Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kukuruz 2023
  • 25.09.2023. 18:00

Prinos kukuruza u zrnu ispod EU proseka

Suša, visoke temperature, ali i poplave su uticale na ovogodišnju proizvodnju i stanje useva.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 450
  • 103
  • 0

Prinos kukuruza u zrnu je revidiran na tri odsto ispod petogodišnjeg prosek prema septembarskom biltenu JRC MARS - Monitoring useva u Evropi. Povećana je prognoza za prinos šećerne repe i krompira.

Limitirajući faktori proizvodnje

Revizija naniže za kukuruz u zrnu je uglavnom zbog pogoršanih uslova za letne useve u Rumuniji, Bugarskoj i Grčkoj. Trajna suša u ovoj regiji negativno utiče na formiranje prinosa raznih kultura. Toplotni talas se poklopio sa fazom formiranja zrna što značajno utiče na kukuruz i suncokret, posebno u području duž reke Dunav. Manji prinos suncokreta u ovim zemljama je nadoknađen dobrim rezultatima u Mađarskoj i Francuskoj.

Sušan period se nastavio i sredinom septembra, posebno na jugu Italije, delovima Mađarske, Slovačke, Češke, na jugu Poljske, području Balkana, velikom delu Turske, Ukrajine i juga evropske Rusije.

U Sloveniji i Grčkoj poplave

Nakon poplava u Sloveniji, koje su posledica maksimalnih padavina i preko 100 mm u nekim područjima, zemljište je ostalo prezasićeno vodom što je dovelo do štete u ovoj proizvodnji.

U grčkoj Tesaliji poplave su dovele do potpunog gubitka useva, što čini 22 odsto nacionalne proizvodnje kukuruza u zrnu.

Izvor: JRC Mars

Velike količine padavina su uticale na delove centralne i severne Evrope. Posledica je velika pojava biljnih oboljenja što se odrazilo na količinu i kvalitet zrna žitarica koje nisu požnjevene na vreme. U nekoliko regija je kasnila setva ozime uljane repice.

Travnjaci i stočna hrana

U mnogim delovima severne i centralne Evrope učestale kiše i temperature nešto iznad proseka pogodovale su travnjacima koji su se u potpunosti oporavili od deficita padavina pre sredine jula. Područja južne i istočne Evrope bila su izložena vrućini i suši, što je ometalo akumulaciju biomase, posebno u Rumuniji, Bugarskoj, severnoj Italiji i jugoistočnoj Francuskoj. Nedavne ekstremne padavine u istočnoj Evropi mogu imati dodatne negativne uticaje na produktivnost travnatih površina, stoji u izveštaju.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Tagovi

JRC MARS Kukuruz Prinos kukuruza Kukuruz 2023 Berba kukuruza Prognoza za kukuruz


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.