Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prognoza prinosa
  • 25.04.2023. 18:00

Prinosi useva 2023.: Kako izgleda aprilska prognoza?

Kiša je napunila rezerve vlage u većem delu Evrope, ali sever Italije i iberijsko poluostrvo su i dalje izloženi delovanju suše.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 161
  • 43
  • 0

JRC MARS Monitoring useva u Evropi predstavio je aprilsku prognozu prinosa useva za 2023. godinu u Evropskoj uniji. Suša se nastavila na iberijskom poluostrvu i severu Italije, dok je padavina bilo na ostalim područjima.

Tokom posmatranog perioda, od 1. marta do 1. aprila 2023. suša je negativno uticala na ozime i jare useve u Španiji i Portugalu. U najvećem delu Evrope padavine su natopile zemljište i obnovile rezerve vode, ali su izazvale i kašnjenje setve jarih useva. Obilne kiše su ometale poljoprivredne radove na severu Evrope i u Turskoj. Kasni setva šećerne repe, krompira i/ili jarog ječma na Britanskim ostrvima, severnoj Francuskoj i zemljama Beneluksa.

Pale značajne količine kiše 

Uslovi vlažniji od uobičajenih uočeni su u drugim delovima zapadne Evrope, većem delu Nemačke, Danske, južne Skandinavije, delovima regije Alpa, Češke, istočne Austrije, regiona Balkana, zapadne Ukrajine, većeg dela Belorusije, delovi evropske Rusije i delovi Turske. U mnogim od ovih regiona, padavine koje su prelazile prosečan nivo akumulirale su se tokom 10 i više dana iznad praga od pet milimetara.

Povoljni nivoi vlage u zemljištu doveli su do umereno iznadprosečnog formiranja biomase. U Sloveniji i Hrvatskoj uslovi su bili uglavnom povoljni za travnjake, s višim temperaturama od uobičajenih. Na početku posmatranog perioda padavine su bile oskudne, ali krajem marta i početkom aprila pale su značajne količine koje su nadoknadile manjak.

Na jugu suša, na severu višak vlage

U Hrvatskoj i Sloveniji dobri uslovi za ozime kulture

Posmatrano u globalu ove dve zemlje su imale povoljne uslove za razvoj ozimih useva. Ukupne padavine u Sloveniji su bile iznad proseka, a u Hrvatskoj blizu tog iznosa. Vlaga u zemljištu je nadoknađena. Tokom marta su zabeležene više temperature od uobičajenih.

Setva jarih kultura, prema ovom izveštaju je u toku. Očekuju se prinosi u skladu s višegodišnjim prosecima.

Očekivani prinosi

Prosečan očekivani prinos za pšenicu u EU je 5,96 t/ha. Najveći prosečni prinosi hlebne od 10,2 tone/ha očekuju se u Irskoj, a najniži od 1,88 tona/ha u Portugalu.

Kada je u pitanju jari ječam u Austriji, Češkoj, Slovačkoj, Sloveniji i Hrvatskoj setva je malo kasnila zbog zahlađenja registrovanog početkom aprila, ali trenutno napreduje pod povoljnim vremenskim uslovima, tvrde u izveštaju. U Rumuniji i Mađarskoj je setva skoro završena, a padavine početkom aprila obezbedile su adekvatno nicanje. Najveći prosečni prinosi od 7,71 t/ha očekuju se u Irskoj, a najmanji 2,56 t/ha u Španiji. Prosečan očekivani prinos za EU je 4,04 t/ha.

Najveći za ozimi ječam od 9,31 t/ha očekuju se u Irskoj, a najmanji 1,75 t/ha na Kipru. Prosečan za EU je 5,93 t/ha. Za Švedsku se očekuje najveći prosečni prinosi raži od 6,27 t/ha, a najmanji od 1,02 t/ha u Portugalu dok za EU iznosi 4,30 t/ha.

Prognoza za Hrvatsku za hlebnu pšenicu je 6,01 t/ha, ozimi ječam 5,28 t/ha, a uljanu repicu 2,83 t/ha.


Tagovi

JRC MARS Prognoza prinosa Očekivani prinos Prinos pšenice Prinos ječma Suša Višak vlage Monitoring useva EU prosek


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.