Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Severni Banat
  • 04.09.2017. 12:00

Prinosi manji za 50%

Poljoprivrednici iz Ade, Kanjiže, Sente i Čoke su najbolje rezultate ostvarili sa uljanom repicom. Prinos kukuruza je manji za 80%, pa problem imaju i stočari.

Foto: Ratfink
  • 555
  • 26
  • 0

Poljoprivrednici iz Ade, Kanjiže, Sente i Čoke imaće prinose manje od 50%, a problem će biti i kvalitetna priprema ozimih useva. Mogućnost navodnjavanja na pojedinim parcelama postoiji, međutim skupo je, jer se obavlja korišćenjem dizel goriva.

"Kada se lokalne samouprave i resorno ministarstvo odluče da se počne sa elektrifikacijom atara, ubeđen sam da će površine pod veštačkom kišom zauzeti značajno veće površine", rekao je za Dnevnik Duško Kenđur iz PSS Senta.

Interesovanje za uljanu repicu

Poljoprivrednici su najbolje rezultate ostvarili sa uljanom repicom. Ove površine se iz godine u godinu udvostručuju, tako da je ove godine zasejana na 5.000 hektara.

"Zahvaljujući jesenjoj setvi mogli smo postići solidne prinose od 1.700 do 2.200 kilograma po jutru. Otkupna cena je bila oko 40 dinara za kilogram, a to je solidan prihod, ako znamo da na ostalim kulturama skoro ništa neće ostati zbog suše" kaže Ervin Kobrehel iz Sente.

Suša problem i za stočare

Stočari koji se bave mlečnim govedarstvom i tovom junadi u selu Mali Pesak kod Kanjiže strahuju za stočni fond. Ovde ima oko 700 krava muzara, a rod kukuruza je za 80% manji.

"Hrane će biti za mesec ili dva, malo ima dateline i silaže, a zbog toga što šećerane u Senti ne radi, ne znam da li će biti mogućnosti da kupimo repin rezanac. Oni koji nemaju dovoljno sopstvene hrane, već su počeli prodavati muzare klanicama i dobijaju evro za kilogram žive vage, što je ispod cene i dodatna je propast", ocenjuje Endre Šorš.

Foto: Ratfink1973 / Pixabay


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobijanja ulja. U semenu uljane repice ima oko 40 %  ulja i oko 20 % belančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvetljenje i mazivo, a... Više [+]

Izvori

Dnevnik.rs


Tagovi

Senta Kanjiža Endre Šorš Ervin Kobrehel Duško Kenđur Uljana repica Suša


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.