što su oranje, podrivanje u krajnjem slučaju tanjiranje."

Važna je zaštita od korova posle setve, a pre nicanja

Valjanje zemljišta pre i posle setve se pokazalo kao agrotehnička mera koja ima odlične efekte na nicanje samih biljaka, jer ovom merom istovremeno omogućavamo da uložimo svo seme na istu dubinu i sačuvamo tako neophodnu vlagu za nicanje.

"Kao dobra praksa u zemljama koje imaju dužu tradiciju gajenja ove biljne kulture se pokazalo prskanje 'na crno' odnosno zaštita od korova posle setve, a pre nicanja. Ova agrotehnička operacija ima veliki značaj u početnim fazama porasta uljane repice, jer obezbedjuje dobar sklop koji i te kako može biti narušen velikim pritiskom korova, a kako struka kaže u jesen se formira prinos uljane repice, a s proleća se samo čuva ono što smo ranije uradili", iznose činjenice predstavnici kompanije ADAMA.

Valjanje zemljišta pre i posle setve se pokazalo kao agrotehnička mera koja ima odlične efekte na nicanje samih biljaka

Korovske bijke kao što su bulka, kamilica, pepeljuga, tatula, mrtva kopriva, palamda i razni tipovi dvornika imaju početno značajno brži porast od uljane repice i samim tim troše velike količine vode koja je repici preko potrebna u početnim fazama rasta. 

Kalif® Mega - čuva sklop i prinos

"Da bi sačuvali sklop, a kasnije i prinos potrebno je da odradimo pre EM zaštitu uljane repice preparatom Kalif® Mega", navode iz kompanije ADAMA.

Kalif® Mega je dvokomponentni preparat sa odlično izbalansiranim odnosom dve visoko efikasne aktivne materije metazahlor i klomazon koje se uspešno bore protiv svih gore pomenutih korovskih biljaka. Korovi usvajaju preparat preko korenovog sistema i lista, koji se kasnije kreće naviše u biljci ka listovima.

Simptomi delovanja su depigmentisane biljke koje ubrzo propadaju. Velika prednost preparata Kalif® Mega je njegova izrazita perzistentnost u zemljištu, odnosno mogućnost da čeka padavine i do mesec dana, te da se aktivira i uspešno suzbije iznikle korove.

Doze primene preparata su od dva do 2,5l po hektaru, zavisno od tipa zemljišta, uz utrošak vode od 200 do 400 litara. Karenca je obezbedjena vremenom primene preparata.  Obezbedite uslove da uljana repica ispolji svoj maksimalni potencijal izborom proverenog borca protiv korova.

Više o preparatu Kalif® Mega pogledajte u video-prilogu:

Za dodatne savete u primeni i raspoloživost proizvoda u vašoj poljoprivrednoj apoteci obratite se ADAMA stručnom timu na jedan od niže navedenih kontakata!


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobijanja ulja. U semenu uljane repice ima oko 40 %  ulja i oko 20 % belančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvetljenje i mazivo, a... Više [+]

Tagovi

ADAMA Uljana repica Prinosi Agrotehničke mere


Autor

Savo Jovanovic

Više [+]

Savo Jovanovic dipl. ing. fitomedicine, zaposlen u kompaniji ADAMA kao regionalni predstavnik za južni Banat.


Partner

ADAMA SRB d.o.o

Bulevar Mihajla Pupina 6, 11070 Novi Beograd, Srbija
tel: +381117858500, e-mail: office.serbia@adama.com web: https://www.adama.com/srbija/sb/