Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prinos pšenice
  • 13.09.2020. 13:00
  • Francuska

Više od polovine proizvođača pšenice bez prihoda u 2020. godini

Prema našim procenama, a uzimajući u obzir trenutnu cenu žitarica, više od polovine ratara neće ostvariti nikakve prihode u 2020. godini. Mi smo u sektoru koji je već sedam godina 'pod vodom' i ključno je da država interveniše, naglasio je Tirouin. 

Foto: Depositphotos/conceptw
  • 203
  • 35
  • 0

S procenom proizvodnje ispod 30 miliona tona pšenice i gubitkom od 25 odsto u odnosu na 2019. godinu, francuski proizvođači žitarica proživljavaju jednu od najgorih žetvi u poslednjih 30 godina.

Suočeni s uslovima koji više nisu održivi, poput klimatskih promena, porasti bioloških agresora, ali i sve manjom pomoći države, u Udruženju proizvođača pšenice i ostalih žitarica (AGPB) zatražili su sastanak s Vladom, kako bi se bez daljeg odlaganja podržao ambiciozan plan pod nazivom "To come up"

Potrebna hitna intervencija

Iz udruženja već nekoliko godina ukazuju na vrlo tešku situaciju ratarskih useva koja je kulminirala ove godine.

"Prema našim procenama, a uzimajući u obzir trenutnu cenu žitarica, više od polovine ratara neće ostvariti nikakve prihode u 2020. godini. Ovaj sektor je već sedam godina u krizi i ključno je da država interveniše", naglasio je predsednik udruženja Erik Tirouin.

Povećanje podsticaja ZPP na 80 odsto do 15. oktobra, u odnosu na 70 odsto koje je odobrilo Ministarstvo, smanjenje poreza na neizgrađeno zemljište za najmanje 50 odsto, tako da se poljoprivreda tretira kao i sve ostale privredne delatnosti u Francuskoj, pa ukidanje sankcija u slučaju izbijanja međuuseva samo su jedni od zahteva koje su zatražili iz AGPB-a, a koje bi pomoglo ratarima u proizvodnji. 

Rebalans ZPP-a 

Takođe, van ovog plana, Udruženje je pozvalo i na rebalans ZPP-a u korist ratarskih kultura. Tirouin je posebno osudio prenos sredstava koji je država odlučila sa prvog stuba (direktna pomoć) prenese na drugi, a koji se ne odnosi na žitarice, piše Reussir.

Francuska: Čak 40 odsto manji izvoz pšenice nego prošle godine?

Dok se raspravlja o budućnosti novog ZPP-a, AGPB se zalaže za smanjenje na pet odsto redistribuirane isplate, koja se sastoji od povećanja pomoći na prvih 50 hektara i stavlja ratarske useve u nepovoljan položaj zbog veličine gazdinstva. 

"Ako država nastaviti da ignoriše ovako tešku situaciju, sektor žitarica bi mogao da propadne", upozorio je Erik, i dodao da je sada vreme za buđenje, a ne za deset godina jer će onda biti prekasno. 


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Tagovi

Francuska Ratarstvo Pšenica Žetva Prinosi ZPP


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.