Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rod žitarica
  • 04.06.2015. 12:30

Španiji hitno potrebna kiša!

Dok je većina evropskih useva u dobrom stanju, neke delove Španije i Italije pogodila je suša.

Foto: depositphotos.com
  • 153
  • 8
  • 0

Zimski usevi za sada su u više nego dobrom stanju i to na nivou cele Evropske unije, a zabrinutost ne postoji ni u vezi s jarim kulturama. U poređenju s podacima iz aprila, zahvaljujući dobrim vremenskim uslovima, prognoze prinosa nešto su veće kod pšenice (+ 0,03 t/ha) i ječma (+ 0,04 t/ha).

Ipak, dok su u većini glavnih evropskih izvoznika žitarica usevi u dobrom stanju, neke delove Španije i Italije potresa izrazito sušan period. Pomenuta područja su imala mnogo manje padavina nego što se prosečno očekuje u ovom delu godine. Kako ozimi usevi nastavljaju da se razvijaju, u narednom periodu biće potrebna obilnija kiša, da Španija i Italija ne bi pretrpele veće štete kada je reč o rodu žitarica.

Ukoliko kiša ne padne, Španija će morati značajno da poveća količine koje uvozi, a kroz istoriju najčešće je žitarice uvozila iz Velike Britanije.

Američki usevi u odličnom stanju

Najveći uticaj na kretanja na svetskom tržištu žitarica imalo je loše i vlažno vreme koje je vladalo širom SAD-a, stvarajući pretnju zimskim usevima pšenice. Uprkos strahu, vlaga nije značajnije uticala na useve te je 24. maja ocenjeno da je 45 % useva u dobrom ili odličnom stanju.

Međutim, budući da se ta ocena američkog Ministarstva poljoprivrede odnosi na količinu prinosa, a ne i na kvalitet, pitanje kvaliteta ovogodišnjih prinosa žitarica ostaje otvoreno.

Jasno je da će pitanja količine i kvaliteta ovogodišnjih prinosa žitarica na globalnom nivou i dalje ostati nepoznata, a samim tim neizvesno će biti i pitanje očekivanih cena.

Foto: depositphotos.com; dpfoxfoto


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer poseduje visoku hranidbenu vrednost. U ishrani stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje u... Više [+]

Tagovi

Pšenica Žitarice Ječam Evropska Unija Italija Španija Svetsko tržište žitarica Prognoze prinosa SAD


Autorka

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica u Agroklubu, specijalizovana za agrobaze. Diplomirani je magistar agronomije.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)