Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sportski ribolov
  • 13.01.2018. 16:30

Apatin čuven po ulovima ribljih kapitalaca

Apatinski ribolovci imaju sreće da su njihovi tereni za pecanje bogati kapitalnim primercima slatkovodne ribe. Predsednik tamošnjeg Udruženja sportskih ribolovaca "Bucov" Milan Ćopić ističe da su nekada ribari na tom trenu hvatili somove od 200 kila, dodajući da i danas i tu i tamo poneki pecaroš izvuče šarana od 15 do 30 kilograma. Na to verovatno utiče i činjenica da su apatinske vode deo prirodnog rezervata Gornje Podunavlje, dok se sa hrvatske strane takođe nalazi zaštićeno područj

Foto: Richard Munden / Flickr
  • 2.477
  • 245
  • 0

Apatinski pecaroši su jedni od retkih u Srbiji koji imaju privilegiju da pecaju na terenima bogatim kapitalnim primercima somova, šarana i drugih slatkovodnih riba. Vode u okolini tog vojvođanskog grada su poznate po ribolovu, a kako prenosi RTV, još se pamte i prepričavaju legende starih ribolovaca o somovima teškim i preko 200 kilograma.

Znanje, iskustvo i sreća - recept za uspeh

Međutim, za ulov takvih primeraka treba imati mnogo pecaroškog iskustva, ali i sreće naglašava Zoran Dubajić, ribolovac iz Apatina sа pedesetogodišnjim iskustvom, koji može da se pohvali upecanim šaranom od 27 kilograma. On dodaje da je to je najveći primerak šarana uhvaćen na tom prostoru pomoću ribolovačkog štapa. Dubajić napominje da šarandžije znaju da je za dobar ulov važno odabrati teren, besprekoran pribor, pravo vreme i mamac, istakavši da je na kraju potrebno imati i puno sreće da se takva riba zakači na udicu i mnogo umeća da da se izvuče iz vode.

Poznavanje terena i navika ribe veoma važno

Zlatko Lukić je među Apatincima poznat kao ribolovac čiju udicu somovi teško mogu da izbegnu. Kako tvrdi najveći som kojeg je upecao bio je težak preko 80 kg. On kaže da je za pecanje kapitalnih primeraka soma neophodan kvalitetan (izdržljiv) pribor, dobar mamac, a sreća i iskustvo su presudni faktor. Lukić dodaje da uspešan ribolovac treba da zna gde se riba kreće i kada jede, a sve ostalo je strast.

Apatinci ulovili soma teškog 125 kilograma!

Zaštićena ribarska područja raj za kapitalce

Apatinski ribolovci imaju sreće da su njihovi tereni za pecanje bogati kapitalnim primercima slatkovodne ribe. Predsednik tamošnjeg Udruženja sportskih ribolovaca Bucov Milan Ćopić ističe da su nekada ribari na tom trenu hvatili somove od 200 kila, dodajući da i danas i tu i tamo poneki pecaroš izvuče šarana od 15 do 30 kilograma. Na to verovatno utiče i činjenica da su apatinske vode deo prirodnog rezervata Gornje Podunavlje, dok se sa hrvatske strane takođe nalazi zaštićeno područje Kopački rit, što su idealni uslovi da bi se zadržali kapitalni primerci i obavio mrest.

Krađa ribe stalni problem

Nadu u svetlu budućnost sportdkog ribolova na području Apatina uliva i to što sve više pecaroša kapitalne primerke riba vraćaju u vodu. To doprinosi brojnosti i kvalitetu ribljeg fonda tog kraja. Nažalost ima i onih koji ribu hvataju na nedozvoljenim mestima i sredstvima, čak i onda kada je ribolov zabranjen.

Foto: Richard Munden / Flickr


Izvori

RTV


Tagovi

Riba Ribarstvo Apatin Gornje Podunavlje Srbja Hrvatska Kopački rit Šaran Som Agroklub Zlatko Lukić Zoran Dubajić USR Bucov Milan Ćopić Kapitalci Pecanje


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P