Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Robotika
  • 26.08.2019. 13:00

Od setve do žetve bez traktora - stigla je veštačka inteligencija

Iako, na prvu zvuči neverovatno, današnja tehnologija omogućava obradu tla, setvu, negu i žetvu ratarskih useva na komercijalnom nivou, bez korišćenja traktora. Hoće li traktor uskoro postati samo deo tradicije, vreme će pokazati uskoro.

Foto: YouTube/PrintScreen/
  • 516
  • 45
  • 0

U svetu sve veće konkurencije, poljoprivrednici ne mogu opstati u poslovanju ako se brinu samo o uzgoju useva. Danas je važniji marketing, prodaja i perfekcija proizvodnje. Kako mogu pronaći dovoljno vremena za proučavanje novih zakona, tehnologije, konkurencije ako većinu vremena provode upravljajući radnim mašinama?

Prve mašine već naručene?

Kanadska kompanija, DOT Technology Corp, nedavno je razvila robotsku platformu koja će iz osnova promeniti sliku uzgoja ratarskih useva. Robotska platforma "The Dot" prvi put predstavljena je prošle godine kao prototip. Prepoznavanjem revolucije u proizvodnji ratarskih biljaka koju The Dot pruža, inovativne poljoprivredne kompanije iz Australije, Novog Zelanda, Japana, Ukrajine, Češke, Brazila već su naručile mašine koji će zameniti upotrebu traktora i ljudi.

Ove godine The Dot je u komercijalnoj fazi. Trenutno, robotska platforma pruža tri precizne agrotehničke operacije; redukovanu obradu i setvu, prihranu mineralnim đubrivima i zaštitu bilja. Kompanija najavljuje kako će u skoroj budućnosti u prodaju staviti zelenu liniju mašina i mašine za žetvu. Svaki priključak prodaje se posebno.

Robotom upravlja veštačka inteligencija

Osnova je The Dot, robotska platforma koja sa priključkom čini radni agregat.

Robotom upravlja veštačka inteligencija koja pomoću instaliranih senzora sakuplja podatke iz polja i šalje ih u oblak podataka. Podaci se analiziraju i koriste za svaku sledeću agrotehničku operaciju. Time se štedi na gorivu 20% i do 98% na ljudskom radu. The Dot radi neumorno 24 sata što daje posebnu prednost u područjima sa promenjivom klimom. Svi do sada razvijeni priključci opremljeni su tehnologijom preciznog rada.

Pre puštanja robota u rad u određeno polje, rukovodilac proizvodnje mora osigurati kvalitetne informacije o terenu. Potrebno je digitalizovati podatke o vrsti zemljišta, kondiciji, otporu, količini biomase ostavljene na tlu, nagibu terena i obliku parcele. Takođe, potrebno je naznačiti bilo kakve prepreke poput stabala, kamena ili građevinskih objekata. U skoroj budućnosti The Dot će imati mogućnost samosvesti pa će sam izbegavati prepreke i pronalaziti najbolja rešenja za agrotehnička rešenja oko prepreka u polju.

Jedan model robotske platforme sa preciznom sejačicom i prskalicom prodaje se po ceni od oko 114.000.000 dinara. Pitanje je vremena koliko će proći kad ćemo videti poljoprivredne robote umesto traktora i na našim poljima.

Kako radi The Dot, pogledajte u videu:


Tagovi

Robotika The Dot Obrada zemljišta Setva Uzgoj biljaka Tehnologija


Autor

Vladimir Miloš

Više [+]

Vladimir Miloš je magistar ekonomije sa specijalizacijom u poljoprivredi. Studirao i radio u Kraljevini Holandiji, radio na mnogim međunarodnim projektima, dobitnik dve dekanske nagrade, svojevremeno urednik studentskog časopisa "Plug". Poruka: Rizikuj! - Ako pobediš bićeš srećan, a ako ne pobediš bićeš mudriji.