Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Produktna berza
  • 08.07.2016. 15:00

Pad prometa, ali i cena na berzanskom tržištu

Na novosadskoj Produktnoj berzi u nedelji za nama realizovan je promet od 1.850 tona robe čija je finansijska vrednost iznosila 32.411.500 dinara.

  • 875
  • 42
  • 0

Promet od 1.850 tona robe, koliko je realizovano u nedelji za nama preko novosadske berze, je iznad ovogodišnjeg proseka nedeljnih prometa, ali je čak 57,91% manji u odnosu na rekordan ovogodišnji nedeljni promet koji je ostvaren prethodne nedelje. Finanijska vrednost prometovane robe je iznosila 32.411.500 dinara i za 62,52% manja nego prethodne nedelje. Razlog pada prometa pre svega leži u činjenici da su cene u naglom padu, što po pravilu pasivizira trgovanje.

Pšenica dominira na berzanskom tržištu, ali i beleži pad cene

Kako se žetva pšenice bliži kraju, procene o prinosu su sve veće. Kada se na ovaj podatak uzme okolnost da finansijski oslabljeni paori što pre žele da dođu do prvog godišnjeg prihoda, te svoju pšenicu uglavnom odmah prodaju, kao i činjenica da su na međunarodnom tržištu cene u padu, jasno je da cena pšenice na domaćem tržištu mora ići na dole. Slabost organizovanog tržišta da bude tržišni amortizer u ponekad neravnopravnoj utakmici ponude i tražnje, samo još više podgreva utisak da tržište pšenice u ovom trenutku postaje sve više mesto ispunjenja želja samo jedne od dve strane na tržištu.

Pšenica je i protekle nedelje bila dominantna roba na berzanskom tržištu. Međutim, interesantno je da je svih 1.700 tona ove robe trgovano prema kriterijumima koji nisu u okviru SRPS standarda. Međutim, ono što je očigledno jeste drastičan pad cene ove robe. Naime, pšenica uz klauzulu odložene isporuke i gratis lagera je prodavana po ceni od 16,72 din/kg (15,20 bez PDV) početkom nedelje, da bi na samom kraju nedelje pšenica ovogodišnjeg roda uz klauzulu obračuna kvaliteta prodavana za svega 16,17 din/kg (14,70 bez PDV).

Pšenica kroz sezonu

Na samom kraju sezone 2015./16. na tržištu pšenice je cena zrna beležila rast. Razlozi su bili pre svega manja ponuda i veća potražnja usled nedostatka iste i potrebe za pšenicom dobrog kvaliteta. Iako nije najviša cena tokom cele sezone, junski maskimum od 18,30 din bez PDV-a je najviša cena ove kalendarske godine. Ponderisana cena za ceo mesec izosila je 17,75 din/kg bez PDV-a (19,52 sa PDV-om). Početkom meseca je registovan jedan ugovor "na zeleno" u kome je kilogram koštao 15,50 din bez poreza. Na samom početku žetve standardnih ugovora nije bilo. Registovani su ugovori sa klauzolama fco-kupac po cenama 16,20 i 16,25 din za kilogram i 15,60 sa klauzolom uz obračun kvaliteta.

Šta se dešava na tržištu kukuruza?

Tržište kukuruza je sasvim u drugom planu. Za razliku od pšenice, cena kukuruza odoleva i kreće se i dalje na nivou od oko 20,00 din/kg bez PDV. Kukuruz u SRPS kvalitetu je prodavan po ceni od 22,00 din/kg (20,00 bez PDV), što je za 0,45% veća cena nego prethodne nedelje. Ponderisana cena za jun iznosi 19,76 din/kg bez PDV-a (21,74 din/kg saPDV-om), što je za 8,09% viša cena u odnosu na prethodni mesec. U odosu na isti period prošle godine cena kukuruza je viša za preko 26%.

Stabilna cena soje

Soja je u blagom porastu. Registrovana cena od 48,62 din/kg ( 44,20 bez PDV), za 2,05% je veća u odnosu na cenu iz prethodne nedelje. Ovosezonski maksimum cene zrna soje iznosi 46,00 din (50,60 din sa PDV-om) i registovan je sredinom meseca. Nakon toga je zabeležen silazni trend, a kilogram je u proseku koštao 44,00 din (48,40 sa PDV-om). Sojina sačma sa 44% proteina je koštala 48,00 din (57,60 din/kg sa PDV-om).

Prodex je posle višenedeljnog konstantnog rasta u protekloj nedelji u znatnom padu. Na kraju nedeljnog trgovanja vrednost ovog indeksa je iznosila 215,19 indeksnih poena, što je za 4,36 indeksnih poena manja vrednost u odnosu na visinu ovog indeksa na zatvaranju berze prethodne nedelje.

Kava su kretanja na svetskim berzama?

Cenovni pad fjučersa žitarica na čikaškoj berzi je nastavljen i ove nedelje. Pogodni vremenski uslovi u žitonosnim regionima SAD-a su pozitivno uticali na razvoj kukuruza. Navedena činjenica uz obilne svetske zalihe je navela fondove da zatvaraju svoje duge pozicije čime su se stvorili pritisci na cenu. Pšenica sa julskom isporukom je pojeftinila za 4,45%, a kukuruz za 6,47%.

Vremesnki uslovi u SAD-u su pogodovali i usevima soje. Fondovi su i na ovom tržištu prodavali duge pozicije, usled čega je fjučers na soju jeftiniji za 10,28%, a na sojinu sačmu za 8,71%.

Pad cena je ove nedelje bio izrazito izražen na berzi u Budimpešti. Pšenica je pojeftinila za 7,92% u odnosu na prethodnu nedelju, a kukuruz za 6,12%. U Parizu je cena pšenice ostala identična, dok je kukuruz pojeftinio za 2,17%.

Foto:bigstockphotos.com;Orestligetka


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potiče iz Azije i vodeća je uljna i belančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i belančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i za... Više [+]

Tagovi

Produktna berza Novosadska berza Berzansko trgovanje Paori Pšenica Kukuruz Soja Sojina sačma Cene Tržište žitarica


Partner

Produktna berza A. D.

Bulevar Oslobođenja 5, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 21 443 413, e-mail: office@proberza.co.rs web: http://www.proberza.co.rs/