Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Održiva upotreba pesticida
  • 17.12.2016. 15:00

Sistemi za smanjenje rizika izlaganju pesticidima

Održana Međunarodna konferencija i radionica o sigurnoj i održivoj upotrebi pesticida!

  • 1.207
  • 302
  • 0

U Lisabonu je ovog leta održana Međunarodna konferencija o bezbednom i održivom korišćenju pesticida. Uz činjenicu da su nedavna istraživanja pokazala da je proizvodnju hrane potrebno povećati do 2050. godine i do 60 odsto (FAO) i da je pocenjena uloga pesticida u proizvodnji hrane po prihvatljivim cienama, teme na konferenciji su bile usmerene na smanjenje rizika upotrebe pesticida.

Uvreženo je mišljenje da je nemogućnost zaštite useva od bolesti i štetočina u direktnoj korelaciji s cenom hrane na svetskom tržištu. "Ako poljoprivredni proizvođač ne može da zaštiti svoje useve, rast cena proizvoda je neizbežan", rekao je Graeme Taylor.

Međunarodna konferencija o upotrebi pesticida

Bezbedna i održiva upotreba pesticida pedrazumeva sigurno rukovanje, pravilno skladištenje i primenu pesticida, kao i upravljanje opasnim otpadom.

Projekti za podsticanje održive poljoprivrede

Projektom "Sigurna primena sredstava za zaštitu bilja", Evropsko udruženje za zaštitu bilja - ECPA podiže svest korisnika i aktivnu zaštitu njihovog zdravlja i životne sredine. Projekat se provodi više decenija u 16 zemalja Evropske unije. Evropska unija zahteva obveznu obuku profesionalnih korisnika sredstava za zaštitu bilja.

Smanjenje rizika od pesticida korišćenjem tehničkih sistema

Preporuke na uputstvima za upotrebu pesticida kao i onim koji objašnjavaju kako koristiti ličnu zaštitnu opremu zavise od karakteristika proizvoda i potencijalnih izlaganja štetnom delovanju pesticida. Postojanje tehničkih sistema u opremi za primenu pesticida spanjuje potencijalno izlaganje opasnim materijama.

Dobro ja poznat značaj zatvorenih kabina koje su opremljene filterima kako bu rukovaoc imao udobno ali i bezbedno radno okruženje. Poznato je i kako anti-drift rasprskivači mogu smanjiti ne samo izloženost rukvaoca štetnim materijama već i uticaj ovih materija na životnu sredinu.

Sigurna upotreba pesticida

Zatvoreni sistem prenosa (Closed Transfer Systems CTS) omogućuje prenos pesticida direktno iz originalne ambalaže u spremnik prskalice ili raspršivača i to bez kontakta rukovaoca. Upotreba zatvorenog sistema prenosa trenutno nije uobičajena, ali u budućnosti će biti standard u Evropi, i ova radionica je bila značajan doprinos upotrebi inovativnih tehničkih rešenja u poljoprivredi. Jedna od tema na konferenciji ECMA bila je i modifikacija pneumatskih sejalica.

Manji rizik od uporabe pesticida

Standardi za traktorske kabine

Na ovoj radionici imali smo priliku da vidimo rezultate istraživanja, praktične demonstracije i komentarišemo prikazane tehničke sisteme, a isto tako i da saznamo na koji način možemo unaprediti znanje i veštine poljoprivrednika u bezbednoj i održivoj upotrebi pesticide.

Zatvorena traktorska kabina štiti rukovaoca do neke mere (ne u potpunosti). Traktorske kabine ili kabine samohodnih prskalica igraju važnu ulogu u zaštiti rukovaoca od štetnog delovanja pesticida. Standard EN 15695 razlikuje četiri nivoa zaštite: Bez definisane zaštite, Zaštita od prašine, Zaštira od prašine i aerosoli, Zaštita od aerosoli i isparavanja.

Traktori mogu biti opremljeni filterima koji pročišćavaju vazduh (unutar kabine i vazduh koji ulazi u kabinu). Ugljeni filteri su često dodatna oprema na traktorima a treba ih menjati prema uputstvima proizvođača da bi zadržali pročišćavanje vazduha na određenom nivou u kabini. Ali, često se postavlja i pitanje kontaminacije (izlazak/ulazak u kabinu na primer kod zamene ili čišćenja rasprskivača prilikom prskanja), uprkos korišćenju lične zaštitne opreme.

Veličina kapljica i tip rasprskivača

Veličina kapljica je jedan od glavnih činioca kod primene pesticida, kojom uz radni pritisak i određeni tip mlaznice postižemo željeni rezultat - kvalitetnu zaštitu uz smanjeno zanošenje. Standardne rasprskivače možemo koristiti samo kad nam to vremenski uslovi dozvoljavaju (relativna vlažnost vazduha veća od 50 odsto, temperatura ispod 20°C i brzina vetra manja od četiri metra u sekundi.

Primena anti-drift rasprskivača je važan deo održive upotrebe pesticida i u velikoj meri poboljšava kvaltet zaštite bilja, zaštiti životne sredine i ljudi, rukovaoca. Različite izvedbe ant-drift rasprskivača, s većim prečnikom kapljica omogućuju sigurniji rad i u uslovima kada zaštita bilja s klasičnim rasprskivačima ne bi bila moguća zbog zanošenja tečnosti tretiranja (drift).

Zatvoreni sistem prenosa (CTS)

Priprema tečnosti za tretiranje potencijalni je rizik kontaminacije rukovaoca i zagađenja životne sredine. CTS sistem omogućuje siguran prenos pesticida iz originalne ambalaže u spremnik prskalice/atomizera uz obvezno ispiranje prazne ambalaže čistom vodom - što osigurava sigurno zbrinjavanje uz minimalno dozvoljen ostatak pesticida u ambalaži.

Od ambalaže do spremnika prskalice

Predstavljena su dva sistema sa inovativnim i sigurnim rešenjima punjenja i ispiranja ambalaže, koja će uz dalji razvoj i saradnju s industrijom ambalaže i proizvođača mehnaizacije za primenu pesticida sigurno doneti nove standarde u bezbednoj primeni pesticida. Trenutno se u svetu većina proizvoda za zaštitu bilja koristi u malim spremnicima (ambalaži).

Novi standardi u primeni pesticida

Postoje razni rizici kontaminacije prilikom merenja i punjenja spremnika prskalice/orošivača (zaprljana folija, zatvarač, ispiranje ambalaže). Easy flow sistav se može prilagoditi svim vrstama ambalaže i pruža potpunu zaštitu korisnika uz dobro ispiranje prazne ambalaže i sigurno skladištenje.

Video prikaz easy flow (Agrotop)

Setva tretiranog semena predstavlja potencijalnu opsanost po zdravlje rukovaoca i zagađenja životne sredine. Dokazano je da će se setvom i manipulacijom loše tretiranog semena povećati broj slobodno lebdećih čestica. Pneumatske sejalice koje rade na principu podpritiska potrebno je modifikovati tako da se struja vazduha iz turbine smanjuje i usmerava prema zemljištu, da bi se smanjila emisija opasnih čestica u vazduhu.


Tagovi

Bezbedna upotreba pesticida Prskalice Rasprskivači Drift Zaštitna oprema Kontaminacija Filteri Kabina


Autor

Ivica Prpić

Više [+]

Stručni savetnik za poljoprivrednu mehanizaciju.