Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Japanske ribe u Šumadiji
  • 29.07.2018. 11:00

Koi šarani: izvor zarade ili hobi?

Da li je isplativo gajiti koi šarane? To još pouzdano ne zna Rade Stojiljković, iz Kragujevca. On se u taj posao upustio tek nedavno i oprezno. "Opipaće" tržište i odlučiti da li će uzgoj preseliti u veći bazen koji već ima u selu.

Foto: Biljana Nenković
  • 8.706
  • 191
  • 0

Rade Stojiljković, iz naselja Petrovac, kod Kragujevca, ubacio je prvu turu koi šarana u bazen pored kuće. Ovo je njegov eksperimentalni uzgoj egzotične vrste riba koloritnog izgleda, za kojom vlada potražnja uglavnom zbog ukrašavanja baštenskih bazena i jezera.  

"Ovo je prva tura koi šarana koju sam počeo da gajim i nadam se da će se isplatiti. Za sada sve dobro protiče. Bazen sam već imao u dvorištu. Obložio sam ga najlonom i pustio prve primerke. Ima i mladih, tako da se nadam da će opstati, obzirom da su u Šumadiji retki oni  sa kojima bi mogao da razmenim iskustva", objašnjava Rade Stojiljković.

Bazen sa koi šaranima obložen najlonom

Minimalna dubina jezera 80 centimetara

Svaki primerak platio je 500 dinara, a nada se da će moći da ih prodaje za bar dvostruko više novca. Njihova cena, naime, varira od veličine, boje, šara koje imaju na leđima. Mogu da narastu do impozantnog jednog metra,  ali najcenjeniji su oni čistokrvni koji se raspoznaju po "mrljama".

Stojiljković, koji jedinu stručnu pomoć ima od brata Miše, koji je po struci biolog, kaže da su za uzgoj najbitniji veličina i održavanje bazena. Stručnjaci iz te oblasti naglašavaju da je najidealnija dubina jezera oko 1,8 metara, ali za naše podneblje dovoljna je i minimalna dubina od 80 centimetara, a zapremina oko 10m3. Na dno jezera trebalo bi postaviti odvod pomoću koga se ono prazni i čisti. Ako se koriste plastične folije trebalo bi izbegavati oštre ivice, kako ona ne bi pucala.

Rade Stojiljković

Zimi se povlače u hibernaciju

Ova ornamentalna verzija šarana, kako se pokazalo, može da opstane i na našem podneblju. Zima za njih ne predstavlja problem. "Koi šarani u toku zime idu u hibernaciju, pa im je potrebno obezbediti dovoljnu dubinu bazena ili jezera u koju će se povući kada voda zaledi na površini. Prema gruboj računici na svakih 20 centimetara dubine vode temperatura je viša za jedan stepen, a za hibernaciju je potrebno +4°C. U računici ne treba uzimati debljinu leda koja kod nas, ako su baš hladne zime, može da bude 10-20cm. Postoji hrana za njih koja može da se kupi, ali jedu i naše baštenske gliste i grašak. Nisu mnogo izbirljivi i brzo rastu", prenosi Rade svoj dosadašnja iskustva.

Mladi koi šaran

Cena zavisi od šara, veličine i plemićkog plivanja

Ukoliko bude razvio posao sa koi šaranima, uzgoj će preseliti u veće jezero na svom imanju u Cerovcu. Jezero je njegova porodica napravila pre nekoliko godina, ali još uvek nisu odlučili za koju vrstu ribarstva da se opredele.

Cena koi šarana, koji u japanskoj kulturi simbolišu feng-šui odnosno sreću, kreće se od 1.000 dinara, pa do vrtoglavih nekoliko desetina hiljada evra. U sistemu određivanja vrednosti primerka 40% je veličina ribe, zatim 20% je vrednost šare. Jedinstvene šare su najpoželjnije i najskuplje. Narednih 20% su boje, a poslednjih 20% vrednosti daje se na inteligenciju i plemićki način plivanja.


Tagovi

Koi šarani Riba Ribarstvo Rade Stojiljković Petrovac Kragujevac Šumadija


Autorka

Biljana Nenković

Više [+]

Biljana Nenković je više od dvadeset godina novinar izveštač iz Kragujevca i Šumadije za nacionalne medije. Preferira afirmativne priče koje podstiču pozitivnu energiju. Moto kojim se rukovodi - Koliko možeš, toliko se usuđuj, i malo više od toga!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D