Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rast cena
  • 19.12.2020. 18:00

Raste cena pšenice - razlog ruski porez na izvoz?

Cene pšenice su na evropskom terminskom tržištu za nedelju dana porasle za oko 10 evra po toni. Rastu i kod ostalih žitarica.

Foto: Depositphotos/robert_g
  • 1.182
  • 210
  • 0

Sa nešto manje od 211 evra po toni, cene su dosegle najviši nivo u poslednje četiri nedelje i porasle za oko 10 evra u roku od sedam dana. Posledica je to odluke Rusije da uvede kvote za izvoz žitarica, ali i porez na izvoz pšenice, nakon što je predsednik te države, Vladimir Putin prozvao vladine zvaničnike i aktere na tržištu zbog porasta cena osnovnih namirnica.

Ratari i prerađivači hrane dugo su tražili uvođenje izvoznog poreza na pšenicu jer su na njihovom tržištu cene hleba, brašna, ali i biljnih ulja, šećera kao i sličnih proizvoda naglo porasle zbog vrlo visokog izvoza, dok su prihodi proizvođača drastično pali tokom korona krize.

Na međunarodnom tržištu ove žitarice ove će mere verovatno snažnije usmeriti potražnju prema drugim izvoznicima poput Australije, Kanade, SAD-a, a možda i prema Evropi kao i istovremeno osigurati visoke vrednosti, prognozira agrarheute.

Rast i u SAD-u

Tako su na veletržnici i izvoznoj luci u Hamburgu cene hlebnog zrna porasle na 212 evra po toni krajem prošle nedelje, što je porast od šest evra u samo dva dana. Porasle su i na terminskom tržištu u Čikagu za 0,8 odsto, javlja reuters.

Dalje, ruska služba "Sovecon" prošle nedelje smanjila je prognozu za novu žetvu pšenice 2021. godine i izvestila o najgorem stanju ozime u poslednjih deset godina. Isprva je bilo očekivano da će prinosi biti 81 miliona tona, a sada su smanjeni na 76,8.

Rastu cene i ostalih žitarica

Prema nekim procenama porez bi mogao da bude od 25 do 27,3 dolara po toni. Osim izvozne za pšenicu, planira se u ukupnu kvotu uključiti i izvoz raži, ječma i kukuruza. Prema trenutnom statusu, ukupna kvota za razdoblje od 15. februara do 30. juna trebalo bi da se odnosi na ukupno 17,5 miliona tona žita, kao što je ranije bilo predloženo. 

Međutim, ne bi trebalo da postoji izvozna carina za raž, ječam i kukuruz. Ako količina izvoza premaši kvote, porez na žito iznosiće do 50 odsto carinske cene, ali ne manje od 100 evra po toni.

Cenovne ponude za ječam u luci Hamburg u petak su iznosile 181 evra po toni, što je za jedan evro više nego početkom nedelje. Za raž je ponuđeno 173 evra, dva više nego početkom nedelje. Cene kukuruza na evropskom terminskom tržištu u petak pale su na 191 evro, dok su početkom nedelje porasle za sedam evra.


Tagovi

Cene Cena pšenice Rusija Izvoz Tržište


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U jednoj predškolskoj ustanovi u Knjaževcu