Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj krmnog bilja
  • 13.03.2019. 15:00
  • Šumadijski okrug, Aranđelovac

Nebojša Pavlović trideset godina uspešno uzgaja krmno bilje

Nebojša Pavlović od 1990. godine aktivno uzgaja krmno bilje. Kaže da je dosta poljoprivrednika zainteresovano za setvu ove vrste bilja, a kako bi podstakla razvoj stočnog fonda i oplemenila zemljišta, opština Aranđelovac prošle godine subvencionisala je zasnivanje veštačkih livada.

Foto: Julijana El Omari
  • 1.351
  • 178
  • 0

Poljoprivrednik iz sela Ranilović Nebojša Pavlović od 1990. godine aktivno uzgaja krmno bilje. Kaže da je dosta poljoprivrednika zainteresovano za setvu krmnog bilja, a da je njegova porodica te kulture prvi put posejala pre skoro 30 godina.

Ove godine plan mu je da zaseje redovnu setvu grahorica; 120 kg po ha i da krajem meseca, kad neće biti mrazeva, uđe sa sejalicom na parcelu i ponovo poseje punu dozu sudanske trave. "Krajem maja grahorica bi stigla za skidanje, a sudanska trava bi bila dobro formirana," najavljuje Pavlović.

Zašto je važno gajiti krmno bilje?

Posejaće i treći hektar grahorica u kombinaciji sa sudanskom travom

Pored planiranog hektara proteinskog stočnog graška, jednog čiste sudanske trave, poljoprivrednik iz Ranilovića posejaće i treći hektar grahorica u kombinaciji sa sudanskom travom. Grahorica može da se seje kao čist usev, ali najčešće u smeši sa žitaricom koja služi kao potpora, jer je stabljika ovog krmnog bilja sklona poleganju. 

"Kombinujem sa sudanskom travom, jer dobijem dobru masu i potporu grahorici i što je najbitnije: mesec dana posle prvog otkosa imaću drugi otkos sudanske, a drugi otkos da mnogo više nego prvi.

Interesantno je to što grahorica zbog dobro razvijenog korenovog sistema obogaćuje zemljište azotom dajući mu još povoljno vodno-važdušne osobine, a sudanska trava je veliki potrošač hranljivih materija iz zemljišta, pa obavezno zahteva đubrenje, pa se pitamo da li je zaista ovo najbolja kombinacija? Međutim, Pavlović ima plan.

"Sudanskoj travi, posle svatkog otkosa, mora da se da jedna količina azota. Azot planiram odmah pri setvi, iako će grahorice same da stvaraju i unose azot, za početak da ih malo poguram ovim đubrivom i to do košenja. Ovde, gde je kombinacija grahorica i sudanske staviću opet malo azota."

Nebojša Pavlović od 1990. godine aktivno uzgaja krmno bilje (Foto: Julijana El Omari)

Balama krmnog bilja Pavlović hrani ovce, svinje i krave

Balama krmnog bilja većim delom godine, pored koncentrovane hrane, Pavlović hrani ovce, svinje i krave. Kako supruga vodi poljoprivredni dnevnik domaćinstva i pažljivo zapisuje kad je šta posejano, koliko je rodilo, palo kiše, vodi belešku i o parametrima kravljeg mleka.

"Krmnog bilja dajem najviše kravama. Takva ishrana se odlično odražava na mleko: diže masnoću i opšti kvalitet, ako ukinemo to, nemamo nikakav kvalitet mleka. Naš dnevni prinos mleka je 70 litara za pet krava, a mlekara kojoj predajemo ocenuje kvalitet mleka prvom klasom“, hvali se ovaj aranđelovački poljoprivrednik.

Kako bi podstakla razvoj stočnog fonda i oplemenila zemljišta, opština Aranđelovac prošle godine subvencionisala je zasnivanje veštačkih livada. Ova mera pokazala se kao vrlo uspešna; oko 300 zahteva je podneto, a opština je subvencionisala 100 odsto od investicije poljoprivrednika, odnosno 20.000 dinara za hektar setve po gazdinstvu.

Uvođenje nove mere koja se odnosi na oplemenjivanje zemljišta

Zamenik predsednika opštine Aranđelovac i član opštinskog veća zadužen za poljoprivredu Miladin Jakovljević kaže da je u planu uvođenje mere koja se odnosi na oplemenjivanje zemljišta, odnosno setvu grahorica. 

"O tome ćemo konkretnije znati nakon usvajanja programa poljoprivrede opštine Aranđelovac. Mislimo da će i ova mera imati veliki broj zahteva, a takođe, biće subvencionisana 100 odsto, jedno poljoprivredno gazdinstvo za jedan ha dobiće maksimalno 20.000 dinara, koliko smo izračunali da je potrebno za setvu i veštačko đubrivo na toliku površinu," kaže Jakovljević.

Miladin Jakovljević (Foto: Julijana El Omari)

Merom za veštačke pašnjake, opština Aranđelovac htela je posredno da poboljša uslove za stočarsku proizvodnju i da podstakne veći broj poljoprivrednika opštinskih sela da se bavi stočarstvom. "Merom za pašnjake i krmna bilja možemo bar malo da pomognemo seljacima i da im olakšamo, jer situacija u Srbiji nije najsjajnija u stočarstvu," kaže Miladin Jakovljević iz ove šumadijske opštine.


Foto prilog


Tagovi

Uzgoj krmnog bilja Nebojša Pavović Veštački pašnjaci Miladin Jakovljević Opština Aranđeovac


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.