Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita useva
  • 28.11.2023. 07:30

Upotreba herbicida u ozimim usevima zavisi od temperature vazduha

Vlažnost zemljišta, vrsta useva i njegove faze razvoja, temperatura i vrsta korova su faktori koji utiču na izbor herbicida koje možemo da koristimo.

Foto: Depositphoto/fotokostic
  • 417
  • 77
  • 0

Korovi su redovni pratioci ozimih useva, a javljaju se od setve i tokom cele zime. Kod primene herbicida treba znati da temperatura ima veliki uticaj na njihovu efikasnost, a delotvorni su kada se primenjuju na onima od osam do 20ºC. Naravno da postoje preparati koji mogu da deluju i na nižim temperaturama. 

Prvo pregledajte usev

Pre nego što se odlučite za primenu, pregledajte usev kako bi mogli da odlučite koji preparat da koristite. Neki korovi, posebno jednogodišnji, su završili sa vegetacijom ili se povlače na zimovanje. Sada su aktivni pirevina, ljuljevi, vlasnjače i druge vrste. Zajedničko im je da se jako šire i zauzimaju površinu, a istovremeno razvijaju snažan koren koji će im, čim otopli dati neophodna hraniva za brz porast. Kad iskopate jedan takav korov, videćete kako ima izuzetno razvijen koren.

Obratite pažnju u kojoj je fazi usev i koja je vrsta ozime žitarice. Ova informacija je veoma značajna, jer ćete tome morati da prilagodite izbor herbicida. Ozima pšenica je tolerantnija na razvojne faze i zbog toga je veći izbor sredstava, ali to nije slučaj sa ječmom i raži koji su osetljiviji.

Važno je i u kakvom je stanju parcela. Ako je zemljište suviše vlažno i nije moguće ući mehanizacijom u polje, tada je bolje sačekati da uslovi budu povoljniji za tretiranje.

Temperatura je glavni limitirajući faktor

Kad smo suzili izbor na osnovu informacija u kojoj je fazi razvoja usev i koje su vrste korova zastupljene, pažnju usmeravamo prema temperaturi. Ona je limitirajući faktor na efikasnost primene, ali sa sobom nosi i određen rizik fitotoksičnosti. Na scenu stupaju minimalne temperature vazduha na kojima možemo da koristimo određene aktivne materije. One određuju intenzitet apsorpcije preparata, mogu dovesti do odloženog delovanja ili će ono čak da izostane. Ako je temperatura niža za pola ili jedan stepen od preporučene, još uvek možete da upotrebite sredstvo, ali sa malo povećanom dozom. Napominjem, malo povećanom jer trebate da pazite na fitotoksičnost koje nose povećane doze.

Kako bi odredili tačnu temperaturu, ona se meri na polju na površini zemljišta ili visini zelene mase. Uvek je bolje da se odlučite za herbicide koji dobro deluju na temperaturi ispod pet stepeni Celzijusa, jer u ovom periodu i kad je temperatura nešto viša, oni će da budu efikasni.

Kombinacija aktivnih materija fluroksipir i florasulam koristi se za zaštitu ozime pšenice i tritikala, a delotvorna je na temperaturi od četiri ºC. Sličnu efikasnost ispoljava kombinacija propoksikarbazon natrijum i mezosulfuron metila koja se koristi za suzbijanje korova u usevima ozime pšenice, raži i tritikala.

Na još nižoj temperaturi od dva ºC u ozimoj raži i tritikalu može da se uspešno koristi tribenuron metil. Kada je temperatura jedan stepen Celzijusa za tretiranje ozime raži, ječma, tritikala i pšenice koriste se sredstva na bazi pinoksadena ili halauksifena. Na temperaturi između nula i dva stepena Celzijusa u ozimoj pšenici se koriste sredstva na bazi hlorotolurona, a do pojave mraza mogu da se primene i na ječmu.


Tagovi

Herbicidi Korovi Ozime žitarice Suzbijanje korova u ozimim žitaricama Niske temperature i korov Zimsko tretiranje


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.