Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sirak metlaš
  • 17.08.2015. 12:30

Povratak sirka metlaša!

U Bačkoj se sirak metlaš još uvek gaji na tradicionalna način, a bere - ručno. Proizvođači sirka tvrde - proizvodnja sirka isplativija je od proizvodnje soje ili kukuruza.

  • 1.605
  • 83
  • 0

Poljoprivredni proizvođači u južnoj i severnoj Bačkoj rado uzgajaju sirak metlaš, a uprkos savremenoj mehanizaciji ručno obavljaju seču.

Ratari u Južnoj Bačkoj seju soju, kukuruz, pšenicu i postižu vrhunske rezultate, ali ne odustaju od tradicionalnog načina gajenja i seče sirka. Činjenica da biljka nije zahtevna, da ima siguran plasman i da je proizvodnja godinama unazad profitabilna, čini sirak metlaš veoma atraktivnom i poželjnom kulturom, uprkos činjenici da se seča obavlja ručno.

Dobro uspeva i na lošijim zemljištima

Stručnjaci kažu da dobro uspeva i na lošijim zemljištima, na ritskim i peskovitim terenima uspešniji je od kukuruza, a tolerantan je na sušu. Nakon nicanja i početnog rasta, koji može biti veoma spor, ratare će obradovati fazom naglog i energičnog rasta. Iako je sirak metlaš malo zahtevan prema uslovima spoljne sredine, kako bi se postigli visoki prinosi, neophodna je adekvatna primena svih agrotehničkih mera.

Počela seča - obavlja se ručno

Ovih vrelih avgustovskih dana, završna faza proizvodnje sirka - seča, počela je na atarima sela Pivnice Ratkovo, Selenča. Iako je 21. vek doneo vrhunsku tehnologiju u vidu najrazličitije mehanizacije sa GPS uređajima i kompjuterskom tehnikom, posao oko seče sirka obavlja se ručno, onako kako je to rađeno godinama unazad, oštrim srpovima ili noževima. I to proizvođačima nije nikakva teškoća ni problem.

Povećavaju se površine pod sirkom

U ataru sela Pivnice u Bačkopalančkoj opštini ovih dana sirak se seče na više od 700 katastarskih jutara, a sudeći po priči poljoprivrednih proizvođača, površine pod sirkom se lagano povećavaju iz godine u godinu.

Janko Durgala je jedan od mnogobrojnih proizvođača, koji svake godine na svojim njivama, pored osnovnih ratarskih kultura, zaseje i sirak. "Usev sirka nije zahtevan, na vreme sam obavio međurednu obradu pa sa korovima nisam imao većih problema, a samim tim ni povećanja troškova. Vremenske prilike su nam odgovarale, bilo je dosta suvih i sunčanih dana, a sirak je takva biljka da su mu ove visoke temperature tokom proteklih dana odgovarale", kaže Janko dodajući da je sve spremno za seču.

Profitabilnije proizvoditi sirak nego kukuruz

"Posmatrajući ovako lep i uredan usev očekujem dobar rod. Na svakom jutru po mojoj računici imaću od četiri i po do pet tona. Posao oko seče sirka je težak, radi se ručno srpovima i oštrim nožemima i radnici moraju biti vešti i spremni, te tih nekoliko dana, kolko traje seča, nema odmora, svi se trudimo da što pre povežemo snopove i pripremimo ih za transport. Mnogima je čudno što i dalje radimo ručno, ali je to posao koji se obavi za samo nekoliko dana, a završna računica ipak pokazuje da je proizvodnja sirka sigurnija i profitabilnija od proizvodnje soje i kukuruza", kaže Durgala.

Sirak metlaš je tražena roba

Od sirka, koji ovih dana dozreva na njivama porodice Durgala biće pravljene metle u jednom od mnogobrojnih pogona u Selenči sa čijim vlasnikom uspešno sarađuje godinama. "Oko isplate sirka nikada nisam imao problema. Sirak metlaš je tražena roba te je intereosavanje za otkup ovih dana veliko. Metlarstvo je takođe unosan posao te mi proizvodjači a i prerađivači imamo zajedničke iterese i samim tim dobru saradnju", kaže Janko Durgala, dodajući da će, kada napravi konačnu računicu, odmah isplanirati proizvodnju za narednu godinu i po svemu sudeći, na većim površinama.

Proizvodnja se usmerava ka stranom tržištu

Recimo i to da je otkup sirka, kao i proizvodnja metli, najviše koncentrisana tamo gde se proizvodi sirak metlaš - u Selenči, Bačkom Petrovcu i Kanjiži, gde se nalaze uglavnom male zanatske radnje jer je to bio nekada porodični posao, a sad je dobio oblike male privrede. Statistika kaže da metlari iz Bačkog Petrovca i Selenče svoju proizvodnju najčešće usmeravaju ka stranom tržištu, tako da metle sirkovače sa oznakom "made in Serbia" iz ovih malih mesta, zahvaljujući izuzetnom kvalitetu, završavaju najviše u Italiji, Nemačkoj, Švajcarskoj i Francuskoj.

Vlada Pavlinji, jedana je od mnogobrojnih otkupljivača sirka i naravno, proizvođač metli iz Selenče. Kako kaže, ovo je udarni period u godini kada svakodnevno obilazi njive na ovom području ali i na severu Bačke i ugovara otkup. Planira da otkupi 300 tona sirka, koji je ove godine odličnog kvaliteta i od te količine, nakon odvajanja semena, koga će iskoristiti za druge namene, u svom proizvodnom pogonu napravi 200.000 metli sa kojima će domaćice gotovo svih evropskih zemalja čistiti svoje kuće.

"Povećavaju se površine pod sirkom tako da ga ove godine ima i na atarima Malog Bača, Plavne, Vajske, Bođana", kaže Pavlinji i dodaje da će se samim tim povećati i broj prerađivačkih radnji i ukupan obim proizvodnje. Iako se sredinom 60-tih godina prošlog veka na tržištu pojavile PVC metle, kao prva ozbiljna konkurencija, sirkove metle su se pokazale kao daleko kvalitetnije i tako zadržale svoj primat.


Tagovi

Sirak metlaš Bačka Tradicionalna proizvodnja Suša Visoki prinosi Agrotehničke mere Seča sirka Srpovi Janko Durgala Visoke temperature Profitabilnost Otkup Izvoz Vlada Pavlinji Metle


Autorka

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka iz Bačke Palanke, član Društva novinara Vojvodine. Godinama prati dešavanja u agraru i stvaralaštvo, život i rad seoskih žena.