Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Folijarna prihrana
  • 27.07.2021. 17:00

Prihranjivanje useva ureom ima prednosti, ipak budite obazrivi

Za normalan razvoj poljoprivrednih useva granulisana i stajska đubriva unose se u zemljište, ali kada biljke niknu prihranjuju se onim tečnim i to prskanjem listova ili dodavanjem kroz sistem "kap po kap".

Foto: Depositphotos/fotokostic (ilustracija)
  • 1.931
  • 78
  • 0

Nema visokih prinosa poljoprivrednih kultura bez upotrebe organskih i veštačkih đubriva. Đubri se zemljište iz kojeg biljke crpe vodu i hranljive materije. U poslednje vreme, međutim, sve veći broj proizvođača svoje zasejane useve tretira tečnim hranjivima preko lista, odnosno, folijarnom prihranom-

"Tečni makro i mikroelementi, koje će biljke usvajati preko korena, mogu da se ubace i u zalivni sistem "kap po kap", ali je folijarna ishrana preko lista znatno efikasnija. Mlado lišće je fiziološki aktivnije i brzo usvaja i sprovodi hraniva u druge biljne delove", objašnjava diplomirani Inženjer poljoprivrede, Miodrag Simić iz Poljoprivredne stručne savetodavne službe u Jagodini i napominje da se ovaj vid ishrane primenjuje kao dopuna i korektiv osnovnog đubrenja tla.

Može da se primeni više puta u toku vegetacije

Kada se uoči disbalans unetog granulisanog đubriva u zemljištu (poput NPK na primer), primenjuju se tečna hranjiva preko lista. Tako se izbegava antagonizam pojednih elemenata, fiksacija hraniva u tlu, kao i međusobno vezivanje jona u oblike koji nisu pristupačni usevima.

"Prednost folijarne prihrane je i to što može da se primeni više puta u toku jednogodišnje vegetacije, čime se povećava prinos, kvalitet plodova i otpornost na bolesti i štetočine", naglašava naš sagovornik, dodajući da osim hranljivih makroelemenata (azot, fosfor, kalijum, kalcijum, magnezijum), biljkama su neophodni i mikroelementi (gvožđe, bor, cink, bakar, mangan i mnogi drugi.

Prihrana obavezna posle vremenskih nepogoda

Ova mera obavlja se posle cvetanja, u razmacima na oko 15 dana. Radi ekonomičnije primene, prihrana se izvodi istovremeno sa zaštitom useva od bolesti i štetočina, najčešće jednim mlazom iz prskalice.

Veoma je važno, ističe Simić, da se tretira po oblačnom danu kako bi se izbegle eventualne ožegotine na lišću i to jakim pritiskom da bi se list što bolje nakvasio. Mešanje različitih vrsta fungicida i insekticida je dozvoljeno, osim preparata na bazi sumpora, bakra i kreča.

"Najpre se u prskalicu sipa voda, zatim tečno đubrivo i na kraju pesticid. Obavezno je njeno izvođenje nakon vremenskih nepogoda (grad, vetar, poplava, žega) kako bi se biljke što brže oporavile".

Sve popularnija upotreba rastvora uree

U poslednje vreme poljoprivrednici sve masovnije prihranjuju kukuruz rastvorom uree, naročito u sušnim godinama, kada se uneti KAN ne rastvori u zemljištu i dospe u zonu korenovog sistema žitarice. Tretirane na ovaj način, biljke za nekoliko dana dobiju tamnu zelenu boju. Osim kukuruza, poljoprivredni proizvođači ureom prskaju i voćke posle ubiranja plodova, kako bi stabla duže zadržala lisnu masu i tako se uspešnije pripremila za prezimljavanje.

"Sa tretmanom uree, međutim, treba biti obazriv. Ne prska se za vreme izrazito sunčanih dana da bi se izbegle ožegotine na lišću. Preporuka je da se to radi u predvečernjim satima jer uz dejstvo noćne rose lišće lako upija azot. Takođe, ne treba preterati ni sa dodavanjem uree u rastvor", savetuje Simić.

Napominje da je za prihranu useva kukuruza, na primer, potrebno da se u sto litara vode rastvori tri do pet kilograma uree dok pšenica podnosi i veću koncentraciju. Može da se kristališe pa se prilikom pripreme smese ona izmeša u manjem sudu sa vodom i nakon toga dodaje se u prskalicu napunjenu vodom i sve dobro izmeša, kaže jagodinski stručnjak, naglašavajući da je pogodna za korišćenje i sa herbicidina bez ikakvih posledica za gajene useve.


Tagovi

Prihranjivanje useva Prihranjivanje kukuruza Folijarna prihrana Miodrag Simić Tretiranje ureom


Autor

Miodrag Palić

Više [+]

Dugogodišnji novinar kao i urednik, štampanih i elektronskih medija, bogat iskustva u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃