Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita ozimih useva
  • 27.03.2018. 10:15

Vreme je za prvu prihranu, ali i zaštitu ozimih useva od bolesti i korova

Početkom proleća preporučuje se da se obavi prva prihrana useva manjim količinama pojedinačnih azotnih đubriva, naročito u usevima slabije kondicije i onih koji pokazuju znakove lokalnog žućenja!

Foto: Bigstockphoto/ksena32
  • 891
  • 65
  • 0

Kao i proteklih sezona, krajem zime i početkom proleća, kondicija ozimih useva je vrlo različita, zavisno od roka setve, izbora semena, obavljenog osnovnog đubrenja i tipa zemljišta, odnosno njegovoj hemijskoj reakciji ili pH vrednosti. Novembar i decembar 2017. godine, kao i januar 2018. su bili nadprosečno vlažni i topli, pa je na većini lokaliteta sklop useva dobar, ali su već krajem januara na nekim poljima primećeni simptomi nedostatka hraniva

Stoga krajem zime, a početkom proleća, preporučuje se da se obavi prva prihrana useva manjim količinama pojedinačnih azotnih đubriva, naročito u usevima slabije kondicije i onih koji pokazuju znakove lokalnog žućenja!

Takođe, tokom zimskih meseci, bez obzira na meteorološke uslove, dobro se razvijaju pojedine vrste neželjenih biljaka ili korova u ozimim usevima. Procenu potrebe suzbijanja korova u ozimim žitaricama obaviti u dva navrata, već u jesen i rano u proleće (ili krajem zime).

Koje korove možemo uočiti?

Dominantni zimski korovi u žitaricama su mak, mrtva kopriva, čestoslavica, potočnica, broć, dvornici, divlja repica, gorušica, mišjakinja, kamilica, jarmen, rusomača, kao i trave - obična slakoperka, mišji repak vrste roda Bromus, Poa trivialis, Poa pratensis i drugi. Njihovo suzbijanje se ne preporučuje na poljima gde su usevi loše kondicije, odnosno dok se ozima pšenica nakon prve prihrane ne oporavi od nedostatka hraniva i bude u stadijumu završetka busanja ili početkom vlatanja.

Aktivne mateije koje se koriste u proleće

Od aktivnih materija koje se koriste u proleće dozvolu za primenu u ozimoj pšenici imaju: 2,4-D, amidosulfuron, bentazon, dikloprop-P, fenoksaprop, fluroksipir, jodsulfuron, klodinafop, klopiralid, klortoluron, metsulfuron-metil, pinoksaden, piroksulam, prosulfokarb, tribenuron. Također se koriste i kombinacije aktivnih materija: 2,4-D + dikamba, dikamba + tritosulfuron, diklorprop + MCPA + mekoprop-P, florasulam + 2,4-D, florasulam + aminopiralid, fluroksipir + klopiralid, jodsulfuron + amidosulfuron, jodsulfuron + mezosulfuron + diflufenikan, jodsulfuron + mezosulfuron + tienkarbazon, klortoluron + diflufenikan, tritosulfuron + florasulam.

Manji broj herbicida selektivan je nakon busanja žitarica. Do stadijuma jednog kolenca mogu se primeniti jodsulfuron, tribenuron, bentazon, a do stadijuma dva kolenca mogu se koristiti preparati koji sadrže klopiralid, fluroksipir, amidosulfuron, fenaksaprop-etil!

Redovno pregledajte useve!

Proizvođače pšenice još jednom upozoravamo na potrebu redovnih pregleda useva krajem zime, te je pre kasno-zimskog suzbijanja korova poželjno obaviti prve prihrane u usevima slabije kondicije, a prema dominantnim korovima na poljima odrediti dovoljno efikasan izbor herbicida za njihovo usmereno suzbijanje. Voditi računa o selektivnosti herbicida u ozimim žitaricama, odnosno u uputstvima proveriti u kom je razvojnom stadijumu optimalna primena pojedine aktivne materije i trgovačkog preparata.

Povoljni uslovi za razvoj bolesti

Vremenski uslovi zabeleženi tokom većeg dela zime 2017./18. sezone upozoravaju nas na povoljne uslove temperature i vlažnosti,  koji mogu da pogoduju ranijem razvoju bolesti ozimih žitarica. Stoga prema zdravstvenom stanju ozimih useva, a prema stvarnoj potrebi, već krajem marta i/ili početkom aprila potrebno je planirati primenu fungicida za moguće "kasno-zimsko čišćenje" žitarica od uzročnika bolesti.

Na usevima se mogu se pronaći simptomi snežne plesni (Microdochium nivale). Na pojedinim usevima ozimog ječma krajem januara uočeni su prvi simptomi pegavosti.

Autor: mr.sc. Milorad Šubić, dipl.inž.agr.


Tagovi

Ozime žitarice Bolest Korovi Zaštita Plesan Pegavost Žućenje Prihrana