Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proso
  • 04.01.2016. 11:00

Proso - žitarica koja je stvorila modernog farmera

Kratak razvojni period i minimalni zahtevi od životne sredine učinili su proso savršenim kandidatom za stvaranje koncepta združenih useva. Neprekinuta žetva useva omogućila je ljudima da napuste nomadski način života i zasnuju trajne naseobine. S njima dolaze i gradovi, međuljudska komunikacija i naposletku - društvo.

Foto: cleandirtfarm.com
  • 685
  • 24
  • 0

Proso je u savremenom svetu najpoznatije kao hrana za ptice. Međutim, nova istraživanja pokazuju da je način na koji (ne) koristimo tu veoma vrednu žitaricu potpuno pogrešan. Zapravo, postoji mogućnost da je proso odigralo ključnu ulogu u nastanku i evoluciji društva kakvo danas poznajemo.

Proso pripada najstarijim kulturama sveta. Zrno prosa slično je kvinoji. Upotrebljava se za ishranu domaćih životinja, naročito živine i kućnih ptica. Cela biljka može da se koristi za ishranu stoke, u zelenom stanju ili osušena. Zrno prosa se u industriji koristi za proizvodnju alkohola i piva.

Proso - žitarica koja je promenila svet

U Sjedinjenim Američkim Državama ova žitarica malo je poznata. Gaji se slabo (najčešće za potrebe industrije ptičje hrane). Međutim, u zemljama u razvoju proso zauzima sve veći udeo u ishrani stanovništva jer zamenjuje pirinač, kukuruz i pšenicu, doslovno spasavajući ljudske živote, prenosi portal modernfarmer.

Istraživanje koje sprovode naučnici iz SAD-a, Velike Britanije i Kine ima cilj da sazna gde se sve proso raširio po svetu. Iako je zavičaj prosa u starom svetu, veruje se da je među prvim žitaricama pripitomljeno u Kini pre 10 hiljada godina. Tada su ga trgovci proširili po Evroaziji, a tu priča postaje zanimljiva.

Sastavni element združenih useva

Proso je žitarica idealna za gajenje. Preživljava s minimalnom količinom vlage. Vreme od setve do žetve vrlo je kratko, samo 45 dana, mnogo kraće od recimo pirinča kome do sazrevanja za žetvu treba 100 dana. Proso može da se seje i na brdovitim terenima. Između 2.500 i 1.600 godine pre Hrista, ratari su počeli da ga koriste kao sastavni element združenih useva (više različitih kultura koje rastu tokom jedne sezone na istom zemljištu).

Strategija združenih useva je toliko stara da većina ljudi ni ne zna za nju. To je način gajenja kojim je skraćeno vreme između sezona, tako da je moguća neprekidna žetva tokom čitave godine. Kada se završi sezona pšenice, može da počne sezona prosa. Na taj način se izbegava period bez hrane.

Od nomada do civilizovanih poljoprivrednika

Kratak razvojni period i minimalni zahtevi od životne sredine učinili su proso savršenim kandidatom za stvaranje koncepta združenih useva. Neprekinuta žetva useva omogućila je ljudima da napuste nomadski način života i zasnuju trajne naseobine. S njima dolaze i gradovi, međuljudska komunikacija i naposletku - društvo.

Istraživači su otkrili i način pripitomljavanja prosa u Kini i pratili njegovo širenje, uporedivši ga sa širenjem ječma i pšenice. To je otkrilo koliko je proso bilo važno u stvaranju gradova i poljoprivrednog društva. Postoji toliko načina za pripremanje te veoma vredne namirnice, ali mi o njoj gotovo ništa ne znamo.

Foto: cleandirtfarm.com


Povezana biljna vrsta

Proso

Proso

Sinonim: - | Engleski naziv: Common millet | Latinski naziv: Panicum miliaceum L.

Proso je poreklom iz Indije. Spada među najstarije kulture. Veoma je zdrava namirnica, ne samo po bogatstvu svojih prehrambenih vrednosti, već i zato što u organizmu izaziva... Više [+]

Tagovi

Proso Gajenje Ratarstvo Žitarice Moderni poljoprivrednik Stare vrste žitarica


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.