Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ozime žitarice
  • 23.11.2023. 13:30

Visok rizik od nastanka značajnih šteta u usevima pšenice i ječma

Negde setva pšenice još uvek traje, ponegde su viđene rupe glodara, a na skoro celom području Srbije registrovane su biljne vaši.

Foto: PIS Srbija
  • 259
  • 24
  • 0

Oktobar mesec obeležilo je veoma toplo vreme za taj period jeseni. Takođe, značajnijih padavina nije bilo do 8. novembra. U takvim uslovima nedostatka vlage u zemljištu nije bilo moguće sejati ozime žitarice, tako da je setva ozimih žitarica u pojedinim mestima još uvek u toku, prenosi Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja.

Međutim, vremenski uslovi pogodovali su razvoju bolesti i širenju štetočina na pšenici i ječmu koji su nikli.

Šta je uočeno?

Na području Novog Sada, vizuelnim pregledom useva ječma registrovano je prisustvo simptoma mrežaste pegavosti lista ječma (Pyrenophora teres) na do 20 odsto biljaka, i sočivaste pegavosti lista ječma (Rhynchosporium secalis) na do dva odsto biljaka. Vremenski uslovi koji su vladali tokom oktobra i početkom novembra izuzetno su pogodovali razvoju vaši i cikada. Međutim, na usevima gde hemijske mere zaštite nisu primenjene registruje se prisustvo vaši (Aphididae) na do 24 odsto biljaka i cikade Psammotettix alienus na do 26 odsto biljaka. S obzirom da su navedene štetočine vektori izuzetno značajnih i destruktivnih biljnih virusa, postoji visok rizik od nastanka značajnih šteta u usevima pšenice i ječma. Takođe, Novi Sad se bori i sa glodarima u usevima.

Oblačno i sa kišom: Uočeni simptomi pegavosti lista ječma

Na području Vršca, prilikom vizuelnog pregleda useva ozimog ječma registruje se prisustvo mrežaste pegavosti lista ječma (Pyrenophora teres) na tri odsto biljaka dok je u usevu pšenice koji je iz prvih rokova setve i nicanja registrovano prisustvo pustula lisne rđe (Puccinia spp.) na jedan odsto biljaka. Kao i na novosadskim usevima i u ataru Vršca, problem stvaraju vaši i cikade.

Lisne vaši na požarevačkim usevima zahvatile su 10 odsto biljaka pšenice i ječma, a tri odsto cikade. Prag štetnosti za lisne vaši iznosi jedna ili više vaši na 10 odsto biljaka, a za cikade pet imaga/m2. Prognozirani vremenski uslovi, niske temperature i kiše, uticaće na smanjenje aktivnosti ovih štetnih insekata, pa se trenutno primena hemijskih mera zaštite ne preporučuje.

Simptom mrežaste pegavosti lista ječma

U Čačku, pregledom useva nisu registrovani simtomi biljnih bolesti i aktivnih rupa od glodara, jedino vaši od pet do osam odsto biljaka.

Na području Jagodine usled nepovoljnih vremenskih uslova setva ozimih useva pšenice i ječma još traje. Kao i u Čačku i u pomoravskom okrugu, nema glodara ni bolesti ozimih kultura, jedino su registrovane vaši i cikade. Isto i u Kruševcu.

Vizuelnim pregledom useva ječma na različitim lokalitetima na području Loznice, registrovano je prisustvo simptoma mrežaste pegavosti lista ječma (Pyrenophora teres) na do tri odsto, kao i sočivaste pegavosti lista ječma (Rhynchosporium secalis) na do četiri odsto biljaka. Prisustvo simtoma drugih bolesti nije uočeno u usevima ozime pšenice i ječma. Blaža situacija je u nišavskom okrugu i na području Kosovske Mitrovice.


Izvori

Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja


Tagovi

Mrežasta pegavost lista ječma Biljne vaši Cikade Lisna rđa Sočivasta pegavost ječma Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja Glodari


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...