Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Victoria Logistic
  • 21.12.2017. 12:00

Svetska berzanska kretanja i tržište soje

Svet je treću sezonu za redom "zapljusnut" rekordnim svetskim zalihama kukuruza, soje i pšenice, sa ukupnim zalihama ova 3 useva od čak 578 miliona tona!

Foto: vbacarin/Bigstock
  • 1.549
  • 111
  • 0

Svet je treću sezonu za redom "zapljusnut" rekordnim svetskim zalihama kukuruza, soje i pšenice, sa ukupnim zalihama ova tri useva od čak 578 miliona tona, što odgovara četvrtini godišnje svetske potrošnje ove tri biljne vrste.

Najveće zalihe svet ima u pšenici, 256 miliona tona što obezbeđuje četvoromesečnu svetsku potrošnju. Zalihe kukuruza dostižu 226 miliona tona, a soje 96 miliona tona.

Ovolike količine zaliha su uticale da cene tokom poslednje tri godine ili padaju ili budu prikovane na višegodišnjim minimumima Tržište pokušava da nađe razlog za skok cena, ali svaki skok cena bude sprečen pojačanim prodajama.

Pokretači cene soje

Na južnoj hemisferi počela setva prolećnih useva

Pred kraj godine sve oči su uprte u Južnu Ameriku i aktuelnu setvu prolećnih useva na južnoj hemisferi kao jednom od mogućih kriznih područja gde može eventualno doći do problema i smanjenja proizvodnje za sledeću sezonu. Iako je setva u Brazilu krenula nešto sporije, farmeri su uspeli da nadoknade sporiji tempo u odnosu na prošlu sezonu i setva useva sada protiče bez značajnih problema. U Brazilu je setva skoro završena, dok je u Argentini zasejano blizu polovina od planiranih površina.

Ispod teksta pogledajte grafikone ukupno zasejanih površina pod sojom i procenu roda u sezoni 2016./2017.

Glavni pokretači cena su svetski bilansi tri glavna useva, vremenski uslovi i stanje useva, procene i očekivanja tržišta, finansijska tržišta (kretanje EUR/USD), svetska politička kretanja, štrajkovi i logistički problemi, sezonska kretanja (severna i južna hemisfera), kretanje cena nafte i potrošnja biogoriva, spekulacije i glasine, kao i aktivnosti hedge fondova.

Soja: US vs. Brazil

Zalihe su ipak ključna stvar koja već tri sezone pritiska cene dole. Nakon ovogodišnje rekordne žetve pšenice u Rusiji sa 83 miliona tona (za 10 miliona tona više nego prošle godine), oštra konkurencija izvoznika nije dozvolila oporavak cena. Ista je situacija i sa sojom, gde oštra borba izmedju US i Brazila nakon rekordnog roda (US 120 miliona tona, Brazil 114 miliona tona), dovodi do prenošenja oštre borbe i za kupce, što drži cene soje na 300-310 eur/mt na berzi u Čikagu. Brazil je prvi put postao značajan izvoznik soje u ovom periodu, nakon US zetve i izvezao je u novembru 2,1 milion tona soje u odnosu na samo 300.000 t u novembru 2016. godine, zbog čega prodaja US soje kaska u odnosu na prošlu sezonu, jer se ova dva najveća svetska proizvođača i izvoznika preko cene soje bore za kupca, u ovom slučaju Kinu, koja za ovu sezonu planira da uveze rekordnih blizu 100 miliona tona soje.

Potrošnja soje u Kini je porasla za 300% u poslednjih 15 godina

I pored rasta potrošnje, posebno od strane Kine (koja je zbog svog privrednog rasta počela da konzumira više mesa) i stoga ima veće potrebe za sojom tj. sačmom za prehranu stoke, svet proizvodi više nego što može da potroši, što je pre svega direktna posledica da već pet godina za redom imamo povoljno vreme za proizvodnju navedenih useva uz stalni rast površina.

Nove sorte, primena agrotehničkih mera, kao i povoljni vremenski uslovi su doveli do povećanja svetske proizvodnje žitarica i uljarica iz godine u godinu. Farmeri i ostali tržišni igrači čekaju okidač za rast cena, koji se u ovom trenutku čini daleko. Kao i uvek, vreme će pokazati da li su ova očekivanja opravdana, a kroz pogled na cene znaćemo šta se dešava.

USDA - najpouzdanija referenca za stanje svetske proizvodnje

Ceo svet prati izveštaje američkog ministarstva poljoprivrede (USDA), koje na mesečnom nivou objavljuje podatke o svetskim bilansima. Oni imaju svoje predstavnike u svakom diplomatsko-konzularnom predstavništvu (ambasade i konzulati) i zbog toga se smatraju za najpouzdaniju referencu za stanje svetske proizvodnje, potrošnje i zaliha. Pored njih ima i privatnih analitičkih kuća koje prate stanje na svetskom trzistu, ali se pokazalo da je USDA najprecizniji i pored mesečnih promena u proceni koje dostavljaju, i koje umeju da budu i veoma velike.

Autori: Željko Nikolić, direktor sektora trgovine finansijskim derivatima i Marko Mrkić, saradnik u ovom sektoru u kompaniji Victoria Group.

Foto: vbacarin/Bigstock


Povezana biljna vrsta

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potiče iz Azije i vodeća je uljna i belančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i belančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i za... Više [+]

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Tagovi

Victoria Group Victroia Logistic Soja Pšenica Kretanje cena USDA Brazil Kina Željko Nikolić Marko Mrkić


Partner