AgroKlub.rs

\

Ratarstvo

Dobrodošli na AgroKlub.rs!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gde se nalazim? AgroKlub.rs » Ratarstvo » Prinosi manji za 50%

Prinosi manji za 50%

Severni Banat

Prinosi manji za 50%

Datum: 04.09.2017. 12:00

Kategorija:

Ratarstvo

Poljoprivrednici iz Ade, Kanjiže, Sente i Čoke su najbolje rezultate ostvarili sa uljanom repicom. Prinos kukuruza je manji za 80%, pa problem imaju i stočari.

Poljoprivrednici iz Ade, Kanjiže, Sente i Čoke imaće prinose manje od 50%, a problem će biti i kvalitetna priprema ozimih useva. Mogućnost navodnjavanja na pojedinim parcelama postoiji, međutim skupo je, jer se obavlja korišćenjem dizel goriva.

"Kada se lokalne samouprave i resorno ministarstvo odluče da se počne sa elektrifikacijom atara, ubeđen sam da će površine pod veštačkom kišom zauzeti značajno veće površine", rekao je za Dnevnik Duško Kenđur iz PSS Senta.

Interesovanje za uljanu repicu

Poljoprivrednici su najbolje rezultate ostvarili sa uljanom repicom. Ove površine se iz godine u godinu udvostručuju, tako da je ove godine zasejana na 5.000 hektara.

"Zahvaljujući jesenjoj setvi mogli smo postići solidne prinose od 1.700 do 2.200 kilograma po jutru. Otkupna cena je bila oko 40 dinara za kilogram, a to je solidan prihod, ako znamo da na ostalim kulturama skoro ništa neće ostati zbog suše" kaže Ervin Kobrehel iz Sente.

Suša problem i za stočare

Stočari koji se bave mlečnim govedarstvom i tovom junadi u selu Mali Pesak kod Kanjiže strahuju za stočni fond. Ovde ima oko 700 krava muzara, a rod kukuruza je za 80% manji.

"Hrane će biti za mesec ili dva, malo ima dateline i silaže, a zbog toga što šećerane u Senti ne radi, ne znam da li će biti mogućnosti da kupimo repin rezanac. Oni koji nemaju dovoljno sopstvene hrane, već su počeli prodavati muzare klanicama i dobijaju evro za kilogram žive vage, što je ispod cene i dodatna je propast", ocenjuje Endre Šorš.

Foto: Ratfink1973 / Pixabay

Broj pregleda članka: 515; Uspešnost članka: 40.75

Izvor: Dnevnik.rs

Tagovi: Uljana repica, Suša, Duško Kenđur, Senta, Kanjiža, Endre Šorš, Ervin Kobrehel

Ključne reči članka: prinosi, manji, za, 50, posto, površine


Aleksandra Kekić

Svi tekstovi autora

Autorka Aleksandra Kekić

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena deviza: Ko sme taj može, ko ne zna za strah taj ide napred.