Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kukuruz
  • 21.07.2022. 10:00

Vrućina i suša: Poljoprivrednici očekuju smanjen prinos kukuruza

Predsednik Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije Jovica Jakšić rekao je da kukuruz u Banatu loše izgleda i da će, ako se nastavi sušni period prinosi biti rekordno niski.

Foto: Maja Celing Celić
  • 1.077
  • 419
  • 0

Predsednik Udruženja poljoprivrednika "Stig" Nedeljko Savić rekao je da će se, sudeći po nerazvijenoj stabljici kukuruza, prinos ove godine ponoviti iz 2017. godine, kada je na njegovom imanju imao od 1,5 do dve tone po hektaru, a koliko je to malo ilustruje podatak da je 2020. godine prosečan rod bio 10,5 tona, prenosi Beta.

"Padavine nisu bile ravnomerne u Srbiji i negde će biti dobar prinos kukuruza za ove uslove, a negde ni 300 kilograma po hektaru", rekao je Savić i dodao da će procenjeni prinosi biti još manji jer prema prognozama, kiša neće padati ni usledećih 10-ak dana.

"Neki proizvodjači su krenuli da kose zelenu masu za silažu i kažu da je veoma oskudna jer nema zrna", istakao je Savić i dodao da ga je setva po hektaru koštala oko 120.000 dinara i da sa ovogodišnjim rodom neće uspeti pokriti ni troškove.

Poljoprivrednici neće uspeti ni pokriti troškove setve

Predsednik Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije Jovica Jakšić rekao je da kukuruz u Banatu loše izgleda i da će, ako se nastavi sušni period prinosi biti rekordno niski.

"Ranim sortama kukuruza koje su uspele da se opraše kiša bi mogla da pomogne, a sortama koje su se delimično, ili uopšte nisu oprašile, ne može mnogo da pomogne", rekao je Jakšić.

Prinos od dve tone po hektaru?

Kiša je u Banatu za poslednja dva meseca padala, prema njegovim rečima, dva puta, jednom je palo pet, a drugi put 15 litara po kvadratu, što je zanemarljivo malo. Prinosi kukuruza ove godine će, kako je rekao, biti u najplodnijem zemljištu oko dve tone, a poredjenja radi, rekordni prinosi su od 14 do 16 tona po hektaru.

Predsednik udruženja poljoprivrednika "Pančevački ratari" Jovan Negovan rekao je da je kukuruz, kome je osušeno pet-šest listova od zemlje "završio karijeru".

Oko 12 miliona hektara zemlje svake godine izgubimo zbog suše i dezertifikacije

Stručnjaci kažu da se posledice klimatskih promena sve više osećaju. Padavine ili izostaju ili su neravnomerno raspoređene, pa se dešava da obilna kiša padne u veoma kratkom periodu, zbog čega nastaju poplave, a biljke od toga imaju samo štete. Budući da se predviđa da bi temperature u narednim godinama mogle još više da rastu, savetuju primenu agrotehničkih mera koje su možda i zapostavljene, prenosi RTS.

"U tri sela gde je jako teško zemljište, kiselo, ljudi su radili podrivanje i na takvim pozicijama, gde bi zapravo trebalo da vidimo kukuruz koji bi u ovom periodu trebalo da bude uništen, je trenutno najbolji čak i u odnosu na one pozicije gde je generalno uvek dobar kukuruz", navodi stručnjak iz PSSS Šabac Darko Simić.

Na teškim zemljištima je trenutno najbolji čak i u odnosu na one pozicije gde je uvek dobar (foto: R. Vejnović)

Ukoliko vremenske prilike dozvoljavaju, trebalo bi pomeriti i vreme setve. Hibridi koji se nalaze na tržištu Srbije su, kažu, prilagođeni na stres i sušu.

"Setvom hibrida različite dužine vegetacionog perioda onih ranih, oni bi zaobišli ovaj toplotni talas, jer su oni već sada u poodmakloj fazi nalivanja zrna smemena, dok su oni iz FAO grupe zrenja 600 i 700 na početku nalivanja zrna", ističe vanredni profesor Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu dr Ljubiša Kolarić.

Navodnjavanje - sve važnija mera

U ovako ekstremnim uslovima jedna od najvažnijih mera jeste navodnjavanje. Procena je da se u Srbiji zalivni sistemi koriste na svega dva do tri odsto obradivih površina. 

"Kukuruz je mnogo bolje izgledao pre mesec dana. I to je definitivno da moramo da nastavimo sa projektima navodnjavanja. U ovom trenutku realizujemo 27 različitih projekata za navodnjavanja koji treba da nam donesu 100.000 novih hektara pod zalivnim sistemima", dodaje ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Visoke temperature i nedostatak vlage u ovom trenutku najbolje podnosi suncokret, čija će žetva, prema prognozama poljoprivrednika, početi dve nedelje ranije - od sredine avgusta.


Tagovi

Prinos kukuruza Suša Visoke temperature Nedeljko Savić Nedostatak kiše Jovica Jakšić Jovan Negovan Darko Simić Ljubiša Kolarić Branislav Nedimović


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃