Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suzbijanje glodara
  • 16.12.2020. 14:00

Tokom zime štetočine su aktivne i na otvorenom i u zatvorenom, kako delovati?

Za vreme zimskog perioda, pored štetočina u skladištima mogu se javiti gubici od glodara i na otvorenom polju. Pri tom, najveće štete pričinjavaju zečevi u zasadima mladog voća.

Foto: Depositphotos/tog
  • 229
  • 9
  • 0

Tokom zimskog perioda u skladištima se nalaze brojni poljoprivredno - prehrambeni proizvodi. Od žita pa do raznog voća i povrća, što uzrokuje i pojavu glodara, pre svega miševa i pacova.

Prema rečima Radmile Pašić, iz PSSRS, pored poljoprivrednih proizvoda, u blizini skladišta mogu se naći i znatne količine biljnih ostataka i različitog otpada, od na primer čišćenja žitarica što takođe privlači štetočine.

Kada se jave na mestima gde se čuvaju uskladišteni proizvodi, oštećuju ih i zagađuju svojim dlakama, izmetom i urinom. Takođe, usled njihove prisutnosti osetiće se neprijatan miris, a štete mogu naneti i na samim objektima, gde se nalazi hrana.

Mamce menjati na svakih desetak dana

Mogu uzrokovati trihinelozu i brojne druge bolesti kod domaćih životinja, ali i kod ljudi. Kako do bolesti ne bi došlo, obavezno je suzbijanje koje mora biti redovno inače će uspeh izostati zbog brojnosti njihove populacije ali i velikih troškova. Većina štetočina je dobro pokretljiva pa se stoga mora obratiti pažnja na sve površine.

Poljska: Invazija miševa na poljima, traže proglašenje prirodne katastrofe

Hemijska sredstva kojima se suzbijaju nazivaju se rodenticidi, a na tržištu se mogu naći kao gotovi zatrovani mamci. Međutim, pacovi i miševi mogu razneti ove mamce po čitavom objektu i na taj način izazvati trovanje stoke ili ljudi. Zbog toga se preporučuje ostavljati ih u zatvorenim kutijama, samo sa strane ostaviti otvore kroz koje štetočine mogu ući. Na taj način sprečava se raznošenje otrova po skladištu.

Kada se rukuje sa hemijskim preparatima, obavezno je nošenje zaštitnih rukavica. Ovo je potrebno i zbog mirisa čoveka koji glodari osete pa izbegavaju mamce. Njih bi trebalo menjati na svakih desetak dana.

U prostorijama gde se priprema i čuva hrana, u kojima borave ljudi ali i domaće životinje, preporuka je primenjivati biocidne preparate za suzbijanje štetočina.

Zimi čuvati voćnjak od zečeva

Za vreme zimskog perioda pored prisustva u skladištima, mogu se javiti gubici od glodara i na otvorenom polju. Pri tom, najveće štete pričinjavaju zečevi u zasadima mladog voća. Ako se voćnjaci nalaze u blizini šuma, štete su česta pojava, posebno kada je visok sneg. Oštećenja nastaju glodanjem kore stabala mladih voćaka, a ponekad i vinove loze.

Mrežica oko sadnica voća - najsigurnije rešenje protiv glodara

Preporučuje se upotreba repelentnih sredstava jer ona imaju jak miris. Sa njima se natope krpe ili sunđeri i postave se na ogradu ili drveni kolac, na određena rastojanja, oko voćnjaka.

Ipak najsigurnija metoda zaštite zasada je postavljanje odgovarajuće ograde ili čak žičane mreže oko svake voćne sadnice ili mladog stabla.


Tagovi

Pojava glodara Štete od glodara Uskladišteni proizvodi Radmila Pašić Rodenticidi Biocidni preparati Repelentna sredstva Žičana mreža


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.