Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Setva žitarica
  • 03.03.2022. 07:30

Običan sirak jako dobro podnosi sušu - ne koristi se samo za metle

Seje se nešto kasnije od kukuruza, jer ne podnosi mraz. Prilagođen je na uslove bez dovoljno vlage u zemlji i tada samo zaustavlja rast, ali ne propada.

Foto: Depositphotos/ottoblotto
  • 511
  • 71
  • 0

Sirak metlaš Sorghum vulgare var. technicum je namenjen za proizvodnju metli, a njegovo seme se koristi kao stočna hrana. Njegovi vrhovi, u obliku metlice se odsecaju i posle nekoliko dana sušenja se obavlja vršidba semena iza koje ostaje sirkova slama. 

Jednogodišnja je biljka koja može da naraste preko četiri metra. Odlikuje se jednostavnim uzgojem i malim zahtevima. Takođe, koristi se kao biljka koja formira živu ogradu za što je potrebno posejati četiri reda.

Svojim izgledom podseća na kukuruz, ali ne formira klip već metlastu cvast na vrhu. Stabljika je drvenasta, a njena unutrašnjost je suva. Listovi su uski i dugi. Oprašuju se pomoću vetra. Njegovo seme može biti smeđe, zlatne, crvenkaste ili skoro crne boje.

Zahtevi za uzgajanje

Može da se uzgaja na većini tipova zemljišta, ali zahteva dobru predsetvenu pripremu. Veoma je otporna biljka. Način proizvodnje je sličan kukuruzu, ali za razliku od njega, kao i drugih žitarica, mnogo bolje podnosi sušu. Dobro reaguje na predsetveno đubrenje organskim đubrivima, stajnjakom. Dobar rast i razvoj će mu osigurati prihrana tokom vegetacije.

Setva se obavlja direktno u zemlju, a za jedan hektar potrebno je do tri kilograma semena. Seje se nešto kasnije od kukuruza, jer ne podnosi mraz. Prilagođen je na uslove bez dovoljno vlage u zemlji i tada samo zaustavlja rast, ali ne propada.

Međuredni razmak je oko 60 cm, a razmak u redu 10 cm. Dubina setve se prilagođava zemljištu. Na teškima se obavlja na dubinu od tri centimetra, a na lakšim do šest centimetara. U optimalnim uslovima niče za deset dana.

Žetva sirka

Najveće troškove u njegovoj proizvodnji predstavlja skidanje metlica. Zato je veoma važno da se odredi pravi momenat rezanja, a to je dok su još zelene. Ako se berba obavi rano, sirkova slama će biti slaba, a ako se ostavi za kasnije, tada će biti manje elastična i lakše će pucati.

Skidanje metlica se vrši ručno, a za jedno katastarsko jutro potrebno je 20 radnika. Povežu se u snopove i ostave da se osuše. Nakon toga se s njih skida seme koje se većinom koristi u stočarstvu i za ishranu kućnih ljubimaca (ptica). Može se i mleti u brašno, a pored toga su metlice sa semenom vrlo dekorativne pa se koriste i u cvećarstvu. 


Tagovi

Sirak Običan sirak Metle Proizvodnja metli Sirkova slama


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.