Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 15.08.2019. 08:00

Žetva pšenice u Rusiji bliži se kraju, prinosi već premašili prošlogodišnje

Više od polovine žetve pšenice u Rusiji završeno je. Prosečan prinos već premašuje prošlogodišnji, mada tek neznatno, za 1,5 - 2%. Međutim, prinosi u regionima koji su važni za uzgoj pšenice, manji su od očekivanih ili nešto malo veći nego prošle godine.

Foto: Depositphoto/a_taiga
  • 193
  • 31
  • 0

Više od polovine žetve pšenice u Rusiji je završeno. Prosečan prinos već premašuje prošlogodišnji, mada tek neznatno, za 1,5 - 2%. Međutim, prinosi u regionima koji su važni za uzgoj pšenice, manji su od očekivanih ili nešto malo veći nego prošle godine, prenosi UkrAgroConsult. Prognozirane procene prinosa ove žitarice manje su i nije isključujeno dalje smanjivanje, kako žetva napreduje.

Procenjuje se da je izvoz smanjen i ima najnižu vrednost u poslednje tri godine. Prognoza kada je reč o proizvodnji ječma povećana je zbog veće zasađene površine i većeg prinosa. Vrednosti su veće u proseku za 15 odsto u odnosu na prošlu godinu. Procenjuje se da će se izvoz povećati za 600.000 tona.

U Rumuniji pad prosečnih prinosa ozimih useva

Kada je reč o vremenskim uslovima u Rumuniji, prošle nedelje temperature vazduha bile su za 2 - 4 °C ispod dugoročnih proseka. prosečna dnevna temperatura varirala je od 23 °C do 33 °C. Termometri su registrovali 8. avgusta čak 37 - 38 °C na jugu zemlje.

Obezbeđenost vlagom nije bila zadovoljavajuća. Padavine su uglavnom bile na severu i severoistoku Rumunije (15 - 25 mm tokom nedelje). Suvo zemljište prisutno je i na zapadu i jugozapadu zemlje. Prolećni usevi ocenjuju se uglavnom dobrim i stabilnim. Rumunski poljoprivrednici prijavili su pad prosečnih prinosa požnjevenih ozimih useva u odnosu na prošlogodišnji prosek. Kvalitet zrna varira od regiona do regiona, prenosi Black Sea Grain.

Stanje useva u Ukrajini i dalje je dobro i stabilno

Kada je reč o vremenskim uslovima u Ukrajini, na početku ovog meseca dominiralo je promenljivo vreme sa promenom dnevnih i noćnih temperatura. Prosečna dnevna temperatura vazduha u većini regiona bila je 1 - 5 °C ispod očekivane, na 16 - 23 °C. Najviša temperatura vazduha zabeležena je u rasponu od 17 do 31 °C, a najniža od 9 do 16 °C.

Što se tiče obezbeđenosti vlagom, na kukuruznim poljima nivo produktivne vlage u sloju zemljišta od 0 - 100 cm ostao je uglavnom odgovarajući, količine od 81 do 109 mm i adekvatan za date agrometeorološke uslove, odnosno, od 126 do 160 mm na zapadu. Tačnije u većini delova Vinitske regije, lokalno u Harkovu, Karkivu, Kirovohradu, Kherson i Donetskom regionu.

Površinski sloj zemljišta, od 0 do 20 milimetara, u poljima šećerne repe sadrži nedovoljne količine proizvodne vlage, najviše četiri milimetra. U većini zasada suncokreta produktivni sadržaj vlage u površinskom delu tla bio je lošiji, odnosno, samo 1 - 10 mm. Stanje u kojima se usevi nalaze uglavnom su dobri,izveštava UkrAgroConsult. Najgori uticaj suše na produktivnost kukuruza i suncokreta, primećen je na ranim usevima i u hibridima ranije sezone, koji su se razvili na račun vlage akumulirane u jesen i zimu.

Prinosi uljane repice u Ukrajini niži od očekivanih

Početak nove sezone 2019/20 i završetak žetve uljane repice u Ukrajini, stvaraju izglede u novoj marketinškoj godini za otvoreno, aktuelno, pitanje. Prognoze za uljanu repicu za 2019. godinu nisu baš sjajne, zbog manjeg prinosa od onog koji je očekivan. Uprkos povoljnim uslovima setve u jesen 2018. godine i uspešnom prezimljavanju useva, topli, suvi jun ove godine bio je presudni, nepovoljni faktor za proizvodnju uljane repice.

Prema urađenim istraživanjima, žetva uljane repice bila je gotovo 100% završena 8. avgusta. Tačnije, požnjeveno je 1.241.700 hektara, od 1.257.400 ha ili za 28,7% više u odnosu na prošlu godinu. Proizvodnja repice je 305.840 tona odnosno, za 21 odsto više sa prinosom od 2,46 t/ ha, što je manje za šest odsto, izveštava UkrAgroConsult.

Uprkos smanjenju prinosa, ovo će proizvođačima omogućiti da žetva bude maksimalno uspešna. Izvozni potencijal tržišta uljane repice biće smanjen.

Počeo izvoz ruskog lecitina

Kompanija Cargill započela je proizvodnju lecitina u postrojenju za vađenje ulja, u regiji Volgograd, koje je otovreno krajem 2018. godine, prenosi UkrAgroConsult. Prvih 20 tona, izvezeno je u Holandiju. Fabrika će do kraja godine isporučiti u inostranstvo 1.800 tona lecitina. Prošle godine prerađemo je 200.000 tona semena suncokreta. U bliskoj budućnosti, kapacitet fabrike dostićiće projektovanih 640.000 tona semena suncokreta godišnje. Potencijalno, proizvođač može ponuditi 260.000 tona suncokretovog ulja i 240.000 tona suncokretove sačme.


Izvori

Black Sea Grain


Tagovi

Žetva pšenice Očekivani prinos Proizvodnja ječma Prolećni usevi Kukuruzna polja Izvozni potenicjal Proizvodnja lecitina


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U jednoj predškolskoj ustanovi u Knjaževcu