Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svetsko tržište žitarica
  • 04.11.2015. 12:30

Neki izvoze - drugi podstiču domaću preradu!

Svetsko tržište žitarica je pod uticajem suvog vremena u Rusiji i Ukrajini. Zabrinutost za rod nakratko su prekinule tražnja ruske pšenice i izvozne potrebe. Dok britanski ječam i pšenica obaraju rekorde i idu u izvoz, u Kini se subvencioniše prerada domaćeg kukuruza.

Foto: depositphotos.com, fotokostic, Izvor
  • 184
  • 33
  • 0

Svetsko tržište žitarica je pod uticajem suvog vremena u Rusiji i Ukrajini. Zabrinutost za rod kukuruza i pšenice u sezoni 2015/2016. nakratko su prekinule tražnja ruske pšenice i izvozne potrebe.

Dok britanski ječam i pšenica prinosima obaraju rekorde i ciljaju na izvoz, u Kini se subvencioniše prerada domaćeg kukuruza. Kiša bi, uprkos svemu, mogla da spasi brazilski kukuruz i soju.

Zabrinutost za rod kukuruza i pšenice u Rusiji

Tržište žitarica trenutno zavisi od vremenske prognoze. Suvi uslovi u delovima Ukrajine i zapadne Rusije uzrokovali su zabrinutost za rod kukuruza i prognoze prinosa pšenice u sledećoj godini. Suvo vreme u delovima Sjedinjenih Američkih Država je takođe podstaklo na brigu kada je reč o zalihama pšenice. Cene žitarica su se nakon toga naglo oporavile. Cene ruske pšenice dobile su podršku zbog izvozne tražnje, a to je snizilo i izvozni porez.

Britanske žitarice obaraju rekorde

Prema podacima Defre, prosečni prinosi pšenice, prolećnog i zimskog ječma su u 2015. godini dostigli nove rekorde. Zimski ječam je procenjen na 3,32 Mt, dok je taj iznos lane bio 3,09 Mt. To je najviši rod još od 2002. godine. Očekuje se da će prolećni ječam dosegnuti prinos od 3,95 Mt, sa 3,82 Mt koliko je bilo prošle godine, kada su vladali loši setveni uslovi. Prinosi zobi i uljane repice su takođe visoki, ali ipak nešto niži nego ranije.

Subvencije za podsticanje prerade domaćih žitarica

Kina bi, u sezoni 2015/16, mogla da smanji kupovinu kukuruza gotovo za polovinu. Pošto je vladina politika nagomilavanja zaliha pri kraju, lokalni prerađivači su ohrabreni da koriste domaće žitarice da bi redukovali te zalihe. Njima se, takođe, nude i subvencije radi podsticanja kupovine domaćih žitarica. Ovo bi moglo da rezultira nižim uvoznim zahtevima.

Izvoz američke soje

Izvoz američke soje je prošle nedelje bio solidan. Količina od 2 Mt je bila predviđena za izvoz sredinom oktobra, što je premašilo očekivanja tržišta koja su nagoveštavala prodaju 1,2 - 1,8 Mt. Nedeljna prodaja žitarica je u tom mesecu porasla za 40%, prvenstveno zbog velike tražnje iz Kine.

Kiša će popraviti sve

Suša u Brazilu, koja je stvorila probleme soji, bila je glavna smetnja tržištu uljarica. To je pogodovalo prognozama za uljanu repicu. Međutim, napredak setve prati prošlogodišnji korak (19,6% od 23. oktobra, u poređenju sa 20,1% u 2014. godini), pa bi kiša ove sedmice mogla da poboljša vlažnost zemljišta za kukuruz i soju. Cene ulja nastavljaju da padaju zbog velikih zaliha i niske tražnje, a prognoze za proizvodnju indonezijskog ulja su takođe pale.

Foto: depositphotos.com, fotokostic, Izvor: AHDB Cereals & Oilseeds


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potiče iz Azije i vodeća je uljna i belančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i belančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i za... Više [+]

Tagovi

Kukuruz Soja Rusija Kina SAD Subvencije Velika Britanija Ukrajina Svetsko tržište žitarica HGCA DEFRA Prolećni ječam Ruska pšenica Zimski ječam


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."