Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kvalitet pšenice
  • 26.07.2018. 12:00

Šumadijski ratari će kupovati hlebno brašno?

Milan Živanović, iskusni poljoprivrednik iz sela Lužnice, kod Kragujevca, ne pamti goru godinu za pšenicu. Kvalitet zrna je loš, a ponuđena cena je od 9 do 12 dinara za kilogram. Zato će sav rod sa njegovih 8 hektara otići u stočnu hranu, a brašno za hleb moraće da kupuju.

Foto: Biljana Nenković
  • 629
  • 44
  • 0

Žetva pšenice, u Šumadiji još nije završena. Na njivama je od atara do atara ostala otprilike trećina nepožnjevene pšenice od ukupno 20.000 hektara. Loše vreme i česte kiše otežavaju žetvu sa preostalih površina, a na pojedinim parcelama došlo je i do klijanja zbog velike vlažnosti. I poljoprivrednici i stručnjaci se slažu s tim da je 2018. zla godina za ovu ratarsku kulturu.

Milan Živadinović, iz Lužnica, kod Kragujevca iskusni je ratar koji se ceo život bavi poljoprivredom. Uspeo je između obilnih kiša da skine pšenicu sa 8 hektara, ali kaže da ne pamti goru godinu. Zrno je, kaže, lošeg kvaliteta i izgubio je sigurno oko 2 tone prinosa po hektaru.

Milan Živadinović - ratar iz Lužnice

Biće pšenice za stoku!  

"Kod mene je bilo negde oko 5 tona po hektaru, a trebalo je mnogo više, sigurno od 7 do 8 tona. Osim što sam izgubio na količini, kvalitet zrna je loš. Nudi se cena od 9 do 12 dinara. Zato će u ovoj situaciji najviše koristi imati proizvođači koncentrata. Mi ćemo je sami koristiti za ishranu stoke jer zrno nije ni za hlebno brašno. Čak ćemo morati i za hleb da kupujemo brašno", kaže Živadinović.

Milan je uspeo da unese pšenicu u ambare. Sada mu preostaje samo da proverava da zrno nije uhvatila vlaga. Skladišti je na debljini od 1 - 1,2 metra i za sada, na sreću, nema vlage. Međutim, mnogi ratari u Šumadiji na njivama nemaju ništa, naročito ako sada žanju. "Udarila je i trava, poponac je uhvatio odozgo i na mnogim mestima ne može ništa da se požnje", objašnjava Živanović.

Provera vlažnosti pšenice

Hoće li biti pšenice za hleb u Šumadiji?

I u Poljoprivrednoj savetodavnoj stručnoj službi u Kragujevcu potvrđuju da su ostale nepožnjevene parcele na oko 30%, a taj procenat varira od sela, područja, od atara do atara. Kvalitet zrna je nizak za mlinsko-pekarsku industriju i na granici je upotrebljivosti. Kažu da zrno u Šumadiji ove godine nema kvalitet za pekarsku industriju, odnosno za kvalitetan beli hleb.

"Biće to na granici kvaliteta, ali za stočnu hranu moći da se koristi. Može da se koristi i za ljudsku upotrebu, ali naravno uz smanjenje dohotka pekarima, odnosno mlinarskoj industriji", tvrdi Dobrivoje Popović, savetodavac za ratarstvo.

Ječam izbegao zlu sudbinu

Zlu sudbinu ove godine izbegao je ječam čija je žetva počela ranije, još početkom juna. Tako je ova žitarica skinuta sa njiva pre kišnog perioda, koji i danas sprečava završetak žetve pšenice, koja umesto desetak dana, traje već više od jednog meseca.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer poseduje visoku hranidbenu vrednost. U ishrani stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje u... Više [+]

Tagovi

Pšenica Žetva Ratarstvo Kvalitet Kragujevac Milan Živadinović Hleb Brašno Kvalitet Ječam


Autorka

Biljana Nenković

Više [+]

Biljana Nenković je više od dvadeset godina novinar izveštač iz Kragujevca i Šumadije za nacionalne medije. Preferira afirmativne priče koje podstiču pozitivnu energiju. Moto kojim se rukovodi - Koliko možeš, toliko se usuđuj, i malo više od toga!