Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štetočine kukuruza
  • 27.09.2024. 07:30

Skladištenje kukuruza - koje su najčešće štetočine i kako ih suzbiti?

Visoke letnje temperature i suvo vreme pogodovali su razvoju štetočina, a čemu će doprineti i moguća blaga zima

Foto: Shutterstock/Helistockter
  • 172
  • 34
  • 0

Ove jeseni i zime se može očekivati veća pojava insekata zbog nekoliko ključnih faktora povezanih s vremenskim uslovima.

Naime, visoke letnje temperature i suvo vreme pogoduju bržem razvoju i reprodukciji mnogih vrsta insekata. Sušni uslovi smanjuju njihove prirodne neprijatelje, poput gljivica i bakterija. Takođe, toplije leto omogućava dužu sezonu aktivnosti i mogu da imaju više generacija godišnje. 

U slučaju da i ova zima bude blaga, manje će ih uginuti, odnosno prezimiće u različitim fazama razvoja - kao jaja, larve, čaure ili odrasle jedinke.

Blaga zima takođe znači da će početi s aktivnošću ranije u proleće, što produžava sezonu i omogućava više generacija u toku godine. Osim toga, može doći i do migracije insekata iz južnijih područja što može dovesti do pojave novih štetočina koje do sada nisu bili uobičajene u ovom delu Evrope.

Četiri najvažnija štetnika 

Kada je reč o kukuruzu, četiri su najznačajnije štetočine koje ga napadaju u skladištima. 

  1. Žitni žižak (Sitophilus zeamais) napada zrna, pravi rupice, a larve se hrane unutrašnjošću. 
  2. Brašnar (Tribolium castaneum) se hrani mlevenim kukuruzom koji kontaminira i tako oštećuje. 
  3. Rižin žižak (Sitophilus oryzae) je sličan žitnom, a napada zrna i uzrokuje ozbiljne gubitke.
  4. Kukuruzni moljac (Sitotroga cerealella) ima larve koje napadaju zrna, oštećujući kukuruz i smanjuju njegov kvalitet.

U njihovom suzbijanju je najvažnija prevencija, prvenstveno kontrola temperature i vlage. Niske temperature (<10°C) i niska vlažnost vazduha (<12%) smanjuju njihovu aktivnost. Redovnom ventilacijom održavajte skladište suvim, što će smanjiti njihov razvoj. 

Po potrebi se koriste biološka ili hemijska sredstva, kao i tretiranje insekticidima. 

Biološke metode 

Kada jer reč o biološkim metodama, u kontroli žitnog žiška i kukuruznog moljcamogu pomoći entomopatogene gljivice (Beauveria bassiana). One inficiraju insekte i uzrokuju njihovo uginuće, a mogu se primeniti u obliku praha ili tečnosti.. 

Entomopatogene nematode (Steinernema carpocapsae) imaju sličnu primenu, a koriste se i kod suzbijanja u zemljištu. 

Kontrolisana atmosfera je metoda koja uključuje smanjenje nivoa kiseonika i povećanje nivoa ugljen-dioksida u skladištu kako bi se štetočine poput moljaca, žižaka i drugih ugušili. 

Fumigacija prostora 

Fumigacija je proces tretiranja prostora gasovima koji prodiru u svaku pukotinu, uništavajući insekte u svim stadijumima razvoja – od jaja, preko larvi, do odraslih jedinki. Ponekada može pomoći i u suzbijanju grinja ili nekih mikroorganizama, ali nije efikasna protiv većih štetočina poput glodara ili plesni. 

Osobe koje je sprovode moraju nositi odgovarajuću zaštitnu opremu, uključujući rukavice, masku za disanje i zaštitnu odeću, kako bi se izbeglo udisanje ili kontakt s toksičnim materijama. Zapravo, trebali bi da je sprovode sertifikovani stručnjaci, jer neodgovarajuća primena može biti opasna. 

Tokom fumigacije skladište mora biti zatvoreno kako bi gasovi ostali unutar prostora i kako bi se sprečilo izlaganje ljudi, životinja i okolnog područja. Optimalna temperatura za ovaj tretman je između 15°C i 30°C jer gasovi bolje jeluju u toplijim uslovima, dok visoka vlažnost može smanjiti efikasnost.

Nakon tretmana mora biti temeljno provetreno kako bi se uklonili svi preostali gasovi pre ulaska ljudi.

Korišćenje insekticida 

Kod insekticida koristite samo one koji su namenjeni za tretman skladištenih žitarica i specifične štetočine.

Po mogućnosti, odaberite proizvode koji su manje štetni za životnu sredinu i zdravlje, kao i one koji imaju kraći rezidualni efekat. 

Koristite ih u tačno preporučenim količinama i samo one koji su registrovani i odobreni za upotrebu. Prekoračenje doza može biti opasno i dovesti do prekomernog zagađenja hrane.

Računajte na to da većina njih zahteva određeno razdoblje tokom kojeg prostor mora ostati zatvoren.

Takođe, važno je poštovati karencu, odnosno vreme između tretmana i korišćenja žitarica za ishranu, kako bi se osiguralo da insekticidi potpuno ispare i ne kontaminiraju hranu.

Vodite detaljnu evidenciju o njihovoj primeni što može pomoći u boljoj organizaciji. I konačno, nakon tretmana redovno proveravajte efikasnost navedenih mera i pratite da li ima znakova ponovne pojave štetočina.


Tagovi

Skladištenje kukuruza Žitni žižak Brašnar Rižin žižak Kukuruzni moljac Fumigacija Insekticidi Štetočine kukuruza


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu.