Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prinosi žitarica i uljarica u svetu
  • 11.07.2015. 14:00

Zbog suše prepolovljeni prinosi!

Suša i dalje stvara probleme širom sveta, a to se odražava na prosečne prinose i kvalitet. Neke zemlje će morati da u većoj količini uvoze žitarice kako bi zadovoljile potrebe mlinske industrije za kvalitetnom sirovinom.

Foto: depositphotos.com,
  • 82
  • 5
  • 0

Suša i dalje stvara probleme širom sveta, a to se odražava na prosečne prinose i kvalitet. Neke zemlje sveta će morati u većoj količini da uvoze žitarice kako bi zadovoljile potrebe mlinske industrije za kvalitetnom sirovinom. Napredak setve u pojedinim delovima sveta diktiraju vremenske prilike.

Sa cenama se menjaju i mogućnosti proizvodnje sekundarnih proizvoda. Sve se to odrazilo i na američku proizvodnju etanola koja postiže rekorde. Ipak, u celoj Evropi vlada određena zabrinutost za potencijal prinosa.

Suša desetkuje prinose u Evropi

Rani rezultati žetve pokazuju nešto niže prinose ozime uljane repice u Rusiji, a toplo i suvo vreme širom Evrope donosi zabrinutost za potencijal prinosa. IGC prognoze za globalne zalihe pšenice ostaju zadovoljavajuće uprkos lošijim prognozama roda. Pogodni vremenski uslovi za soju u Indiji ojačani su monsunima, a jača i funta naspram evra.

Francuski usevi su pogođeni nedavnom sušom, a 81 % meke pšenice ocenjeno je kao u dobrom ili odličnom stanju. To je pad u poređenju sa 85 % prošle sedmice. Ipak, to su malo bolje prognoze s obzirom na prošlu godinu. Stanje prolećnog ječma je zadovoljavajuće, s nešto manjim procentom useva koji su u dobrom ili odličnom stanju (79 %) s obzirom na prošli mesec (82 %), ali ipak bolje nego prošle godine (63 %).

Kina će morati da uveze do 2,5 Mt pšenice prema Kineskom nacionalnom informacionom centru za žitarice i uljarice (CNGOIC). Zahtevi za uvozom procenjeni su na 2 do 2,5 Mt u poređenju sa 1,5 Mt u 2014/15, i to nakon informacije o lošem domaćem prinosu.

Prepolovljen rod uljane repice u Rusiji

53 % argentinskih useva pšenice posejano je do kraja juna. To je napredak za 18 % u poređenju sa prethodnom nedeljom. Uzrok je kiša koja je natopila zemljište u ključnim područjima. Međutim, postoji zabrinutost jer je u centralnoj regiji i dalje presuvo za setvu. Da li će planovi biti ostvareni, treba da pitamo meteorologe?

Ukrajinska proizvodnja pšenice prognozirana je za 1 Mt više, pa bi žetva u 2015. godini trebala da donese 24,5 Mt, dok neki prognoziraju i 24,8 Mt. Prinos meke pšenice u zemljama Evropske unije ukupno će iznositi 140,6 Mt, odnosno za 2 Mt više nego što je prognozirano u proleće, ali manje nego u 2014. godini. Proizvodnja ječma je pala za 3,5 Mt, na 57,6 Mt, dok je rod kukuruza opao na 65,7 Mt za razliku od 73,8 Mt u 2014. godini.

Očekuju se niži prinosi ozime uljane repice u Rusiji, a do kraja juna ovršeno je 6,1 Kt uljane repice, s prinosima u proseku 1,01 t/ha. U poređenju sa prosečnim prinosima od 1,61 t/ha prikupljenih lane kada je ukupan prinos iznosio 12,2 Kt, brojke govore same za sebe.

Proizvodnja etanola u SAD-u ruši rekorde

Razočaravajući su podaci o izvozu američke soje, jer je u junu izvoz pao na 205 Kt, što je za čak 62 % manje s obzirom na proteklu sedmicu. To je slabije i od petogodišnjeg proseka. Indijski monsuni napredovali su, iako su došli nešto kasnije nego obično, a količina padavina je iznad normalnog proseka širom centralne i zapadne oblasti Indije, i to za 24 %. To odgovara soji, ali je neobično za godinu koja je pogođena El Ninjom.

Proizvodnja etanola u SAD-u dostigla je novi rekord. U proseku je to bilo 994 hiljade barela dnevno, a rast se dogodio istovremeno s povećanjem cena kukuruza u SAD-u.

Pojašnjenje prikazanih veličina:
* 1 Kt = 1.000 t
**1 Mt = 1.000.000 t
*** 1 Mha = 1.000.000 ha

Foto: depositphotos.com, @stevanovicigor


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer poseduje visoku hranidbenu vrednost. U ishrani stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje u... Više [+]

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobijanja ulja. U semenu uljane repice ima oko 40 %  ulja i oko 20 % belančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvetljenje i mazivo, a... Više [+]

Tagovi

Žitarice Kukuruz Ječam Suša Uljarice Rusija Francuska Kina Evro Indija Svetsko tržište Izvoz soje Meka pšenica Funta Prolećni ječam Monsuni Desetkovanje uroda Proizvodnja etanola Cene Uljana repica Argenetina


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."