Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gvožđe u zemljištu
  • 31.01.2024. 07:30

Pet načina kako povećati količinu gvožđa u zemljištu

Nedostatak gvožđa može da rezultira hlorozom, odnosno žućenjem lišća, a onda posledično smanjenim prinosom i uopšteno oslabljenim biljkama.

Foto: Depositphotos/Vlad_Kazhan
  • 402
  • 96
  • 0

Gvožđe kao mikroelement ima značajnu ulogu u uzgoju žitarica i uopšteno rastu biljaka. Ono je sastavni deo enzima koji učestvuju u fotosintezi. Ključno je za stvaranje hlorofila, pigmenta odgovornog za zelenu boju biljaka te igra ulogu u transportu kiseonika kroz tkivo biljke. 

Ovaj element učestvuje i u metaboličkim procesima, uključujući fiksaciju azota, što je važno za rast i razvoj biljaka. One koje ga imaju dovoljno, otpornije su na stresne uslove kao što su suše ili napadi štetočina.  

Kako izgleda biljka kojoj nedostaje gvožđe?

Nedostatak može da rezultira hlorozom, odnosno žućenjem lišća, a onda posledično smanjenim prinosom i uopšteno oslabljenim biljkama. Javlja se najčešće na zemljištima koja su bogata fosforom ili koja imaju alkalnu reakciju, posebno posle jednokratne primene vrlo velikih doza kreča, navodi farmer

O njegovom nedostatku najviše se govori u uzgoju uljane repice gde je svest o važnosti mikroelemenata veća. Kada govorimo o žitaricama, za proizvodnju jedne tone zrna ozimih potrebno je prosečno 270 g ovog elementa, a jarim oko 360 g.

Zato je važno obezbediti dovoljno gvožđa u zemljištu ili primeniti odgovarajuće đubrivo kako bi se podstakao zdrav rast i razvoj. 

Važno je napomenuti da je pre svega važno napraviti analizu zemljišta na kojoj će se bazirati svaka naredna odluka o dodavanju ovog mikroelementa. 

Kako povećati količinu gvožđa u zemljištu? 

Pet je načina kako može da se obezbedi dovoljna količina ovog elementa. 

1. Primena đubriva 

Đubriva koja sadrže tzv. kelirano (kelatirano) gvožđe često se primenjuju, a reč je o obliku u kojem je ovaj element vezan za organske molekule, što ga čini dostupnim biljkama u zemljištu, bolje se apsorbuje. 

2. Kiselo zemljište

Povećanje kiselosti zemljišta može poboljšati njegovu dostupnost biljkama. Međutim, ovde treba biti vrlo oprezan jer prevelika kiselost može da bude štetna za neke biljke.

3. Folijarno tretiranje

Biljke mogu da ga efikasno i brzo apsorbuju kroz lišće pa je ova metoda najviše primenljiva kod akutnog nedostatka gvožđa.  

4. Rotacija useva

Ova se metoda preporučuje kod svakog uzgoja jer održava ravnotežu hranljivih materija u zemljištu. Biljke koje su "sakupljači" gvožđa mogu da ostave više ovog elementa u zemljištu za naredne useve, a neke od njih su kukuruz, soja i suncokret.

5. Organski materijali 

Znamo da dodavanje komposta i drugih organskih materijala poboljšava plodnost zemljišta i obezbeđuje određenu količinu hranljivih materija pa tako i ovog elementa.


Tagovi

Željezo Željezo u tlu Kelirano željezo Mikroelement Važnost željeza Gnojivo sa željezom


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.