Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pametna poljoprivreda
  • 26.11.2023. 18:00

Umesto herbicida: Kombajn u žetvi odmah odvaja seme korova

Novi sistem omogućava poljoprivrednicima u konvencionalnom uzgoju da smanje količinu herbicida, ali i hemijsko opterećenje na zemljište, podzemne vode, uzgajanu hranu i biodiverzitet.

Foto: Depositphotos/Friedamischke
  • 231
  • 43
  • 0

Istraživači s nemačkog Univerziteta "Justus Liebig" u Gizenu (JLU) razvili su inovativan sistem žetve kombajnom koji može da smanji upotrebu herbicida i podstakne biološku raznovrsnost.

Jedinstvena tehnologija

Inovativna tehnologija kombajniranja prilikom žetve uz pomoć specijalnih duvaljki i sita odvaja seme korova koje je prisutno u ukupnoj masi požetog. Tako izdvojeno se sakuplja u odvojeni bunker i više ne dospeva na obradivu parcelu. Ali, istraživači ističu da se ono može posejati po rubu njive i tako formirati cvetne trake koje privlače korisne insekte i doprinose biodiverzitetu. 

Profesor Rainer Valdhart sa JLU smatra da bi se u srednjoročnom i dugoročnom periodu pritisak korova na obradivo zemljište mogao smanjiti postepenim uklanjanjem njegovog semena tokom kombajniranja. To omogućava poljoprivrednicima u konvencionalnom uzgoju da smanje količinu herbicida, ali i hemijsko opterećenje na zemljište, podzemne vode, uzgojenu hranu i biodiverzitet.

Mogućnost naknadne ugradnje 

Prototip je testiran od 2019. do 2022. u regiji Marburg-Bidenkof u saradnji sa devet poljoprivrednika. Na daljem razvoju rade inženjeri sa Tehnološkog univerziteta Bingen i Univerziteta Hohenhajm.

Prednost je i što kombajni mogu naknadno da se opreme inovativnim sistemom.


Tagovi

Kombajniranje Žetva Količina herbicida Seme korova Odvajanje semena korova Cvetne trake


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.